Tarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütKahve seven ama kafeinin etkilerini hissetmek istemeyen birçok kişi kafeinsiz kahveye başvuruyor. Ancak kafeinsiz kahvenin geçirdiği işleme süreçleri, sağlık endişelerini de beraberinde getiriyor. Peki uzmanlar ne diyor?
#SağlıkHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütNar ekşisi zararları ile ilgili araştırmalar başladı. Son günlerde tartışma konusu olan nar ekşisi ile ilgili alınan karar belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karara göre bundan sonra nar ekşisine sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve sudan başka bir bileşen eklenemeyecek. “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, Nar ekşisi artık satılmayacak mı, neden yasaklandı?
#Nar EkşisiYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriMüsilaj olarak da bilinen deniz salyası Marmara'nın kâbusu oldu. Seferberlik başlatıldı, temizlik çalışmaları sürüyor. Peki yaz aylarında herkesin merak ettiği soru şu: Müsilajlı denizde yüzülebilir mi? Deniz salyasının olduğu denizde yüzmek sağlığa zararlı mı? Nöroloji uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, CNN Türk canlı yayınında önemli bilgiler verdi. Onultan, ''Müsilajın olduğu yerde denize girmek ve müsilajın olduğu yeden herhangi bir şekilde deniz ürünü temin etmek sağlığa çok yüksek ağır metal içerme riski bulunduğu için zararlı'' dedi.
#MüsilajMüsilaj olarak da bilinen deniz salyası Marmara'nın kâbusu oldu. Seferberlik başlatıldı, temizlik çalışmaları sürüyor. Peki yaz aylarında herkesin merak ettiği soru şu: Müsilajlı denizde yüzülebilir mi? Deniz salyasının olduğu denizde yüzmek sağlığa zararlı mı? Nöroloji uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, CNN Türk canlı yayınında önemli bilgiler verdi. Onultan, ''Müsilajın olduğu yerde denize girmek ve müsilajın olduğu yeden herhangi bir şekilde deniz ürünü temin etmek sağlığa çok yüksek ağır metal içerme riski bulunduğu için zararlı'' dedi.
#Marmara DeniziKoronavirüs salgınından korunmak için birçok ülkede artık sokakta da maske takmak zorunlu. Ancak şimdi de ‘Maske sağlığa zararlı mı yoksa yararlı mı?’ tartışması başladı. Bavyera’da 20 yıldır Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı olarak çalışan Dr. Junge Hülsing, maskenin, kişinin sağlığında bir olumsuzluk yaratmadığını, aksine sağlığı korumada önemli işlev gördüğünü söyledi.
#Dr. Junge HülsingGençler başta olmak üzere birçok TikTok kullanıcısı, evde diş beyazlatma, dudak büyütme ve benleri yok etme gibi yöntemlerle ilgili videolar paylaşıyor. Uzmanlar ise bunların ne kadar tehlikeli olduğu konusund uyarılarda bulunuyor.
#TiktokGünlük hayatta farkında olmadan yaptığımız ya da bir eylem halindeyken meydana gelen parmak çıtlaması, belirli sebeplerle meydana gelmektedir. Peki, bilim adamlarının incelemesine göre parmaklarımız neden çıtlar? İşte, parmakların çıtlamasına neden olan durum
#Parmaklar Neden Çıtlar‘Doğru’ oyuncağa ulaşmak moritoys’la artık çok kolay! ‘Doğru oyuncak her şeyi değiştirir’ iddiasıyla ailelerle buluşan Moritoys, her alanda gelişimi esas alarak hazırladığı oyun programıyla; 3-6 yaş grubu çocuğu olan ailelerin en büyük dertlerinden, ‘en iyi’ oyuncağa ulaşma sorununu çözmeye odaklanıyor: Üye ol, uzmanların çocuğun için seçtiği iki oyuncak kapına gelsin; bir ay oynadıktan sonra yenileriyle değiştir.
#MoritoysGüzel görüneceğim diye vücudumuzun bütün ağırlığını taşıyan ayaklarımızın sağlığını ihmal etmemek gerek. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr.Öğr.Ü. Kerem Ülkü, ayakları zorlayacak nitelikte yanlış ayakkabı seçiminin ve çok uzun süreler ayakta durmanın ayakta bulunan ‘sesamoid’ kemiklerinde kalıcı hasarlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
#Ayak SağlığıKonu sağlık olunca sorular öyle kolay kolay bitmez. Hele bir de “hastalık” değil de “sağlıklı hayat”tan söz edilecekse o soruların ardı arkası kesilmez. Bu cumartesi sayfamızı işte o sorulardan bazılarına ayırdık. Sorular çok, yanıtlar bu nedenle kısa oldu. Buyurun...
#Osman MüftüoğluÜç boyutlu yazıcı teknolojisi, bir çok farklı malzemeyi kullanarak üç boyut modeli katmanlarına ayırıp, tasarlanan modeli gerçek bir ürün olarak ortaya çıkarır. Amos Dudley isimli dijital tasarım öğrencisi de bu sayede kendi diş tellerini yaptı ve binlerce dolar ödemekten kurtuldu. Eskiden gülmeye utanan Dudley şimdi özgürce gülüyor.
#Diş TeliİZMİR'in Karaburun İlçesi'nde, çevreciler ve köylüler, 166 türbin direkli RES projesinin, ilk 47 türbinini yapan Lodos firmasının, kalan bölümleri tamamlamak için köylülerle yaptığı toplantıyı protestoyla önledi. Çevrecilerin protestolarına, RES'te çalışan işçiler ellerindeki, "Yerli enerjiye evet", "temiz enerji" yazılı pankartlarla karşılık verdi.
İZMİR’in Karaburun İlçesi’nde, çevreciler ve köylüler, 166 türbin direkli rüzgar enerjisi santrali (RES) projesinin, ilk 47 türbinini yapan Lodos firmasının, kalan bölümleri tamamlamak için köylülerle yaptığı toplantıyı protestoyla önledi. Çevrecilerin protestolarına, RES’te çalışan işçilerin ellerindeki, ’Yerli enerjiye evet’, ’temiz enerji’ yazılı pankartlarla karşılık verdi. Camiye ’RES’e evet’ yazılı pankartın asılması, iki taraf arasında arbedeye neden oldu. Olayları yatıştırmaya çalışan CHP milletvekili Tacettin Bayır ise, bir jandarma astsubayın elindeki sopayla kendisine doğru hareket edip başına vurmasını, eliyle tutarak önledi.
#İzmir'de RES Protestosu- Yüzyıllardır Konya'da tüketilen ancak geçmişte üretim izni olmadığı için firmaların büyük cezalar aldığı ve tonlarcasının imha edildiği küflü peynir, yeni üretim süreci ve adı ile üretilmeye başlanınca adeta küllerinden doğdu - "Konya yeşil peyniri" adı ile piyasaya sürülen küflü peynir, lezzeti ile Konya ve çevresi dışında Ankara, İstanbul ve İzmir'den de talep görmeye başlayınca üretici firmalar gözünü ihracata dikti - TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Akpınar: "İthal edilen rokfor küflü peynirler çok pahalı fiyatlara satılmaktadır. Konya yeşil peyniri üreticileri olarak yurt dışından gelen rokfor küflü peynirden daha kalitelisini, daha lezizini üretiyoruz"