Güncelleme Tarihi:
RSV virüsüyle ilgili bilgiler merak ediliyor. Mevsim geçişlerinde zayıflayan bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Ayrıca havaların soğuması da kapalı ortamlarda hastalığın bulaşarak yayılmasına neden oluyor. Bu dönemde sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri de üst solunum yollarını etkileyen RSV virüsü. İşte RSV (Parainfluenza) hakkında bilgiler...
RSV virüsü, parainfluenza virüslerinden biri. O da öncelikle ve özellikle -COVID-19 ve influenza gibi- üst ve alt solunum yollarımızı hedefliyor.
Her yaşta, herkesi hasta edebilme kabiliyeti olsa da yetişkinlerde “hafif bir soğuk algınlığı” gibi geçiştirilirken “emzirme dönemindeki bebekler ve küçük çocuklar” ile “genel durumu bozuk, sağlık sorunları ciddi” yaşlılarda ağır akciğer enfeksiyonlarına yol açabiliyor.
RSV riskli ve dirençsiz kişilerde boğazdan akciğerlere süratle ulaşarak bronşiolit ve zatürre benzeri hastalıklara yol açıyor ve maalesef sonuçları da ağır oluyor.
Bu nedenle özellikle bağışıklık yetersizliği bulunan bebek/çocuklar, yetişkin ve yaşlıların kreş, bakımevi ve okullarda tabii ki bu arada toplu yaşam alanlarının tamamında daha da dikkatli olmaları gerekiyor.
RSV enfeksiyonu inatçı bir enfeksiyon. Yetişkinlerde de bugünlerde çok yaygın. Kaynağı da genelde okullar ve kreşler. Çocuklar virüsü buralardan evlere taşıyor. Ve o virüs eve bir defa girince pinpon topu gibi ev halkı arasında haftalarca gidip gelebiliyor. Bu nedenle herkesin RSV belirtileri hakkında bilgilenmesinde fayda var.
RSV enfeksiyonun en önemli belirtileri şunlar...
Nefes alıp vermekte zorlanma,
Hareketlerde azalma, yorgunluk ve bitkinlik,
Ateş,
Sarı yeşil renkte balgam çıkarmanın eşlik ettiği inatçı bir öksürük,
Genel vücut ağrıları.
RSV/parainfluenzanın aşısı da spesifik bir antiviral ilacı da maalesef henüz yok.
Bu nedenle RSV tedavisi için genel tedbirleri almak; istirahat, iyi bir sağlık bakımı ve solunum desteği almak genelde yeterli oluyor.