Sagalassos haberleri sayfasında Sagalassos hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 265 Sagalassos haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sagalassos Antik Kenti, Akdağların yamacına kurulmuş ve 12 bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir yerleşim yeridir. Denizden 1700 metre yükseklikteki bu antik kent adeta bulutların üzerinde büyülü bir şehir havasını veriyor. Kent, bozulmamış yapısıyla ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Sizler için Sagalassos Antik Kenti hakkında detaylı bilgileri derledik.
#SagalassosSagalassos, Burdur-Isparta arasında Ağlasun ilçesinin 7 kilometre kuzeyinde, Akdağ yamaçlarında denizden 1700 metre yükseklikte etkileyici bir Roma dönemi şehridir. Etkileyici kelimesinin ne olduğunu kentin yamaç tiyatrosunun en son basamağına çıkıp, oturarak tüm kenti ve dağları ayaklarınızın altına aldığınızda anlarsınız. İşte o zaman beni de hatırlayacaksınız.
#Uğur ÇelikkolBURDUR müze ve ören yerleriyle her yıl yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihi yıllar öncesine dayanan, onlarca tarihi eseri bünyesinde barındıran Kibyra ve Sagalassos gibi antik kentlerin bulunduğu Burdur, müzeleriyle de ilgi çekiyor. 2019 yılında 249 bin kişiyi ağırlarken, bu yıl pandemi nedeniyle ziyaretçi sayıları azalsa da Burdur'daki müze ve ören yerleri görenleri hayran bırakıyor.
#BurdurSagalassos, Burdur'un Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeyinde ve Akdağ yamaçlarında denizden bin 700 metre yüksekliğinde kurulu önemli bir antik kent. Sagalassos, Pisidia bölgesinin Roma imparatorluk döneminin en önemli şehriydi. Şehirde bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma dönemine ait.
#SeyahatSagalassos antik kentinden çıkarılan ve daha önce bir kısmı Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 368 orijinal eser, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Beyoğlu’ndaki binasına taşındı. Son yılların en kapsamlı arkeoloji projelerinden biri olan ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan ‘Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos’ sergisi, en iyi korunan antik kentlerden biri olan Sagalassos’un tanıtımı için iyi bir fırsat.
#Sagalassosİlk yerleşimin MÖ 4200 yıllarına kadar gittiği Burdur’daki Sagalassos antik kenti UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmeye hazırlanıyor. Kazıların 1990’dan beri Belçikalı bilim heyeti tarafından yapıldığı kentte arkeologlar 3 gün önce mitolojide ‘şans, talih tanrıçası’ olan Thyke’nin heykel başını buldu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Jeroen Poblome, “Taze taze, bu sabah çıktı” diyerek heykel başını basın mensuplarına gösterdi.
#GazetehaberleriEğer bu ülkede yaşıyorsanız ve Sagalassos’u görmediyseniz bu bir kayıp hem de çok büyük bir kayıp. En azından yazımı okuyun ve neler kaçırdığınızı anlayın. Türkiye’de yüzlerce arkeolojik alan var ve çoğuna hak ettiğinden daha az ziyaretçi gidiyor. Geçenlerde yine keyifle keşfettiğim Sagalassos da bunlardan biri. Oysa Antalya, Isparta ve Burdur’dan kolaylıkla ulaşılabilir bir noktada bulunuyor.
#Sagalassos-Antik-KentiEğer bu ülkede yaşıyorsanız ve Sagalassos’u görmediyseniz bu bir kayıp hem de çok büyük bir kayıp. En azından yazımı okuyun ve neler kaçırdığınızı anlayın. Türkiye’de yüzlerce arkeolojik alan var ve çoğuna hak ettiğinden daha az ziyaretçi gidiyor. Geçenlerde yine keyifle keşfettiğim Sagalassos da bunlardan biri. Oysa Antalya, Isparta ve Burdur’dan kolaylıkla ulaşılabilir bir noktada bulunuyor.
#Sagalassos-Antik-KentiKatırlarımız gık demiyor, boyunları kendilerinden önde, bir katır inadıyla yılmadan ve yorulmadan ufak ve ritmik adımlarla tırmanıyorlar sarp ve taşlı dağlara. 1700 metre kadar tırmanacağız. Aşılan her tepede soluklanıp geriye dönerek müthiş manzaraya büyüleniyoruz. Bilimkurgu filmlerindeki zaman makinesi ile MS 200 yılına ışınlandık. Roma çağının Pisidya bölgesinin başkentine yaklaştıkça heyecanımız artıyor, yorgunluğumuz azalıyor. Sagalassos şenliklerine katılacağız. Dünyanın en leziz ve hayat uzatan suyundan yudumlayacağız. Agorada, yıldızlı lokantalarda yemekler yiyeceğiz...
#RomaAnadolu yüzyıllar boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yaptı. Her biri bu topraklarda dini, mimari ve kültürlerine göre şehirler inşa etti. Baharın gelmesiyle ısınan hava ve açan çiçeklerle ayrı bir güzelliğe bürünen antik kentleri gezmenin tam zamanı. Peki, sizi tarihin derinliklerine götürecek en iyi antik kentler hangileri?
#Antik KentAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilÖyle görünüyor ki bunaltıcı sıcaklar ağustos ayının ortasından itibaren düşmeye başlayacak ama hâlâ yaz. Bu yüzden size muazzez vatanımızın her bölgesinden havası suyu en uygun yerleri seyahat hedefi olarak tavsiye edeceğiz. Bunların pek azı deniz kıyısıdır. Neşeli tatil ve geziler dileğiyle...
#İğneadaTurizmi 12 aya ve tüm illere yaymak için TÜRSAB’ın hayata geçirdiği “Turizm Yüzyılı” projesi Burdur’dan başladı. Pilot il olarak seçilen Burdur’da turizmi canlandırmak için belediyeler, üniversiteler ve sektör temsilcileri bir araya gelerek işbirliği yapacak. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Burdur’daki turizm rakamlarını 2-3 yıl içerisinde en az 10 kat artıracaklarını söyledi.
#BurdurTÜRSAB, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda turizmde yüksek hedeflere ulaşılması amacıyla yeni bir proje hayata geçirdi. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmin 12 aya ve yurt geneline yayılmasını hedeflediklerini belirtirken sektör temsilcileri ise, “Türkiye’de iller ve ilçelerde çok ciddi heves ve istek var. Yereldeki ticaret odaları, belediyelerle işbirliği yaparak potansiyeli ortaya çıkaracağız” dedi.
#TÜRSABKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Aphrodisias Antik Kenti’ne 120 yıldır kazı çalışmalarının yürütüldüğünü ve ancak yüzde 12’sinin kazıldığını söyledi. Aphrodisias’a bu yıl içerisinde yapmayı planladıkları projeleri açıklayan Bakan Ersoy, projelere toplam 1 milyar 750 milyon TL bütçe ayırdıklarını söyledi.
#Mehmet Nuri ErsoyArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiKocaman Roma İmparatorluğu’nun içinde İtalya kadar bir zengin bölge bugünkü Türkiye’dir. Son olarak Denizli’deki Laodikeia’nın ünlü anıtsal çeşmesi ‘nymphaeum’, Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki heyet tarafından restore edildi. Muhteşem havuzu, arşitrav-frizleri; alınlıkları ile sekiz sütunlu anıtsal bir çeşmedir. İmparator Traianus Laodikeia’daki Nymphaeumu’nda Türk arkeologlarını şükranla selamlıyor.
#LaodikeiaKültür ve Turizm Bakanı Ersoy, TBMM'de 2024 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm gelirimiz ilk 9 ayda 42 milyar dolar olup, Orta Vadeli Plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile de uyumlu şekilde gitmektedir” ifadelerini kullandı.
#Kültür Ve Turizm BakanıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Geleceğe Miras Hierapolis” projesiyle ilgili ayrıntıları paylaştı. Hierapolis başta olmak üzere bir çok tarihi kentte 12 aylık kazı çalışması başlanacağı açıklayan Bakan Ersoy, "Hierapolis; UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini almış olan bir kültür varlığımızdır. Buradaki ve diğer çalışmaları 2025 senesinde tamamlanacağını öngörüyoruz" dedi.
#Geleceğe Miras HierapolisTEKRARLAYAN streslerin sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin. “Yeni hayat”ın özellikle şehirlerde yaşayanlar ve çalışanlar için stresi azaltmayı son derece güç bir süreç haline getirdiği de tartışılmaz. Bu nedenle hepimizin stresi azaltmaya değil, onu daha akıllıca yönetmeye çalışmamızda fayda var. Bunu yapmazsak, her geçen gün biraz daha “stres yorgunu” olmamız kaçınılmaz... Akapunktur uzmanı Dr. Tayfur Yağcı, stresi yenmek ve olumsuz etkilerini önlemek için yapılacak en akıllı şeyin “seyahat terapisi” olduğunu belirtiyor. Gezmenin, yeni yerler görmenin, keşfetmenin bir kişinin ruhuna ve bedenine yapabileceği en iyi terapi yöntemi olduğunu ifade eden Yağcı, şunları anlattı:
#1Hiç şüphesiz ki Bizans’ın sahip olduğu Küçük Asya, donanım bakımından bilhassa İstanbul, bütün şehirleri geçecek durumdadır. Aynı talih Selçukî Türkiyesi ve ardından Osmanlılar için de söz konusudur. Böyle bir yerde arkeolojinin millî bir sanat olması, arkeolojik kazıların akademik heyetlerin dışında geniş vatandaş kitlesini ilgilendirmesi gerekir. Bu düzeye erişmekte bir hayli sorun yaşıyoruz.
#ArkeolojiTürkiye’de seyahat her şeye rağmen en ucuz eğlencedir. Gittikçe pahalılaşan restoranlarda, pek de kalınması gerekmeyen lüks otellerde daha çok para harcarız. Ama benim gençliğime göre halen Türkiye’de makul fiyatlara kalınacak basit otel ve pansiyonların sayısı hayli kalabalık ve bunların fiyatları uygun. Bayram vesilesiyle müsaadenizle size bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
#TürkiyeBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde 2 bin yıl önce inşa edilip, 7'nci yüzyıla kadar kullanıldığı belirlenen çeşme, restore edilerek yeniden suya kavuştu. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Günümüzde halen kullanılan orijinal antik kaynaktan su temini sağlanmıştır. Böylece bu görkemli çeşme yapısı, orijinal kaynağından getirilen suyun akıtılmasıyla 13 asır sonra gerçek işlevine kavuşmuştur" dedi.
#Kibyra Antik KentiBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde 2 bin yıl önce inşa edilip, 7'nci yüzyıla kadar kullanıldığı belirlenen çeşme, restore edilerek yeniden suya kavuştu. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Günümüzde halen kullanılan orijinal antik kaynaktan su temini sağlanmıştır. Böylece bu görkemli çeşme yapısı, orijinal kaynağından getirilen suyun akıtılmasıyla 13 asır sonra gerçek işlevine kavuşmuştur" dedi.
#BurdurAntalya Müzesi arkeoloji tarihimizin unutulmaz kişiliklerinden Süleyman Fikri Hoca’nın eseridir. Herkül’ün on iki başarısının işlendiği lahit, dansöz heykeli, Hadrianus, Traianus ve Septimius Severus gibi imparatorların en güzel büst ve heykelleri mitolojiyi çok iyi ifade eden eserler hepsi buradadır. Sidamara ve Likya tipi lahitlerin koleksiyonu dünyanın en önde gelenidir.
#Antalya MüzesiSagalassos Antik Kenti, Akdağların yamacına kurulmuş ve 12 bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir yerleşim yeridir. Denizden 1700 metre yükseklikteki bu antik kent adeta bulutların üzerinde büyülü bir şehir havasını veriyor. Kent, bozulmamış yapısıyla ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Sizler için Sagalassos Antik Kenti hakkında detaylı bilgileri derledik.
#SagalassosSanat dünyası hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2022’nin sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 11 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT’ta açılan ‘Sahnede 90’lar’ sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2022 En İyi SergilerAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rota‘Sagalassos’u İzlemek’ başlıklı sergisiyle Bozlu Art Project’e konuk olan usta fotoğrafçı Murat Germen, “Sagalassos, doğa verileri dikkate alınarak inşa edilmiş bir kent. Mimarlık ve kent planlaması el ele. Yaşamın tam göbeğinde oturan su ise kentin şekillenmesindeki başat kıstas olmuş. Bunların hepsi, günümüz kent planlamasında ranttan dolayı göz ardı edilen ama aslında örnek alınması gereken konular, meramım budur” diyor.
#Murat GermenAnadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetAlman sanatçı Axel Hütte, Borusan Contemporary’de açtığı ‘Chronostasis’ sergisinde Anadolu’da fotoğrafladığı antik yerleşimleri ölümsüzleştirerek zaman algısını dönüştürüyor ve izleyiciyi ortaya çıkardığı büyüleyici güzellikteki imgelerle baş başa bırakıyor. Hütte, “Tarihsel mimarinin ihtişamı insanı hayrete düşüren bir zanaatkârlık yetisine dayanıyor. Bunu fotografik imgede yakalayabilmek sanatsal bir görev. Ve işin sonunda ortaya çıkan görüntüler her zaman rüyaya benzeyen anılar yaratmalı” diyor.
#Axel HütteSon yıllarda Doğu Ekspresi’yle yolculuk yapmak çok popüler olsa da tam da bu nedenle artık oldukça pahalı ve yer bulmak için aylar önceden bilet satın almanız gerekiyor. Türkiye’de bu rota dışında da çok güzel tren güzergâhları var… Jürimize trenle unutulmaz bir yolculuğun ardından ulaşabileceğimiz en güzel noktaları sorduk.
#Hürriyet