Yaptığınız işi bir robota devredip işsiz kalmaya hazır mısınız? Bilim kurgu ya da akademik bir tartışma değil; somut araştırmalar bunu söylüyor. 2025 gibi erken bir tarihte bugün insanların yaptığı işlerin bir kısmını robotlar ya da makineler devralacak. İşte robotların devralmaya hazırlandığı bazı işler...
#Robotİngiliz Moley Robotics şirketi dünyanın ilk “robot aşçı”sınıyarattı. Mutfağa takılan iki metal elden oluşan robot, en zor tarifleri bilehatasız bir şekilde hazırlayabiliyor. Robot aşçının mucidi Mark Oleynik, “Bizimamacımız istediğiniz her yemeği sizin için taze taze pişirecek bir aygıtyaratmaktı” dedi. Oleynik, “Bir gece Çin yemeği, ertesi gün Hint daha sonra iseiyi pişmiş bir biftek yemek isteyebilirsiniz. Bu cihaz sizin için hepsinihazırlayabilir” dedi. Cihaz, yemekleri hazırlarken ünlü aşçıların ellerinitakip ediyor. Aşçılar ellerine hareket sensörleri takarak yemek hazırlıyor vebu hareketler robot aşçının hafızasına kaydediliyor. Daha sonra ilgilimalzemeler uygun yerlere yerleştirilip robot aşçının düğmesine basıldığında oöğrendiği şekilde yemeği kusursuz bir şekilde hazırlamaya başlıyor. Henüzdeneme aşamasında olan ve şimdilik sadece Masterchef şampiyonu ünlü aşçı TimAnderson’ın yengeç çorbası tarifini yapabilen robot aşçının gelecekte 10 bin sterlinesatışa sunulması planlanıyor.
#Mark OleynikElon Musk geçen günlerde Neuralink projesinde yeni bir aşama kaydedip beynine çip yerleştirilen hastanın düşünce gücüyle bilgisayar faresini oynatabildiğini duyurdu. Projeye pek çok kişi tepkiyle yaklaşsa da bu yeni teknolojik atılıma ilgi duyanlar da var. Görüştüğümüz 100 kişiden kimi sekiz dil birden konuşabilmek kimi de sağlık sorunlarını önceden tespit edebilmek için beynine çip taktırmayı kabul edebileceğini söylüyor.
#Çipİmralı açıklarında batan 69 metrelik Batuhan A. gemisinin kayıp 6 personelinden 2’sinin cesedi geminin yaşam mahallinde bulundu. Denizciler geminin nasıl batmış olabileceğini Hürriyet’e değerlendirdi. Öte yandan 4 mürettebatın ise batma anına kadar, fırtına nedeniyle havalanıp tehlike oluşturan brandayı düzeltmeye çalıştıkları, bu nedenle de geminin güverte kısmında oldukları tahmin ediliyor.
#Batuhan A. GemisiNohut, tahin, limon suyu, zeytinyağı karışımından oluşan humusu sevmeyen var mıdır? Sıcak pidenize bıçağınızın ucuyla sıvadığınız humusun damağınızda bıraktığı tat, günün tüm lezzetsiz görüntülerinin üstünü örter, yaşamın ne kadar keyifli olduğunu size bir kez daha hatırlatır.
#HumusO tam bir yoğurt canavarı, yoğurt olmadan hiçbir şey yiyemiyor. Etli yaprak sarmasına bayılıyor, tatlıyı bile aç karnına tercih ediyor, “Kokoreç için ölürüm” diyor, Arnavutciğeri ve işkembe çorbasının hastası. Tek korkusu, diyetisyeninin bu röportajı okuyacak olması çünkü şu sıralar sıkı bir yemek ve aşk diyetinde
Selahattin Ayan (57), 13 yaşından beri pastacı. Onu muhtemelen tanımıyorsunuz, çünkü göz önünde olmaktan hoşlanmıyor. Kim olduğunu anlamanız için sahip olduğu pastane zincirini bilmeniz lazım: Pelit. Bugüne kadar robotlu, havuzlu dahil her tür pastayı yapan Ayan, Pasta Okulu açmaya karar vermese muhtemelen bu röportajı da kabul etmeyecekti.