Rönesans haberleri sayfasında Rönesans hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3622 Rönesans haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depreme Hatay'da Rönesans Rezidans'ın enkazından 2 gün sonra kurtarılan Cemile İncili, aynı enkazda kaybolan ablasından ve yeğeninden gelecek haberi aylardır umutla bekliyor. Enkazda ablası ve yeğeniyle aralarında geçen diyaloğu anlatan Cemile İncili, 'Yeğenim nefes alamıyordu ve ablam inliyordu. Yeğenimin sesini duymaz oldum. Sağ elimi zor oynatıyordum. Tahtaya vurup ses çıkarttım. Sesimi duyup kurtardılar' dedi.
#HatayKahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde en çok hasar gören Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da, simge yerlerdeki enkazın kaldırılmış hali uydu fotoğraflarına yansıdı. Görüntülere 2011'de 'Cennetten bir köşe' diye pazarlanan 12 katlı 249 daireden oluşan Rönesans Rezidans, 750 kişiye mezar olduğu alanlar da yansıdı.
#DepremDünyanın önde gelen şehirleri sıralamasında daima kendine yer bulan İstanbul, son olarak Time dergisinin ‘2022’nin en muhteşem 50 şehri listesinde yer aldı. İstanbul’daki mimari ve kültürel yeniliklere vurgu yapılarak, kentin rönesanstan geçtiği belirtildi.
#İstanbulBir insanı neyin güzelleştirdiğini nasıl belirleriz? Her ne kadar bugü sahip olduğumuz güzellik standartlarının evrensel olduğunu düşünsek de aslında durum tam tersidir. Kadın formunun temeli aynı kalsa da mükemmel vücut yıllar içerisinde değişmiştir. Bu nedenle bir sonraki sefer bedeniniz hakkında düşünürken geçmişten bugüne değişen güzellik ölçülerini de hesaba katmayı unutmayın.
#Kraliçe ElizabethTurkcell, Rönesans Sağlık Yatırım ile 500 milyon TL’lik dev bir işbirliğine imza attı. Şehir hastaneleri projeleri kapsamında 5 yıl süreyle hastane bilgi yönetim sistemlerinin, dijital altyapı ve işletmesinin Turkcell tarafından uçtan uca sunulacağı açıklandı.
#EKONOMİRönesans tabloları şüphesiz son yıllarda büyük ilgi görüyor. Önce tablolara yazılan alt yazılarla başlayan akım, tablolardaki duruşları birebir sergilemeyle devam etti. Şimdilerde ise fotoğraf makinelerinin yakaladığı ilginç anların Rönesans tablolarına benzetildiğini görüyoruz. Bu ilginç çalışmaların son kurbanı Justin Bieber oldu.
#Justin BieberReuters haber ajansı sabah saatlerinde Moskova’daki Şeremetyevo Havalimanı ihalesinin B terminali ihalesini Türk şirketi Rönesans Holding’in kazandığını duyurdu. Şirket bu haberin ardından yaptığı açıklamada ihale sürecinin henüz sonlanmadığını belirtti. Havalimanı kaynaklarından alınan bilgiye göre ise ise Rönesans’ın kazandığı ihale iptal edilerek Energo-Stroy şirketine verildi.
#RusyaMolla Çelebi Camii son dönemde Kabataş iskelesi civarında “harika bir yapı” yapacağını sanan bir mimar tarafından farklı biçimde gölgelenmeye çalışıldı. Çilekeş caminin nihayet iç kısmı da yangına maruz kaldı. Türkler, Osmanlı mirasını şu ya da bu şekilde tahrip etmeye devam ediyor.
#Molla Çelebi CamiiMimar Sinan’ın zirve eseri Süleymaniye’ydi. Ardından, Muhteşem Süleyman’ın oğlu Sultan II. Selim, ona Selimiye’yi yaptırdı. Selimiye, her zaman İstanbul’un şaşaalı karşılayıcısı oldu. Selimiye’nin yansıttığı ihtişam, beş asırdır dimdik ayaktadır. Bugün de Selimiye’nin 450. yılı kutlanıyor. Selimiye 20. yüzyılın ünlü mimarı Wright’ı bile büyüleyen bir eserdir ve içerisinde fısıldasanız duyulur.
#Mimar SinanMuhteşem eserlerin yer aldığı el emeği görsel şölene eşlik etmek isteyenleri Urla'da İpliğin Senfonisi Mart ayı boyunca bekliyor olacak. Urla DAM ev sahipliğinde düzenlenen GAIA-İpliğin Senfonisi Sergisi, sanatçı Leyla Aslan küratörlüğünde yaklaşık 30 kadının eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, sanatın özgür uzamıyla, yaratıcılığın estetik gücünü ve nakış sanatının inceliklerini birleştiriyor.
#GAIA-İpligin Senfonisi Sergisi6 Şubat depremlerinde Hatay'da Rönesans Rezidans'ın enkazından 2 gün sonra kurtarılan Cemile İncili, aynı enkazda kaybolan ablasından ve yeğeninden gelecek haberi aylardır umutla bekliyor. Enkaz altındayken öleceğini düşünen Cemile İncili, yaşadığı korku dolu anları anlattı. Cemile İncili, 'Enkaz altındayken öleceğimi düşünüyordum. Ablama 'ben öleceğim hakkını helal et' dedim. Ablam 'helal olsun' dedi ve ondan sonra hiçbir kelime konuşmadı. Yeğenimin sesini duymaz oldum' dedi.
#Cemile İncili6 Şubat depremlerinde Hatay'da Rönesans Rezidans'ın enkazından 2 gün sonra kurtarılan Cemile İncili, aynı enkazda kaybolan ablasından ve yeğeninden gelecek haberi aylardır umutla bekliyor. Enkaz altındayken öleceğini düşünen Cemile İncili, yaşadığı korku dolu anları anlattı. Cemile İncili, 'Enkaz altındayken öleceğimi düşünüyordum. Ablama 'ben öleceğim hakkını helal et' dedim. Ablam 'helal olsun' dedi ve ondan sonra hiçbir kelime konuşmadı. Yeğenimin sesini duymaz oldum' dedi.
#Renesans RezidansRomanya tarihinin Dacia dönemini destekleyen arkeolojik eserler, geçtiğimiz günlerde Hollanda’nın bilinmedik bir şehrinde, yetersiz güvenlik önlemleriyle sergilenirken, hırsızlar tarafından kolayca yağmalandı. Bu nedenle, ehliyetsiz Avrupa müzeleriyle kültürel mübadelelerden kaçınılmalıdır. Bu tür işlerle ilgilenen amatör küratörlerden uzak durulmalıdır.
#Romanya TarihiTatlı, her sofranın vazgeçilmez bir parçası. Ama bazıları var ki sadece lezzetiyle değil, hikâyesiyle de sizi etkiler. İşte panpepato, tam da böyle bir yiyecek. İtalya’nın ortaçağ mutfağından günümüze kadar taşınmış olan bu baharatlı tatlı, beni hem tarihiyle hem de karakteriyle büyülemiştir. İsterseniz, bir zamanların zenginlik simgesi panpepato’nun derinliklerine birlikte bir yolculuk yapalım...
#Danilo ZannaHatay'da 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde resmi kayıtlara göre 269 kişinin hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans ile ilgili davanın 4. duruşması görüldü. Karadağ’a gitmek üzereyken havalimanında yakalanan rezidansın tutuklu müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, kalacak yeri olmadığı için Karadağ’a kardeşinin yanına gitme kararı aldığını, hiçbir şeyden kaçmadığını öne sürdü. Coşkun, "Rönesans’ın devrilmesinde kolonlar ve kirişler zarar görmemiştir. Konuyla ilgili uzmanlar araştırma ve inceleme yaptı. Binamız malzeme bakımından yeterlidir, yıkımın sebebi başkadır ve bu sebep aranmalıdır. Rezidans, yerinden fırlayıp devrildi. Yapısal ve yer sorunu mevcut değildir. Binanın devrilmesinin sebebi depremin büyüklüğüdür" diye konuştu.
#HatayElbe Nehri Kıyısındaki ‘Kuzeyin Floransa’sı olarak adlandırılan, tarihi şehir Dresden’deyim. Tarihi geçmişi 1206’lı yıllara uzanan, Almanya’nın Saksonya eyaletinin başkenti Dresden; Anka kuşu misali tarihi boyunca karşılaştığı her yıkımdan sonra küllerinden yeniden doğan ve dönüşü her seferinde muhteşem olan masalsı bir şehir. Gelin bu muhteşem şehri hep birlikte gezelim.
#ALMANYARönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye RönesansıTarihin en büyük sanat destekçilerinden Theodoros Metokhites’in 14'üncü yüzyılda bugünkü şeklini verdiği ve Bizans sanatının son şaheseri sayılan Chora Kilisesi’nin (Kariye Camii) duvarlarındaki öyküler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları’ndan çıkan Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabında, mozaik ve fresklerde anlatılan hikayeler yer alıyor. 60 öykünün, 100’e yakın fotoğraf ile bulunduğu kitap hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı. Arkeolog Dr. Murat Sav, “İtalya’da Rönesans başlamadan önce Bizans’ta bu kilisede başlamıştı. Yapıda figürler büyümeye ve uzamaya başlamış. Bizansta görsel ve ikonografik anlamda bu denli yoğun başka bir yapı yoktur. Burada çok özel detaylar bulunuyor. Cami, Meryem ve İsa’nın bazı mucizelerinin yer aldığı resimler ve mozaikler ile kuşatılmış. Kariye çok özel bir yapı, bu nedenle hem turistik hem kültürel anlamda doğru bilinmesi gerekiyor” dedi.
#Kariye ChoraŞimdi Suriye sükûnet içinde mi? Güney sınırlarımızın güvenliği acaba 30 kilometrelik bir sınırla sağlanacak mı? Halep ne olacak? Sınırlar ne olacak? Nereler korunacak? Nerelerin gözetim altında olması gerekiyor? Amerika Birleşik Devletleri, kuzeydeki YPG gerillalarından vazgeçebilir mi? Bu soruları önümüze koymalıyız.
#SuriyeTürkiye’nin Etiyopya ile Somali arasındaki krizi çözme başarısı, Ankara’nın diplomatik etkisini bir kez daha kanıtladı. Tarihi bağlara sahip olduğu Mısır, Sudan, Etiyopya ve Somali’nin arasındaki dondurulmuş ihtilaflarda da Türkiye, çözümün tek adresi olarak öne çıkıyor.
#EtiyopyaAvrupa’nın lokomotifi konumunda üç ülke vardı... Almanya, Fransa ve İngiltere... İngiltere olarak da bilinen Birleşik Krallık, 1 Ocak 1973’te şu andaki Avrupa Birliği’nin (AB) ‘anası’ konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) üye oldu. Ve yıllar sonra AB’yi terk etmeyi kafaya koydu. Ve 23 Haziran 2016’da yapılan ‘Brexit’ referandumu, halkın yüzde 51.89’unun desteğiyle kabul edildi.
#AlmanyaSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge Akgünİtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük robot olimpiyatları Fibonacci International Robot Olympiads 2024’te “Yazılım Teknolojileri Girişimciliği” kategorisinde TED Rönesans Koleji ortaokul öğrencilerinden oluşan TEDRteam birincilik kazandı.
#Fibonacci International Robot Olympiadsİnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan öğretmenlik, mahiyeti ve misyonu itibariyle zaman içerisinde ciddi değişime uğradı. Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için oluşan koşullara uyum sağladı. Ancak değişmeyen gerçek, toplum hayatındaki rolü ve misyonu. Tabi bu durum tarihe ve coğrafyaya göre ufak tefek farklılık gösterdi.
#Öğretmenlik Mesleğinin ÖnemiBavyera eyaletinin üçüncü büyük şehri Augsburg, müzeleri, katedralleri ve kiliseleriyle tarihini özenle korumuş, büyüleyici bir atmosfere sahip bir şehir. Orta Çağ’ın izlerini hissetmek isteyenler için özellikle sonbahar, Augsburg’u ziyaret etmek için en güzel zamanlardan biri.
#AlmanyaYaptığı her işe kalitesini katan, onlarca kitabı olan, yaptığı her televizyon programı ile milyonlarca seyircinin beğenisini kazanan, müziği ile kemikleşmiş bir dinleyici kitlesi bulunan, sanatın her alanının hakkını veren, tam bir sanatçı Kürşat Başar ile bir aradaydım. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Kürşat Başar’ın televizyona ilginç başlangıcından felsefe tabanlı yazarlık sürecine, aşktan ve kadın-erkek mevzularına kadar bir çok konuyu konuştuk.
#SPONSORLU İÇERİKYaptığı her işe kalitesini katan, onlarca kitabı olan, yaptığı her televizyon programı ile milyonlarca seyircinin beğenisini kazanan, müziği ile kemikleşmiş bir dinleyici kitlesi bulunan, sanatın her alanının hakkını veren, tam bir sanatçı Kürşat Başar ile bir aradaydım. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Kürşat Başar’ın televizyona ilginç başlangıcından felsefe tabanlı yazarlık sürecine, aşktan ve kadın-erkek mevzularına kadar bir çok konuyu konuştuk.
#1Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul Kültür Yolu Festivali, büyük ilgiyle devam ediyor. Frida ve Picasso sergileri başta olmak üzere festival kapsamındaki sergileri her gün binlerce kişi ziyaret ederken, İstiklal Caddesi ve AKM’de metrelerce kuyruk oluştu.
#İstanbul Kültür Yolu Festivaliİtalyan mutfağı sadece zeytinyağlılar, makarnalar ve pizzalarla değil, aynı zamanda zengin sakatat yemekleriyle de ünlüdür. Milano’nun gururu olarak kabul edilen ‘busecca alla Milanese’ (trippa alla Milanese) işte bunlardan biridir. Geleneksel bir işkembe yemeği olan bu lezzet, Milano’nun soğuk kış gecelerinde iç ısıtan, besleyici ve doyurucu bir yemektir. İtalyan mutfağında sakatatlara olan ilgi hem ekonomik hem de kültürel sebeplerle gelişmiştir ve busecca da bu geleneğin bir parçasıdır.
#Danilo Zanna