Pastanın havuzlusunu robotlusunu yaptı, ÅŸimdi okulunu açıyor

Güncelleme Tarihi:

Pastanın havuzlusunu robotlusunu yaptı, şimdi okulunu açıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 16, 2005 00:00

Selahattin Ayan (57), 13 yaşından beri pastacı. Onu muhtemelen tanımıyorsunuz, çünkü göz önünde olmaktan hoÅŸlanmıyor. Kim olduÄŸunu anlamanız için sahip olduÄŸu pastane zincirini bilmeniz lazım: Pelit. Bugüne kadar robotlu, havuzlu dahil her tür pastayı yapan Ayan, Pasta Okulu açmaya karar vermese muhtemelen bu röportajı da kabul etmeyecekti.Günde dört saat uyuduÄŸunu, enerjisini pasta yapmaktan aldığını söylüyor: ‘Günde beÅŸ bin pasta üretiyorsak, hálá hepsi benim elimden geçer.’Pelit ne demek?- MeÅŸe aÄŸacının meyvesidir, palamut da denir. BolluÄŸu temsil eder.Pastacılığa nereden bulaÅŸtınız?- Babam da pasta ustasıydı. 18 yıl çalıştığı pastaneyi satın aldı. Ben de okula yarım gün gider, sonra pastaneye uÄŸrayıp pastalarla uÄŸraşırdım. Merakım beni alaylı bir pastacı yaptı.Siz hep göz önünde olmayan bir aile oldunuz. Niye?- Ä°nsanın kendisini anlatması zor. Ben basına çıkmaktan hoÅŸlanmıyorum. Ama ÅŸansa bakın ki, basında sadece soyulan evlerimizle ilgili olarak yer aldık! Sanki sadece bizim evimiz soyuluyormuÅŸ gibi. Bir de herkes pastane deyince arkada bir imalathane, önde üç pasta düşünüyor. Buna da pastane diyor. Åžimdi ben bu insanların hepsine, bunun böyle olmadığını nasıl anlatayım? Pastacılık okulu açıp, sırlarınızı ifÅŸa edecekmiÅŸsiniz...- Meslek hayatımda hiç sırrım olmadı. Sırrımı saklayıp öbür tarafa mı götüreceÄŸim? Bazen diÄŸer pastanelerin ustaları gelir, imalatımıza alır çalıştırırız. Ä°lk zamanlar herkes çok garipsiyordu. Ä°nsan bildiÄŸini alıp öbür tarafa götürmemeli, burada öğretmeli. Gıda sektörü rekabetin en sıkı olduÄŸu yerlerden birisi. Siz bu rekabette kendinizi nerede görüyorsunuz?- Ben kimseyle rekabet etmem. Kimseye de ne yapıyor diye dönüp bakmam. Hiçbirinin pastanesine girmedim. Kimseyi rakip görmüyorum, dost görüyorum. Pastacılığın püf noktası nedir?- Ä°ÅŸ disiplinin ve vicdanın bir arada olacak. Hem kaliteli iÅŸ yapacaksın hem uygun fiyatla satacaksın. Biz sattığımız her ÅŸeyden çok eminiz, bu hizmetimizin karşılığını da alıyoruz. Günde 5 bin pasta yapıyorsak, hepsi benim elimden çıkar. Bütün işçilerim sabah 8’de iÅŸbaşı yaparken, ben sabahın 3’ünde iÅŸe gelir, gecenin 12’sinde evime dönerim. İşçilerim gelene kadar bütün altyapıyı hazırlıyorum, sonra iÅŸ bölümü yapıyorum.Bu durumda günde 3-4 saat uyuyorsunuz. Nasıl dinleniyorsunuz?- Pasta yaparken dinleniyorum.Ä°ÅŸ hayatınızdaki en kötü tecrübe neydi?- Yanlışlarım oldu ama hiç ‘eyvah mahvoldum’ demedim. Kötü bir ÅŸeyse bile iyi diye baktım. Kendimi paralamadım, rahat bir insanım.13 yaşında bu iÅŸe baÅŸladığınızda buraya geleceÄŸinizi düşünüyor muydunuz?- Benim hayalim burası deÄŸil ki. Daha büyük olmak, daha çok kiÅŸiyle çalışmak istiyorum. Burası çok da önemli deÄŸil.Pasta ve sanat arasındaki iliÅŸkiyi siz nasıl yaşıyorsunuz?- Ä°yi bir sanatçı kendisini anlatamaz. Pasta yaparken hayat enerjimi alıyorum. Hem ben sadece pasta yapmıyorum. MekaniÄŸe de meraklıyım, bir makineyi söküp tekrar takarım. Suadiye’de 12’nci ÅŸubemizi açtık. 5 metrelik bir pasta yaptım. Ä°ki tane aşçı kılığında robot yaptım, davetliler açılışa gelirken o robotlar sanki o pastayı süslüyormuÅŸ gibi çalıştılar. Işıklı pastalarım, altında havuz olan pastalarım var. Ãœretimde sınırım yok. Yaratacılığınızı nereden besliyorsunuz?- Hiçbir ÅŸeyi dert etmem. Biriyle kavga ediyorsam ya barışırım ya da tamamen hayatımdan çıkarırım. Hiçbir ÅŸeyi sürümcemede bırakmam. Onun içim kafamı sürekli boÅŸaltır, iÅŸimle ilgili daha ne yapabilirim diye düşünürüm. Yurtdışına giderim, sürekli yenilikleri takip ederim.HEM BÃœYÃœKLERE HEM ÇOCUKLARA PASTA OKULUFabrikada çocuklara ve yetiÅŸkinlere pastacılık kursu veriyoruz. Milli EÄŸitim Bakanlığı’nda bürokratik iÅŸlemlerimiz bitince fabrikanın yanında dört katlı bir okul açacağız. Burada yetiÅŸenler isterse bizimle çalışacak. Pastacılığı temel, orta, ileri seviyede olmak üzere 3 farklı kategoriye ayırdık. Pasta dekorasyonu, davet mönüleri, çikolata yapım kursu da vereceÄŸiz. Kurslar 12-18 kiÅŸilik gruplar halinde verilecek ve toplam 4 hafta sürecek. Ayrıca çocuklara da pasta yapmayı, süslemeyi gösteren eÄŸitim alanı kurduk. Workshop programlarında, renkli önlüklerden, çocuk kitaplarına kadar her ÅŸeyi düşündük.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!