Güncelleme Tarihi:
Sonbahar- kış mevsimlerinde sıkça görülen grip ve milyonlarca kişiyi etkisi altına almış olan koronavirüs devam ederken, şimdi de RSV virüsü etkili olmaya başladı. Bu virüslerden kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonuna uzmanlar dikkat çekerken, RSV virüsü belirtileri merak konusu oldu. Peki, RSV nedir, nasıl bulaşır? İşte, RSV virüsü belirtileri, tedavisi ve alınabilecek önemler...
RSV yani Parainfluenza, özellikle çocuklarda okul döneminde dikkat edilmesi gereken bulaşıcı bir hastalık olarak görülüyor. RSV, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan yaygın, bulaşıcı bir hava kaynaklı bir virüstür.
RSV ile enfekte olan kişiler, genellikle enfekte olduktan sonra 4 ila 6 gün içinde semptomlar gösterirler. RSV enfeksiyonu belirtileri genellikle şunları içerir:
Bu belirtiler genellikle birdenbire değil, aşamalar halinde ortaya çıkar. RSV'li çok küçük bebeklerde tek semptom sinirlilik, aktivite azalması ve nefes alma güçlüğü olabilir.
RSV ile enfekte olan kişiler genellikle 3 ila 8 gün boyunca bulaşıcıdır ve hastalık belirtileri göstermeye başlamadan bir veya iki gün önce bulaşıcı hale gelebilirler. Bununla birlikte, bazı bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, semptomları göstermeyi bıraktıktan sonra bile 4 hafta boyunca virüsü yaymaya devam edebilir. Çocuklar genellikle okul veya çocuk bakım merkezleri gibi ev dışında RSV'ye maruz kalır ve RSV ile enfekte olur. Daha sonra virüsü ailenin diğer üyelerine bulaştırabilirler.
RSV, masalar ve beşik rayları gibi sert yüzeylerde saatlerce hayatta kalabilir. Genellikle dokular ve eller gibi yumuşak yüzeylerde daha kısa süre yaşar.
RSV'nin yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar vardır. Özellikle, soğuk algınlığı benzeri semptomlarınız varsa,
Çoğu RSV enfeksiyonu bir veya iki hafta içinde kendi kendine geçer.
Araştırmacılar aşılar ve antiviraller (virüslerle savaşan ilaçlar) geliştirmek için çalışıyor olsa da, RSV enfeksiyonu için spesifik bir tedavi yoktur.
Ateş düşürücüler ve ağrı kesicilerle ateş ve ağrı yönetilebilir. (Mutlaka uzman kontrolünde alınmalıdır)
Yeterince sıvı tüketin. RSV enfeksiyonu olan kişilerin dehidrasyonu (vücut sıvılarının kaybını) önlemek için yeterince sıvı içmeleri önemlidir.
Çocuğunuza reçetesiz soğuk algınlığı ilaçları vermeden önce sağlık uzmanınızla konuşun. Bazı ilaçlar çocuklar için iyi olmayan maddeler içerir.