Güncelleme Tarihi:
Enerji içeceği tüketimi son yıllarda oldukça revaçta. Uyarıcı bir etki yaptığı için özellikle gençlerin ve çocukların sıklıkla tercih ettiği enerji içecekleri yoğun ve tempolu geçen günlerimizde bize kaybettiğimiz enerjiyi geri kazandırmayı vaat ediyor. Birçok firma tarafından farklı çeşitlerde üretilen enerji içecekleri, hızlı bir şekilde raflarda yerini aldı. Bunun sonucunda hepimizin zihninde bu enerji içeceklerinin sağlığa yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu sorusu belirdi.
İçeriğinde kafein, taurin, ginseng, inositol ve glukuronolakton bulunduran enerji içecekleri sinir sistemimize etki ederek beyin ile organlar arasındaki etkilemişimi hızlandırır. Bunun sonucunda bize belli bir süre enerji verir.
FAZLA TÜKETİLMESİ DURUMUNDA NELERE YOL AÇAR?
Soğuk bir içecek olduğu için günde 3-4 kutu tüketilen enerji içecekleri vücudun dengesini bozar. Enerji içeceklerinin fazla tüketilmesi kafein zehirlenmelerine yol açar. Bunun yanı sıra içeriğinde barındırdığı kafeinden dolayı bağımlılık etkisi de vardır. Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi enerji içeceğinin fazlası da yaratacağı bağımlılıktan dolayı vücudumuzun dengesini alt üst edebilir.
Bilinenin aksine enerji içecekleri bir sporcu içeceği değildir. Bu yüzden ağır ve yoğun aktivitelerden sonra enerji içeceği tüketilmemelidir. Fazla tüketimi içerisinde belli miktarda şeker barındırdığı için vücudumuzun aşırı su kaybetmesine neden olabilir. Enerji içeceklerinin içersinde bulunan maddeler kana çabuk karıştığı için özellikle hamilelerin ve kalp hastası olanların tüketmemesi gerekir.
Hamileliğin ilk aylarında tüketilen enerji içecekleri vücuda alınan aşırı dozda kafeinden dolayı düşüğe neden olabilir. Kalp hastalıklarını içeriğindeki maddelerden dolayı tetikleyerek beklenmedik kalp krizlerine yol açabilir. Bunun dışında çocuklar, aktif sporcular diyet yapanlar, kafein hassasiyeti olanlar alkol bağımlıları da enerji içeceklerinden uzak durmalıdır.
Enerji içecekleri, alkol ve ilaç ile birlikte kullanıldığında ciddi klinik sorunlara yol açabilir. Alkol ya da ilaçla tüketilen enerji içecekleri hızlı kalp atışı, çarpıntı, mide ağrısı ve kan basıncı yükselmesi gibi bazı yan etkiler meydana getirir. Bunun yanı sıra enerji içeceği alkol ile tüketildiğinde tolere edici bir özellik göstererek alkol zehirlenmelerine yol açabilir. Özellikle orta yaşlı kişilerin ve yaşlıların enerji içeceklerini alkol ile birlikte tüketmeleri ani kalp krizlerine yol açabilir.