Prof. Dr. Nihat Kabay, CNN Türk ekranlarında inşaatlarda kullanılan betonlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Betonun sulanması sağlamlığını etkiler mi? sorusunu yanıtlayan Kabay, "Beton santrallerde üretilen bir malzeme. Sahada kalıba dökülüyor. Sahada kalıba uygun dökmeniz lazım. Beton kürlenmesi yani sulanması olayında betonun sürekli sulanması, nemli kalması gerekiyor." dedi.
#Sağlam Beton Nasıl OlurGündemdeki haberler ardından sağlam binanın özellikleri merak konusu oldu. Peki, binalarda kullanılan betonların sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır, nelere dikkat etmek gerekli? ‘Sağlam beton nasıl olur?’ sorusunun yanıtını CNN TÜRK araştırdı.
#Sağlam Beton Nasıl OlurBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Naci GörürYeni yıl ile birlikte ev dekorasyonlarında da hareketlenmeler dikkat çekmeye başladı. Görünen o ki 2024 yılının evlerinde artık doğal malzemelerle birlikte zarif, sade ve huzurlu atmosferler yaratmak popüler olacak. Hadi gelin bugün hep birlikte yeni yılda öne çıkacağı düşünülen ev dekorasyon stillerine bir göz gezdirelim.
#Süheyla Buyrukçu32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki ‘Kâşif’ isimli deprem eğitim TIR’ıyla deprem bölgesindeki 12 ili keşfe çıktı. Yapı sektöründeki firmalara seminer veren Moriwaki’nin ilk durağı Hatay’dı. Seminer sonrasında görüştüğümüz biliminsanı Hatay’ı denizden gelecek yeni bir depreme karşı uyardı ve Türkiye’de depreme hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#DepremYaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra birçoğumuz bazı önlemler almaya çalıştık. Şehir dışına taşınan da hızla oturduğu binayı kontrol ettiren de oldu. Deprem gerçeğiyle yaşamamız gerektiğini acı bir yolla hatırladık ama önlem almak yerine bazı bahanelerin arkasına sığınanlar da var. ‘Binamız yeni’, ‘Fay hattına uzağız’, ‘Alt kattayız, hemen kaçarız’... Uzmanlara depremle ilgili önlem alma konusunda bizi durduran cümleleri sorduk...
#6 Şubat DepremleriİSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Çok önemli bir zaman dilimindeyiz. Hepimiz geleceğimizi düşünüyorsak, çocuklarımızı, gençlerimizi ve yarın düşünüyorsak, derhal elimizi taşın altına koyacağız. Amasız, fakatsız, sağcıymış, solcuymuş, ocuymuş, bucuymuş yok, memleketimin en kuzeyinden en güneyine, en batısında en doğusuna her yurttaşımızla, 86 milyon insanımızın birini bile ayırmadan bu yolculuğa çıkacağız" dedi.
#KIRKLARELİMuhtemel İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulunarak riskli ilçeleri tek tek sıralayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İstanbul’da 7’den büyük bir deprem Marmara denizinin içerisinden geçen Kuzey Anadolu fayı üzerinde mutlaka olacak. Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimler nispeten daha çürük zeminler var.” dedi.
#İstanbulTürkiye’nin duayen mimarlarından Doğan Tekeli ile hem dertleştik hem de yeniden yıkımların yaşanmaması için neler yapılabileceğini konuştuk. 70 yılı geçen mesleki hayatında 120’den fazla yapıya imza atmış olan Tekeli, “Benim gözlemim deprem bölgelerinde binaların çok hızlı ve alelade yapılmış olduğu” diyor ve ekliyor: “Dikkatli olunması gereken onay süreci çok hızlı ilerlemiş. Beton kalitesinin nasıl olduğu yıkık bina görüntülerine bakınca hemen anlaşılıyor; bütün demirler açıkta, sulanmamış, ya çimentosu az ya iyi karıştırılmamış…”
#Doğan TekeliKahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama ve kurtarma çalışmaları sona erdi. Şimdi sırada yıkılan binlerce binadan geriye kalan enkazı kaldırma çalışmaları var. Peki deprem sonrası atık yönetimi nasıl olmalı? Doğaya ve canlılara zarar vermeden nasıl adımlar atılmalı? Bölgede sağlık riskini minimuma indirmek için neler yapılmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremYaşanan felaket sonrası tüm yurtta gözler depreme karşı dayanıksız binaların dönüşümüne çevrilmiş durumda… Ancak ülkemizde riskli yapıların sayısı oldukça fazla zamanımız ise oldukça dar. Bu noktada dönüşüm ile birlikte ‘güçlendirme' de hızlı bir opsiyon olabilir mi? Güçlendirme binaları büyük depremlere karşı korur mu? Binaların depreme karşı güçlendirilmesinde kullanılan yöntemler neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiDepremin ardından gündeme gelen önemli konulardan biri de sismik izolatörlerdi. Öyle ki depremin şiddetini azaltan bu mekanizma sayesinde Adıyaman, Gaziantep, Adana ve Malatya’daki şehir hastaneleri ayakta kaldı. Bu gerçek ile beraber birçok insan da sismik izolatör ile yapılan ev ve okul arayışına girdi. Depremi neredeyse yok derecesine azaltan sistemin maliyetleri soruşturulmaya başlandı. Sismik izolatör ve sönümleyiciler konusunda Türkiye’deki önemli isimlerden biri; İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü ve İnşaat Fakültesi öğretim görevlisi Fatih Sütçü ile konuştum. Diyor ki: “Sismik izolatörler muhakkak kıymetli ancak tüm konutların bu sistemle yapılması imkânsız. Sistemi tecrübesiz inşaat işçilerinin eline veremeyiz. Yoksa çok hata yaparız. Önceliğimiz sağlam binalar inşa etmek olmalı.”
#DepremYerle bir olan yepyeni binalar, binaları inşa ederken ne gibi hatalar yapıldığı sorusunu gündeme getirdi. Aynı sitede beş bloktan sadece ikisinin yıkılması, binalara sonradan yapılan müdahaleler, yani kesilen kolonlar, yıkılan duvarlar nedeniyle yaşanabiliyor. Sonradan müdahale olmayan binalardaysa yıkılmanın sebebi zeminin kısa mesafelerde değişmesi, zemin etüdünün doğru yapılmaması, betonun aşırı sıcaklarda ya da sıfırın altındaki derecelerde dökülmesi, gerekli hazırlıkların yapılmaması olabiliyor.
#KahramanmaraşBeton uzmanı Prof. Dr. Nihat Kabay, CNN Türk ekranlarında inşaatlarda kullanılan betonlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kabay "Beton; çimento, agregalar ve kumdan oluşan bir malzemedir. İyi beton da bunların iyi kalitede kullanılmasıdır. Ama betonun iyi olmasını sağlayan şey beton atıldıktan sonra bir süre kürlenmesidir. Bu işlem ile beton ıslatılarak dayanıklılığı arttırılır" dedi.
#BetonYüreğimizi yakan Kahramanmaraş depremlerinin ardından özellikle konut olarak kullanılan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı meselesi bir kez daha gündemde. Deprem bölgelerinde yaşayan ve oturdukları binalara dayanıklılık testi yaptırmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu da kiracı. Peki kiracılar depreme dayanıklılık testi başvurusunda bulunabiliyor mu? Pahalı kiralar ile dayanıksız binalar arasında kalan kiracılar ne yapabilir? Uzmanlara göre 'belli koşulda' kiracıların da başvuru yapma hakkı var...
#Deprem6 Şubat'ta hepimizin içine ateş düştü. Depremlerde binlerce ev yıkıldı, onbinlerce kişiyi kaybettik. Maalesef tehlike hem deprem bölgesi için hem de ülkemizin tamamı için bitmiş değil. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıların tekrar etmemesi için yapabileceğimiz ilk şey oturulan evlerin sağlam olduğundan emin olmak. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda en güvenilir bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz? Evlerde yaşayanlar neler yapabilir? Uzmanlar detaylıca anlattı
#DepremKahramanmaraş’ta meydana gelen, çevre illeri de etkileyen çifte depremde yeni yapılan binalar da 1-2 katlı köy evleri de yıkıldı. Oysa çoğumuzda “Yeni olan en sağlamdır. Az katlı binalar yıkılmaz” şeklinde bir inanış vardı. Konuyu TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna’ya sorduk. Suna doğru bildiğimiz yanlışları anlatıp uyardı: “99 öncesi yapılmış bir binayla 2010 veya 2020 sonrası yapılmış bir yapının alacağı hasar oranı farklıdır. Ama kuralına uygun yapıldıysa insanlar buralardan sağ salim çıkabilir.”
#DepremKahramanmaraş depremlerinde 99'dan sonra yapılan, hatta yakın zamanda inşa edilen 'yeni' evlerin de yıkıldığına tanık olduk. Peki neden ve nasıl deprem gerçeği görmezden gelinerek binalar yapılıyor? Neden bir deprem kültürü oluşturmakta güçlük çekiyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in “60 bin nüfuslu ilçenin yarısı yok oldu” diye anlattığı İslahiye’den ve komşusu Nurdağı’ndan bildiriyoruz: Nurdağı bizi hemen girişteki çökmüş bir köprüyle karşılıyor. Ve hemen sonra da korkunç manzarayla yüz yüze geliyoruz. Ayakta kalan binalar parmakla sayılacak kadar az. Etrafımız acı, gözyaşı… Yeryüzünde şu anda buradan daha acılı bir yer yoktur diye içimden geçiriyorum ki İslahiye’yi görünce anlıyorum, yanılmışım… Kaldırımda cenazeler, iskambil kâğıdı gibi yığılmış binalarda uzuvlar...
#GaziantepNallıhan Ankara’nın bir ilçesi; adını pek az duymuş olabilirsiniz ama hiç de öyle sıradan bir yer değil. Hatta dünyanın en özel yerlerinden. Onu bu denli özel kılansa kireçtaşı, jips, marn ve killi topraklardan oluşan tepeleri. Aynı zamanda rengârenk görünen bu tepeler insana başka bir gezegende olduğu hissini veriyor. İşte benim içimi de kıpır kıpır yapan bu renkli tepeler. Ama bölgede bundan çok daha fazlası var.
#Hürriyet35: Türkçeye çevirdiği kitap sayısı... 500: Yazıp, yönetip, oynadığı televizyon dizisi bölümü... 4: Pandemide yazdığı kitap sayısı. 3: Şu anda Türkiye’nin çeşitli şehirlerini dolaşan oyun sayısı... 300: Radyoda yaptığı arkası yarın bölümü... 600 bin: Şirketlere verdiği eğitim ve seminerlerde tedrisatından geçen kişi... 50: Kendi adıyla kurduğu özel tiyatronun bu yıl girdiği yaş... “Tiyatromun 50’nci yılını da yeni projelerle kutlayacağım” diyor Ali Poyrazoğlu. Usta tiyatrocuyla bayram vesilesiyle Bodrum’daki evinde konuştum...
#Ali PoyrazoğluHer deprem sonrası Google’daki aramalar patlıyor; karot firmalarının, belediyelerin telefonları kilitleniyor. Ama konu gündemden düşünce bizim de aklımızdan çıkıveriyor. Beklenen büyük İstanbul depremine her geçen gün biraz daha yaklaşırken üstelik... Peki ama hasarlı, çürük binalarda oturanlar olduğu sürece depreme hazır olabilir miyiz?
#GazetehaberleriMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli grup toplantısında yaptığı konuşmasında "Ne yazık ki depremin ağır faturasını mazlumlar ödemiş, suçu günahı olmayan insanlarımızın üzerini beton bloklar örtmüş ve kapatmıştır. Ölüm bu kadar ucuz olmamalıdır. Geliyorum diyen felakete bu denli sessiz ve hareketsiz kalmak akıl karı değildir" ifadelerini kullandı.
#Devlet BahçeliHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#Deprem