Rıfat Ilgaz haberleri sayfasında Rıfat Ilgaz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 839 Rıfat Ilgaz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mehmet Rıfat Ilgaz (7 Mayıs 1911; Cide, Kastamonu - 7 Temmuz 1993, İstanbul), Türk şiir, roman ve öykü yazarı. Özellikle Hababam Sınıfı romanıyla tanındı. Hem yazılarında hem de kişisel hayatında toplumcu bir çizgi devam ettirdi. Türkiye'nin en çalkantılı siyasi dönemlerinde devam ettiği dergiciliği, aynı dönemdeki birçok yazar gibi, onun da adliye koridorlarında ve hapishanede zaman geçirmesine neden oldu.
Çalışmaya başladığım yıllarda, gazetelerin, dergilerin, yayınevlerinin bulunduğu yer Babıâli (Bâb-ı Âli) yokuşu ve ona çıkan sokaklardı. Cadde Nuruosmaniye’den başlar, Sirkeci’ye kadar sürerdi. Birçok gazetecinin anılarında eksen bu yokuştur. Anı kitaplarında adı da ‘Yokuş’tur.
#BabıaliRıfat Ilgaz’ın kaleme aldığı Hababam Sınıfı serisinin oyuncuları Ahmet Arıman, Teoman Ayık ve Tuncay Akça, kurdukları “Hababam Vokal Grubu” ile mahkemelik oldu. Ilgaz’ın ailesi, Yeşilçam’ın üç usta oyuncusuna dava açtı.
#Hababam Sınıfı“Kim ne derse desin, çocuklar için yazdım hep” diyordu. Yazdıklarıyla sinemacılara, videoculara altın çağını yaşatırken bir göz evi bile olmamıştı. Hayatı hep kaçak ve sürgün yüzünden otellerde geçti. Nice acıya ve çileye karşı onurla direnen ömrü, 26 yıl önce bugün durdu. Türkiye’nin ölümsüz edebiyat ustalarından Rıfat Ilgaz’ın hüzün dolu yaşamını, onun belgeselini de çeken gazeteci Nebil Özgentürk yazdı.
#Rıfat IlgazHababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, "Önceleri Hababam Sınıfı filminin başında babamın adı yoktu. Babam Hababam Sınıfı’nı izlemek istemezdi. 'Kapatın şunu' derdi. İsmi olmadığı için canı sıkılırdı" dedi.
#Hababam Sınıfı“Vay be! Hayatta güzel şeyler de oluyor” dedirtecek cinsten sıcacık bir hikâye: Bir lise, genç bir coğrafya öğretmeni, son sınıf öğrencileri ve lise döneminin en son sınavı... Öyle bir “Hababam-Mahmut Hoca” detoksu yaptı ki gece yarısı klavyeye sarıldım. Ama önce sizi bu hayali bile güzel, sıcacık sınava sokalım...
#Candan ErçetinÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiYönetmenliğini Ferdi Eğilmez yaptığı Hababam Sınıfı Üç Buçuk filmi ekranlarda izleyicisiyle buluşuyor. Yerli komedi filmlerimizden Hababam Sınıfı Üç Buçuk oyuncuları arasında Halit Akçatepe, Mehmet Ali Alabora, Şafak Sezer, Seda Sayan gibi önemli isimler yer alıyor. Peki, Hababam Sınıfı Üç Buçuk ne zaman çekildi? İşte, Hababam Sınıfı Üç Buçuk oyuncuları ve konusu
#Hababam Sınıfı Üç BuçukTürk sinemasının efsane filmi Hababam Sınıfı Güle Güle televizyon ekranlarında yayınlanmaya devam ediyor. Rıfat Ilgaz'ın eseri olan Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini yaptığı film serinin son filmidir. Peki, Hababam Sınıfı Güle Güle konusu nedir? Hababam Sınıfı Güle Güle hangi yılda çekildi? İşte, filmle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hababam Sınıfı Güle Güle OyuncularıRıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk YazarDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülSon dönemde sıkça şiddet olaylarıyla anılan Esenyurt’ta, bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Uluslararası Esenyurt Festivali’ne katıldık. “Rıfat Ilgaz Amfi Tiyatrosu nerede” diye sorduğum minibüs şoförü “Abla ne tiyatrosu, karakol nerede desen gösteririm ama burada kimse tiyatroya gitmez” yanıtını verdi. Ancak amfi tiyatroda bambaşka bir Esenyurt vardı. Tek bir boş yerin kalmadığı 4 bin kişilik açık hava tiyatrosunda, Esenyurtlular hep bir ağızdan şarkılara eşlik etti.
#EsenyurtGeçen haftaki Berlin gezimde Berlin Filarmoni Orkestrası’nı izleme fırsatı bulmuştum. Berlin Filarmoni Orkestrası Binası’nın akustiği etkileyiciydi. Bina mimar Hans Scharoun tarafından tasarlanmış ve akustik uzmanı Lothar Cremer’in yardımıyla da tamamlanmış.
#Lili SohnYeşilçam serisinin unutulmaz eserleri arasında bulunan Hababam Sınıfı, pek çok ünlü oyuncunun yer aldığı Yeşilçam filmlerindendir. Hababam Sınıfına özel olarak oluşturulan Hababam Sınıfı Müzesi hakkında tüm eserleri, müzenin nerede olduğu ve ziyaret saatleri gibi bilgileri sizler için hazırladık.
#Seyahat“Doğan Hızlan Halk Kütüphanesi”nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “13 Ocak itibarıyla hizmete açacağımız Rami Kışlası İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak. Rami Kışlası; hem bir sanat merkezi olacak. 4 binden fazla oturma ve 2 buçuk milyonluk kitap kapasitesi olacak. 2022 yılında bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısı bin 257’ye ulaştı" dedi.
#Mehmet Nuri Ersoyİlk yayımlanışından 32 sene sonra tek ciltte bir araya gelen, Enver Ercan imzalı ‘Şair Çünkü Onlar/Şiir Uçar Söz Olur’, çağdaş Türk şiirini birinci elden, onu yaratanların ağzından öğrenmeyi sağlayan bir kaynak eser... Enver Ercan kitapta yerini alan söyleşilerde sorulmayacak soruları da soruyor usta şairlere. Onlara yapılmış ağır eleştirileri örnekliyor ve bunları cevaplamalarını istiyor...
#Enver Ercan‘Selfie’ akımını Türkiye’de 1944 yılında ‘Görçek’ sisteminin mucidi fotoğrafçı Fikret Kaftanoğlu başlatmıştı. Ayna karşısına poz veren kişi, elindeki kabloyla tuşa basıp kendi fotoğrafını çekiyordu. İşte Türk icadı ‘Görçek’in ve hayatı kitap olan fotoğrafçı Kaftanoğlu’nun hikâyesi...
#SelfieBaşyapıt filmler kendi ülkesinden çıkarak dünya genelinde başarılı olmuş filmlerdir. Başyapıt filmlerin puanları yüksek ve aynı zamanda ödüllü filmler oldukları bilinir. Başyapıt filmlerin listesi ile beraber Türk ve yabancı filmlerin hangileri olduğunu sizler için derledik.