“Diyarbakır, sen mi tepeden tırnağa sevdalı bir şehirsin, yoksa biz mi ölümüne sevdalı birer Diyarbakırlıyız” diye şehirlerine olan bağlarını gösterir Diyarbakırlılar. Her gidişimde daha çok sevdiğim, hiç yabancılık çekmediğim Diyarbakır, bir başka ‘sevdalı’ kente, Mardin’e geçiş demektir aynı zamanda. Bir turda iki kadim kent gezmektir. Hele şimdi; tam zamanı değilse nedir!
#Nurgül BüyükkalayBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#Bursaİzmir denince, Ege denince hele hele zeytinyağı denince önce onun soyadı ile birlikte adı gelir herkesin aklına: Ahmet Güzelyağdöken. Herkes ortalıklarda gurme çığırtkanlığı yaparken, onun tecrübesine dayalı sakinliği ve olgunluğu ilham verici nitelikte. “Malzeme önemli” diyor, “Ege kıymetli” diyor, “Zeytinyağı olmazsa olmaz” diyor ve daha bir çok şey diyor... Her cumartesi %100 İlham Veren Sohbetler’imin ilk konuğu Ahmet Güzelyağdöken’le tadı damağınızda kalacak bir söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyorum...
#1Yılın en romantik günü yaklaşıyor. Güller, kalpler, şiirlerle süslü 14 Şubat Sevgililer Günü hediyeleri hazırlanıyor. Bu yıl sevdiğine aşkla dolu bir tatil hediye etmek isteyenler içinse jürimize en romantik yurtiçi rotalarını sorduk. ‘Birlikte yola çıkmanın aşkla bir ilgisi olmalı’ diyenlere beyaza bürünmüş doğadan Ege Akdeniz’in ılık kışlarına her anını ölümsüzleştirmek isteyecekleri öneriler aldık.
#SeyahatTapınak ve sunağı Berlin’de sergilenen Pergamon Antik Kenti için geçen hafta Berlin Eyalet Müsteşarı Gomis şaşırtıcı bir çıkış yapıp ‘Türkiye’ye iade edilmeli’ dedi. Bu vesileyle antik kentten kalanları hatırladık... Kasabanın ortasındaki Kızıl Avlu ve geleneksel yaşamıyla Bergama dört mevsim ziyaret edilmeyi hak ediyor.
#SeyahatAlfabenin 15. harfi olan L, K harfinden sonra M harfinden önce gelir. Le ile başlayan erkek ve kız bebek isimlerinden bazıları şunlardır: 1- Leyla 2- Lerzan 3- Levent 4- Lemi. Le ile başlayan tüm kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#EğitimÖnümüzdeki pazar, 8 Mayıs, Anneler Günü… Eğer anneniz sizinle tatil yapmayı seviyorsa ona verebileceğiniz en güzel hediye, yepyeni bir rota olabilir. Jürimiz farklı zevk ve beklentideki anneler için seyahatler planladı… Gurme anneler lezzetin peşinde Kopenhag’a doğru yolculuğa çıkıyor, yorgunluğunu şifalı termal sularda atmak isteyenlerse Afyon’a…
#HürriyetÇoğu zaman aslında güzel bir yer size çok yakındır ama yine de onu keşfetmek bazen uzun zaman alır. Benim Slovenya gezim de aynen böyle oldu. Uzun bir süredir Ljubljana’ya ve Bled Gölü’ne gitmek istiyordum ama diğer gezilerim için bu rotayı sürekli erteleyip durdum. Neyse ki sonunda başardım ve yeşil şehir Ljubljana’da ve muhteşem Bled Gölü’nde inanılmaz güzel bir hafta sonu geçirdim. Bu kısa gezi rotası için Avrupa’da ‘Sonbaharın en güzel rotalarından biri’ diyebilirim. Hem Ljubljana hem de Bled Gölü kısa bir gezi için gerçekten de ideal...
#SlovenyaGeçenlerde katıldığım bir ceviz hasadında faydaları kadar cevizli tatlılarımızı, kalamarın yanı sıra sebze ve otlara da çok yakıştırdığım taratoru hatırladım. Ne yazık ki yerli üretimimiz tüketimdeki hızı yakalayamıyor ve ülkemizdeki ceviz açığı büyüyor. Ama bu tabloyu değiştirmek mümkün...
#CevizAnadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#YazarArkeolojik çalışmalarda insan atıkları, hayvanlara ait kalıntılar, hatta dışkıları, bulundukları döneme ve günlük yaşamlarına dair önemli ipuçları veriyor. Ayrıca bu biyolojik kalıntılar yüzyıllar boyunca doğada kalabiliyor. İşte son çalışmalarda kazılarda bulunan 6 arkeolojik hazine…
#Arkeolojik Kazılarda Bulunan EserlerKoronavirüs pandemisinin başlangıcında 24 saat evde kaldığımız dönemlerde birçok kişi mutfakla tanıştı, hiç denemediği yemek tariflerini yapmaya başladı. Doğal olarak internet arama motorlarında yemek tarifi aramalarında da ani bir yükseliş oldu.
#ChurrosBursalı Tülin Yücel Altaş önce sesli seyahat rehberliği fikriyle girişimciliğe adım attı. Sonra Piri’yi kurdu. 20 ülkede, 30 şehirde 150’den fazla dijital turla 500 bin gezgine ulaştı. Tülin Yücel Altaş, koronavirüs günlerinde de “Evde kal, evde keşfet” uygulamasıyla sürdürdüğü sanal turlarla şehirleri de, sanatı da evlere taşıyor.
#GazetehaberleriKebap deyince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Adana, sıcak oluşu ile de ünlü bir şehirdir. Adana özellikle gastronomi açısından ziyaret edilen bir şehir olsa da genel olarak gezilecek birçok yer barındırıyor. Adana gezilecek yerler nereler? Adana’nın ilçeleri nelerdir? Adana hangi bölgede bulunuyor? Bu soruların cevaplarına içerikte yer verdik.
#Adana İlçeleriBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonTürkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan Kapadokya 1985 yılında UNESCO tarafından, hem dinler tarihi açısından taşıdığı önemle ve oluşumu 25 milyon yıl öncesine uzanan jeolojik yapısıyla Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti. 1986’da da Ulusal Park ilan edilerek koruma altına alındı. Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Güllüdere… “Bu bölgede nereye gitmeli, ne yemeli, ne yapmalı” diye alanında uzman isimlere sorduk. ‘Güzel Atlar Ülkesi’ Kapadokya’yı daha iyi anlamanız ve tadını çıkarmanız için mutlaka yapılması gereken 10 aktiviteyi listeledik…
#KapadokyaKabul edelim Türkiye’deki Arnavutlar üzerinden gerçek Arnavutları yorumluyoruz sadece. Ve muhtemelen gözleri renkli, saçları sarı dışında pek de bildiğimiz bir şey yok değil mi? Mesela, 91’e kadar komünizm etkisinde olduğunu biliyor muyduk, ya da Arnavut ciğeri meselesinin sadece bizim yarattığımız bir şey olduğunu Arnavutluk’ta böyle bir lezzet olmadığını. Ya da 3 milyon nüfusu olan Arnavutluk’un dışında 10 milyon Arnavutlu yaşadığını biliyor muyuz? Daha neler neler...
#ArnavutlukKabul edelim Türkiye’deki Arnavutlar üzerinden gerçek Arnavutları yorumluyoruz sadece. Ve muhtemelen gözleri renkli, saçları sarı dışında pek de bildiğimiz bir şey yok değil mi? Mesela, 91’e kadar komünizm etkisinde olduğunu biliyor muyduk, ya da Arnavut ciğeri meselesinin sadece bizim yarattığımız bir şey olduğunu Arnavutluk’ta böyle bir lezzet olmadığını. Ya da 3 milyon nüfusu olan Arnavutluk’un dışında 10 milyon Arnavutlu yaşadığını biliyor muyuz? Daha neler neler...
#ArnavutlukHafta sonu gezilerine bayılıyorum. Giderken hep bir heyecan, dönerken hep bir motivasyon. Bu hafta sonu ise rotamızı Güneydoğu'ya, Gaziantep'e çevirdik. Bu sefer her şey yemek üzerine kurulu. Müze gezer gibi yemek yerlerini geziyoruz. Her şeyin tabii ki bir bedeli var, dönerken artı 2 kiloyla dönüyorum.
#Gaziantep MutfağıTunus, coğrafi olarak Kuzey Afrika’nın en küçük ülkesi olsa da palmiye ağaçları, kuzeydeki kumsalları, güney kısımlarda uzanan çölleri, ülkenin her yerine yayılmış tarihi eserleriyle aslında hiç de öyle ufak tefek bir ülke olmadığını haykırıyor adeta. Tunus, 16. yüzyılda Osmanlı’ya geçtikten sonra 1881 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Bu tarihten sonra ise Fransızlar, Tunus’a egemen olmuş ve tam bağımsızlıklarına kavuştukları 1987’ye kadar bu durum devam etmiş. Bu sebeple Tunus’un yemeklerinden, diline kadar hem Osmanlı hem de Fransız egemenliğinin izlerini takip etmek mümkün. ‘Star Wars’ ve ‘İngiliz Hasta’ gibi filmlere de set sahipliği yapan, kendi küçük ama yüreği kocaman bu ülkenin liman kenti Suse’tayız…
#Tunus