Arazi kullanımı ve geliştirme konularında en iyi örnekleri teşvik eden uluslararası bir araştırma ve eğitim kurumu olan Urban Land Institute’ün Türkiye şubesi, geçtiğimiz günlerde ‘sağlıklı yerleşimler’ konusunu masaya yatırdı. İnsanların fiziksel, ruhsal ve sosyal refahları baz alınarak oluşturulan yerleşimlerin ele alındığı konferansa dünyanın en önemli gayrimenkul ve sürdürülebilir çevre politikaları uzmanlarından Ed McMahon da video-konferans yoluyla katıldı.
#Sağlıklı YerleşimlerAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Biz 'Suriye Suriyelilerindir' diyoruz. Suriye özgür, müreffeh, müstakil davranışı olan bir yer olsun istiyoruz. Ama bir tecrübemiz var. Kapsayıcı yönetim modeli çıkmazsa bu sefer maalesef kazanımlar kaybediliyor, daha büyük çatışmalar çıkıyor. Ortada ortak irade modelinin ortaya çıkması lazım" dedi.
#Ömer ÇelikTrafik yoğunluğu ve özel otomobillerin neden olduğu çevre kirliliği dünyanın dört bir yanında şehirlerin başlıca sorunlarından. Doğal olarak yerel yöneticilerden şehir planlamacılarına tüm ilgililer, çözüm önerileri geliştirmek için çalışıyor. Bu önerilerden biri olan 15 dakikalık şehirler özellikle pandemiden sonra popülerliğini artırdı. Bu durum bazı komplo teorilerinin ortaya çıkışına da neden oldu. İşte ayrıntılar…
#15 Dakikalık ŞehirlerÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehir için master plan çalıştıklarını ve TOKİ işbirliğiyle özel konutlar inşa edileceğini söyledi. Kurum ayrıca depremzedelerin barınması için prefabrik ve yığma yapıların hazır olduğunu söyledi.
#Murat Kurumİnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, yanlış planlama ve çarpık yapılaşmanın af etin başlıca sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti. Kestel İlçesi’nde yaşanan sel felaketinde yaptıkları incelemeler sonucunda bazı tespitlere vardıklarını ifade eden Albayrak, bunları 13 maddede özetledi.
#Bursa1854’te yapıldıktan hemen sonra bulunduğu semtte insan yerleşimini başlatan Teşvikiye Camisi üç yıl önce büyük bir restorasyona girmişti. Süreç tamamlandı, geçen hafta yeniden ibadete açıldı. 167 yıllık yapının geçirdiği restorasyonu, projeyi üstlenen mimar M. Fatih Aydın’la konuştuk. Hürriyet yazarı, tarihçi İlber Ortaylı, dört kuşak Nişantaşılı yazar Murat Bardakçı ve mimar Turan Akıncı’yla da bu önemli yapının tarihine uzandık.
#GazetehaberleriPopüler rotaları sevenleri de sakin-yalın kaçış durakları arayanları da mutlu eden bir yanı var Güney Ege’nin. Çünkü her ikisini de sunabilen, aradığınızı mutlaka bulacağınız bolca seçenek vaat eden bir zenginliğe sahip. Bu hafta size hem küçük ve sade hem eğlenceli ve hareketli mekânları derledim. Yazması benden, seçmesi sizden...
#Saffet Emre TonguçElazığ depreminin Akdeniz’in de içinde bulunduğu bölgenin tamamını etkilediği uyarısında bulunan Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, acilen bölgesel planlama yapılmasını ve riskli yapılara çözüm getirilmesini istedi.
#Şehir Plancıları Odası Antalya ŞubesiAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK sonrası açıklamalarda bulundu. Çelik konuşmasında, "Yaptığımız işten eminiz. YSK kararını verdi, vatandaşa gideceğiz. Milletimiz kararını verecek biz de bütün yöneticiler, siyasetçiler olarak 'başımızın üzerinde yeri var' diye selamlayacağız. 23 Haziran'da berrak bir seçim sonucu ortaya çıkacak." dedi.
#Ömer ÇelikKral Midas’ın Anadolu’da yaşadığı toprakları, Friglerin barındığı mağaraları görmek yıllar içinde bir takıntı olmuştu bende. Frig Vadisi'ne gitmek geçen haftaya kısmetmiş... Üstelik kilometrelerce alana yayılmış bu toprakları bisikletle sindire sindire gezdim... Pedalla 80 kilometre yol yapıp Friglerin izini sürdüm...
#Frig VadisiCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talebiyle İstanbul İl Başkanlığı koltuğuna oturan ve aralık ayının son haftası görevden ayrılan Murat Karayalçın, başkanlıkta geçirdiği bir yılı Hürriyet’e anlattı. Partideki örgütlenme tipi değişirse ‘yüzde 25 oy kapanı’ndan çıkılacağını savunan Karayalçın, “Bunu yaparsak 2019’da İstanbul’u alırız” dedi.
#Murat KarayalçınKıbrıs benim için sadece siyasi bir mesele değil. Ailevi bir tarafı da var. Babam, Kıbrıs Harekâtı’na katıldı; ablam Ada’da yaşıyor. İki lider, Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis ile konuşurken bu yüzden fazladan hassastım. Özellikle mülkiyet sorunlarına çok kafa patlatıldığını ama çözümün uzak olmadığını da gördüm.
#Nikos AnastasiadisBilmek, entelektüel bir çaba olmaktan çok küresel ölçekte arz-talep dengelerini ve pazar hareketliliklerini yakından izlemeyi gerektiren bir sektör halini alıyor. Bilgi, ekonomi ve endüstrisinin gereği ve sonucu olan uluslararası kalite rekabeti giderek şiddetleniyor ancak kalite üreten küresel bilim ortaklıkları da o oranda değerleniyor.
#BilgiŞu günlerde etrafınıza baktığınızda huzurlu, mutlu, sakin insanlar görüyorsanız, onların ramazandan olumlu etkilendiğini düşünebilirsiniz. Çünkü araştırmalara göre, kişinin manevi dünyasının güçlü olması psikolojisine iyi geliyor, hatta uzun yaşamasına katkıda bulunuyor.
Dünyada sadece Köyceğiz Gölü çevresinin endemik bitkisi sığla ağacı, yok olmanın eşiğindeyken kurtarılıyor. Bölgedeki sığla ormanlarının alanı 50 yıl önce 6 bin 500 hektarken bugün 800 hektara düşmüş durumda. Kurtarma çalışmaları iki yıldır sürüyor. Bu yıl 20 bin yeni sığla fidanı dikildi. Ormanın, işgal edilip tarla haline getirilmiş 50 dönümlük bölümü, Orman Genel Müdürlüğü’nce geri alındı
"Ankara sular altında kaldı" gibi haberleri görünce, aklıma "şehir selleri" konusundaki büyük cahillik ve çılgınlıklarımız geliyor. Kentlerimizde kırılan yağış rekorları, artan su baskınları, büyüyen hasarlar ve sel sularında bilinçsizce dolaşan insanlar üzerinde durmamız, adını ve nedenlerini doğru belirlememiz gerekiyor.