RSV hastalığı belirtileri ile gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle bebek, çocuk ve yaşlıları etkileyen, grip benzeri şikâyetlerle kendini gösteren RSV ile ilgili, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Bu virüs hayatımızda hep vardı. Daha çok bebek ve çocukları ile 65 yaş üzerindeki kişileri etkiliyordu. Şimdi ise tüm yaş gruplarını etkiler hale geldi” derken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise RSV’nin 2 yaş üstü çocuklarda çok etkili olduğunu ancak paniğe gerek olmadığını söyledi. İşte uzmanların RSV ile ilgili uyarıları..
#Rsv NedirRSV hastalığı belirtileri ile gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle bebek, çocuk ve yaşlıları etkileyen, grip benzeri şikâyetlerle kendini gösteren RSV ile ilgili, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Bu virüs hayatımızda hep vardı. Daha çok bebek ve çocukları ile 65 yaş üzerindeki kişileri etkiliyordu. Şimdi ise tüm yaş gruplarını etkiler hale geldi” derken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise RSV’nin 2 yaş üstü çocuklarda çok etkili olduğunu ancak paniğe gerek olmadığını söyledi. İşte uzmanların RSV ile ilgili uyarıları..
#Rsv NedirHavaların soğumasıyla birlikte, uzmanların da uyardığı 'üçlü salgın' konusu gündeme geldi. Koronavirüs, grip ve şimdi de RSV virüsünün benzer belirtilerle yaygınlaştığı üçlü salgında üst solunum yolu enfeksiyonu dikkat çekiyor. Peki, yeni virüs RSV nedir, belirtileri nelerdir? RSV virüsü tedavisi ve önemleri...
#RSV VirüsSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Geçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#Boğmacaİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#HastaneÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘COVID-19’ pandemisi sonrası olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Pandemi sırasında yaşadığımız sosyal ve fiziksel izolasyondan kaynaklanan pek çok bedensel ve ruhsal ‘artçıl’ hasar ile uğraşıyoruz. Pandemi sırasında evlerimizde izole olurken COVID-19’dan başka birçok mikropla da karşılaşmamış olduk.
#Konuk YazarSon günlerde hastaneler üst solunum yolu şikâyetleriyle dolup taşıyor. Influenza (grip), Rhinovirus, RSV, COVID gibi virüsler dolaşımda. Üstelik ABD’de yayılmaya başlayan Omikron’un Kraken varyantı da yeni bir dalga endişesine yol açtı. Peki bizi ülkece yatağa düşüren virüs hangisi? COVID miyiz grip mi? Yoksa Kraken de Türkiye’ye geldi mi? Uzmanlara sorduk; işte yanıtları...
#GripÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkÇocuklarda yaygın olarak görülmeye başlanan grip vakaları okulları da harekete geçirdi. Birçok okul velilere çocukların okula maske takarak gelmesi konusunda mesaj gönderiyor. Bunun yanı sıra mesajlarda, ‘Hastalık belirtisi gösteren çocukları okula göndermeyin’ uyarısı da yer alıyor. Uzmanlar, yaşanan grip salgını için okulların aldığı önlem ve uyarıların yerinde olduğunu vurguluyor.
#MaskeAntalya’da zatürre, influenza, arena, RSV, korona vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, özellikle 5 yaş altı çocukların risk grubunda olduğunu söyledi. Kara, hastalık döneminde çocukların okula gönderilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.
#ANTALYASağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiSon günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#Grip'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVMevsim geçişleriyle beraber üst solunum yolu hastalıkları da artmaya başladı. RSV virüsü de bunlardan biri. Grip ve influenza dışında RSV virüsü de solunum yolu rahatsızlığına yol açıyor. Peki RSV (Parainfluenza) nedir, nasıl bulaşır? RSV virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Hürriyet Gazetesi'nden Osman Müftüoğlu, hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#RSV (Parainfluenza) NedirZatürre hastalığı akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla görülür. Çocuklardaki zatürre de bu şekilde meydana gelir. Çocuklarda görülen zatürre bazı zamanlar bulaşıcı olabilmektedir. Zatürre hastalığının çocuklarda görülme nedeni bakteri ve virüslerdir. Çocukları zatürre hastalığından korumak için bu bahsedilen bakteri ve virüslere yakalanmamak gerekir. Çocuklarda zatürrenin neden olduğuna, belirtilerinin neler olduğuna, nasıl anlaşıldığına, ne iyi geldiğine ve bu hastalığın nasıl geçtiğine dair ayrıntıları derledik.
#ÇocukCovid-19 neredeyse iki yıldır hayatımızda ve bu süreçte "Ne zaman bitecek bu çile?" demediğimiz bir gün olmadı. ABD'de bilim insanları bilgisayar modellemeleri yoluyla bu sorunun yanıtını buldu. Yeni bir varyant çıkar da planları alt üst etmezse eğer, pandemiyi bitirmeye sayılı günler kaldı. Tabii öngörülere soru işaretiyle yaklaşan uzmanlar da yok değil. İşte tüm taraflarıyla "Bu iş nereye gidiyor?" tartışması...
#COVID-19Son günlerde, “süper grip” olarak tanımlanan grip benzeri soğuk algınlığı hakkında çok sayıda şikayet görüldü. Soğuk algınlığına virüsün 200'den fazla farklı türü neden oluyor. Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi’nin eski direktörü Prof. Dr. Ronald Eccles, şu anda dolaşan “süper grip”in solunum sinsityal virüsünün (RSV) bir sonucu olduğunu belirtiyor. Peki, süper grip nedir, belirtileri neler? Süper grip hakkında detaylı
#Süper GripSon günlerde, “süper grip” olarak tanımlanan grip benzeri soğuk algınlığı hakkında çok sayıda şikayet görüldü. Soğuk algınlığına virüsün 200'den fazla farklı türü neden oluyor. Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi’nin eski direktörü Prof. Dr. Ronald Eccles, şu anda dolaşan “süper grip”in solunum sinsityal virüsünün (RSV) bir sonucu olduğunu belirtiyor. Peki, süper grip nedir, belirtileri neler?
#Süper GripTüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını ile birlikte aslında hep olan fakat yeni yeni tanıştığımız virüsler gündeme gelmeye başladı. Bu virüslerden bir de parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve solunum yollarını hedef alan, koronavirüs gibi bir RNA virüslerden olan Respiratuvar Sinsityal Virüstür (RSV). Köpeklerde ve insanlarda görülebilen parainfluenza nedir, belirtileri nelerdir? İşte parainfluenza ile ilgili detaylı bilgiler…
#Parainfluenza