Güncelleme Tarihi:
Daha az hastalandık, daha az nezle veya grip olduk. Ancak bununla birlikte vücudumuzun bağışıklık sistemi de bu mikropları biraz unutmuş oldu. Şimdi, tamamen pandemi öncesi gibi yaşadığımız bugünlerde, bu eski virus ve bakterilerle iki yıllık ara sonrası yeniden karşılaşmaya başladık. Ne yazık ki, bazı mikroplar bu sonbahar-kış döneminde çok ağır seyirli hastalıklara sebep oldu ve olmaya devam ediyor.
Basında da sıkça yer aldığı üzere, İnfluenza virus, Adenovirus, RSV (Respiratuvar sinsityal virus) bu mevsimde çocuklarda uzun süreli yüksek ateşe, zatürreye, uzamış öksürük tablolarına ve bazen de maalesef beyin-kalp dokusu iltihabı gibi daha ağır hastalıklara sebep oldular. Aslında bir bademcik iltihabı etkeni olan Grup A streptokok bakterisi, boğaz enfeksiyonlarının yanı sıra daha derin organlarda hayatı tehdit eden enfeksiyonlara, beyin apselerine, kulak kemiği iltihabına (mastoidit) yol açtı. Bu olguları hâlâ görüyoruz.
KIZAMIK VAKALARI GÖRMEYE BAŞLADIK
Son birkaç haftadır ise özellikle İstanbul’da, tabiri caizse yeniden hortlayan ‘Kızamık’ vakaları görmeye başladık. Bu kızamıklı çocukların hemen tamamının ya aşısız ya da eksik aşılı olduğunu görüyoruz. Türkiye, dünyada eşine az rastlanır bir başarı ile ‘Ulusal Bağışıklama Programı’nı yürüten ve sürekli geliştirme çabası içinde olan bir ülke. Ancak son yıllarda çoğu zaman eksik bilgiden, bazense yanlış bilgilendirmeden kaynaklanan aşı karşıtı veya aşı yaptırma konusunda kararsız, isteksiz ebeveynler ve bazen de onların eksik aşılama sebebi ile hastalanan çocukları ile karşılaşıyoruz.
TATİLDE EKSİK AŞILAR TAMAMLANMALI
Günümüzde bazı kanaat önderleri, sosyal medya kanalları ve bu mecralarda ‘fenomen’ diye tabir edilen konunun yetkini olmayan kişiler bu yanlış bilgilerin en önemli yayılım kaynağı gibi görünüyor. Dolayısıyla burada anne-babaların, çocuklarının ve kendilerinin sağlığı için bilgi edindikleri kaynakları doğru belirlemeleri hayati bir önem kazanıyor. Okullar açılmadan önce hem biz doktorlar hem de konu ile ilgili devlet yetkilileri çocukluk çağı aşılarının zamanında ve eksiksiz yapılması konusunda uyarılarda bulunduk. Bu yeni kızamık salgını ile birlikte, çocuklarımızın yarıyıl tatilini hastalıksız geçirebilmeleri için eksik aşıların tamamlanmasını tekrar hatırlatmakta fayda var gibi görünüyor.
KALABALIK YERLER TERCİH EDİLMEMELİ
Okulların yarıyıl tatiline girmesi ile birlikte, okul içi yakın temasın azalıyor olması, bulaşıcı hastalıkların yayılım hızını azaltabilir. Çocukları tatil sırasında çok sıkışık, kalabalık yerlerden uzak tutmak, eğer çocuğumuzda öksürük, hapşırık, boğaz ağrısı, ateş gibi belirtiler varsa onu diğer insanlardan ayırmak, bu tip belirtileri olan kişilerden uzak tutmak, yemek öncesi ellerin yıkanması, ellerin sık temas ettiği yüzeylerin temiz tutulması yine bulaşıcı hastalıkların yayılımını kısıtlar. Çocuk, kalabalık ve iyi havalanmayan bir mekana götürülecekse yine tıpkı pandemide olduğu gibi ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takılması, el hijyenine dikkat edilmesi faydalı olur. Bununla birlikte çocuklarımızın bu tatil sürecinde açık havada vakit geçirmeleri, evde hareketsiz kalmayıp bedensel aktivitelerde de bulunmaları, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmeleri, düzenli ve yeterli uyumaları hem ruhsal hem bedensel sağlıklarını olumlu etkiler.
DOÇ. DR. EDA KEPENEKLİ KİMDİR?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2003 yılında mezun oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasını Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde 2009 yılında, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları yan dal ihtisasını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2013 yılında tamamladı. 2017 yılında Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları alanında ‘doçent’ unvanı aldı. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanlığı görevini 2018 yılından beri devam ettiriyor ve bu alanda yandal uzmanlık öğrencileri yetiştiriyor. Meslek hayatına ve akademik çalışmalarına 2009 yılından beri aralıksız olarak Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde devam ediyor. Çocukluk çağının aşı ile önlenebilen hastalıkları, doğumsal veya sonradan edinilmiş bağışıklık kusuru olan çocuklarda enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi, enfeksiyon kontrol hekimliği ve akılcı antibiyotik kullanımı konularında çalışmalar yürütüyor.