Mehmet YAŞİN / myasin@hurriyet.com.tr
Roma’da pizza rotası
Daha önce Roma’nın klasik lezzet adreslerini paylaşmıştım sizlerle. Şimdi sırada bu kentin en iyi pizza adresleri var. Giderseniz birkaçına birden uğramadan dönmeyin.
Pide tadında: SFORNOPizzaların kenarları kalın. Lezzeti bizim pideleri andırıyor. ‘Cacio Pepe’ en favori pizza. Bu, alt kısımda kalınca bir tabaka pecorino peyniri, onun üstünde ne ararsan var. İçinde didiklenmiş gerdan eti bulunan kızarmış pirinç topları da önerilir. Adres: Via Statilio Ottato 110-116. Sadece akşamları servis var. Pazar günleri kapalı.
Sırrı hamurunda: ANTICO FORNO ROSCIOLIBu tarihi fırın, pizzası kadar ekmeği ile de çok ünlü. Pizzanın hamuru, ramazan pidesini andırıyor. İçi yumuşacık, dışı ise kıtır kıtır... ‘Beyaz Pizza’ fırının en şöhretlisi... Pidenin üstüne bol zeytinyağı dökülüyor, biberiye serpiliyor. Adres: Via dei Chiavari 21.
Odun ateşi lezzeti: DA REMOÖnünde uzun kuyruk oluşan klasik bir Roma pizzacısı. Kuyrukta bekleşenlerin amacı, çıtır çıtır, incecik, kenarları iyice pişmiş Scrocchiarella’yı bir an önce ısırmak. Odun ateşinde pişen bu pizza oldukça sade. Klasik Margarita veya deniz mahsulleriyle yapılan pizza da aşırı lezzetli. Adres: Piazza Santa Maria della Liberatrice 44. Pazar günleri kapalı.
Yer bulmak zor: Lİ RİONİBurada yer bulmak oldukça zor. Küçük odun fırınında her akşam pişen yüzlerce pizzanın tadına bakabilmek için insanlar kuyrukta beklemeye razı. Klasik Margarita ve mozzarellalı ve sosisli pizza en sevilenleri. Adres: Via dei Quattro 24. Salı günleri kapalı.
İlk organik pizzacı: LIFE PIZZERIA BIOBurası Roma’nın ilk organik pizzacısı. Bol çeşit var. Vejetaryenler de unutulmamış. Onlar için yapılan pizzalar çok yaratıcı. Mozzarella peyniri, kabak çiçeği ve bol soğanla yapılan pizza damakları şenlendiriyor. Mekânın en iddialı pizzası ise somon, roka, taze zencefil ve domatesle yapılanı. Adres: Via Cassia 701. Pazartesi günleri kapalı.
İlginç lezzetler PIZZARIUMPizzalar, kalın, iyi pişmiş pide görünümünde. Pizzaların üstüne konan malzemeler değişiyor. Tavşan eti, kuşüzümü, taze rezene ile yapılan pizzaya doyum olmuyor. Patates ve mozzarella peyniri ile yapılan Pizza alle patate’nin mutlaka tadına bakmalı. İçi peynir dolu kızarmış pirinç topları da unutulmamalı. Adres: Via della Meloria 43.