Sahurda tok tutan yiyecekler Ramazan'ın ilk günü ile gündeme geldi. Sahur sofraları için gün içinde hazırlıklarını yapmak isteyen vatandaşlar, internet üzerinden 'Sahurda tok tutan besinler' konusunda araştırmalarını gerçekleştiriyor. Uzmanlara göre yumurta, peynir gibi besinlerin sahursa tüketilmesi gerekiyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun ve Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, sahur sofralarında tüketilmesi gereken besinlerle ilgili önerilerini paylaştı. Peki, sahurda ne yenir? İşte, sahurda tüketilmesi gereken besinler.
#Sahurda Ne YenirOn bir ayın sultanı ramazan ayı bereketi ile geldi. Bu ay birlik beraberliği, bir lokma ekmeği paylaşmanın güzelliğini gösteriyor bizlere. Alışverişler yapılıyor, özel lezzetler mutfakta yerini alıyor. Peki, rahat bir ramazan ayı geçirmek için nelere dikkat edilmeli?
#RamazanBeslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, orucun sağlığa iyi gelen yönlerine, sahur ve iftar vaktinde tüketilecek besinlerin önemine dikkat çekti, “Hiç durmadan çalışan metabolizma için en mükemmel tatil oruçtur. Oruç, organların çalışma kapasitesini arttırır” dedi.
#İftar Nasıl OlmalıSahurda tok tutan yiyecekler, her Ramazan’da olduğu gibi bu yıl da günler öncesinden araştırılıyor. Hem sağlıkları için hem de Ramazan ayını rahat bir şekilde geçirmek için bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar, uzmanların önerilerini inceliyor. Peki, sahurda tok tutan yiyecekler neler? Karatay Diyeti ile ünlenen Prof. Dr. Canan Karatay’dan sahur önerilerini derledik.
#Sahurda Tok Tutak Yiyeceklerİslam alemi için mübarek Ramazan ayı geldi. Ramazan ayı sebebiyle bir araya gelen müslümanlar gün boyunca oruç sebebiyle bir şey tüketmeyecekler. Uzmanlar, sahur sofralarında daha fazla tok tutan ve kan şekerini dengeleyici besinler tüketilmesi uyarısında bulunuyor. Tüm ülke genelinde sahur heyecanı ilk kez bu gece yaşanacak. İmsak vakitlerine göre sahura kalkacak müslümanlar niyetlerini edecek. Ertesi gün daha dinç ve sağlıklı hissetmek isteyenler ise tok tutan besinlere yönelecek. Peki Sahurda ne yenir, susatmayan besinler nelerdir? İşte, Sahurda tok tutacak yiyeceklerin listesi
#RamazanSahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler, Ramazan'ın ilk günü ile gündeme geldi. Uzmanların doğru beslenme konusunda uyarılarda bulunduğu sahur sofralarında, olmazsa olmazlar öne çıkıyor. Tok tutan besinler arasında yumurta, en öndeki sıralamayı oluştururken, protein kaynaklı besinler de sofralarda sıkça yer verilenler arasında sayılabiliyor.
#Sahurda Ne YenirÖnümüzdeki salı, ramazanın ilk günü. Bu ramazanı da pandemiye paralel yaşayacağız. Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi sağlam tutmamız gerektiğini unutmamalı, oruç tutarken beslenme düzenimizi buna göre ayarlamalıyız. Özellikle gün boyu enerjimizin yüksek olması için sahurda iyi ve dengeli beslenmek önemli. Uzmanlardan sahur için menü tavsiyeleri ve sağlıklı beslenme tüyoları, şeflerden de besleyici, lezzetli ve pratik tariflerini istedik.
#RamazanRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz” dedi.
#Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park BahçelievlerSahurda tüketilen yiyecekler ve içecekler kolay oruç tutmada doğrudan etkili. Haliyle tok tutan yiyeceklere ve en önemlisi de susuzluğa derman olacak içeceklere ihtiyaç duyulacak. Peki sahurda tok tutan yiyecekler neler? Hangi içecek Ramazan ayında susuzluğu önler?
#Sahurda Tok Tutan Yiyecekler NelerRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurRamazan ayı, oruç tutanların dikkat etmedikleri takdirde kilo almaya en müsait oldukları dönemlerden biridir. Uzun süreli açlık sonrası geç saatte yenen ağır iftar yemeği, yeterince sıvı alınmaması, düşen kan şekerinin etkisi ile günlük tatlı tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin kısıtlı olması gibi etkenler bu dönemde kilo alınmasına sebep olabilir. Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak, ramazan ayında nasıl beslenmek gerektiğine dikkat çekti.
#RamazanRamazan’da öncelikle kilo almak ve oruç tutarken halsizlik yaşamak istemiyorsanız tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeniz gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı sahurda ve iftarda vücudun ihtiyacı olan enerjiyi doğal yollardan almayı sağlayan aynı zamanda kiloyu da koruyan besinleri anlatıyor.
#Kilo KontrolüMübarek Ramazan'ın yirmi birinci gününü idrak eden vatandaşlar, bugün oruçlarını saat kaçta açacaklarını ve akşam ezanının saat kaçta okunacağını araştırıyor. İkamet ettikleri şehirlerin Ramazan imsakiyesini araştıran vatandaşlar, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı imsakiyeye göre iftarın saat kaçta olduğunu öğrenmek istiyor. İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer tüm illerin iftar ve sahur saatleri...
#Bugün İftar Saat Kaçta?İftar ve sahur saatleri günün en çok konuşulan konularından biri oldu. Ramazan ayında oruç tutarak ibadet eden milyonlarca vatandaş, iftarın saat kaçta olduğunu sorgulamaya başladı. Akşam saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte yoğun şekilde iftar vakti araştırması yapan vatandaşlar, bir yandan da yarın tutacakları oruçları için sahur saatlerini araştırıyor. Peki, iftar bugün saat kaçta? Sahur vakti ne zaman?
#Bugün İftar Saat Kaçta?Ramazan ayında, iftar sofralarında yemek çeşitlerinin artması, öğün sayılarının azalıp tüketilen yemek miktarlarının artması ile, oruç tutan bireylerin beslenme tarzında ister istemez değişikliğe yol açıyor. Yaklaşık 16 saat süren açlığın arkasından tüketilen iftar öğünü dengeli olmazsa, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlılar, pideler, böreklerin ve yüksek kalorili besinlerin tüketiminin artmasına bağlı olarak kilo artışı yaşanabilir. Oruç tutan bireyler için iftar ve sahur menülerinde sağlıklı seçim önerilerini Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Telek anlattı.
#Ramazanda Sağlıklı BeslenmeAktara giderken yolda iyileşenlerdenim. İyi geliyor bana... Topraktan gelen şifanın bu kadar renkli ve güzel sergilendiği bir yer aktarlarımız. Ayhan Ercan işini çok severek yapan bir aktar. Sosyal medyada reklamları yapılan zayıflama odaklı ve sağlığa zararlı, ciddiyetini kaybetmiş ürünler hakkında hep doğruları söylüyor. Ülkemizin altın değerindeki topraklarında yetişen onlarca sebze, meyve ve bitkileri bilinçli kullanmalıyız... Ayhan Ercan baba mesleğini ve bilgilerini bizimle paylaştı...
#Gülben Ergen