Kuzey Bavyera Türk-Alman Kadınlar Derneği, yüzyılın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremde en çok zarar gören illerden Hatay’da bir okula bağışta bulundu. Yaylıca İlk ve Ortaokulu’na 12 bin Euro değerindeki yardımın yanı sıra bölgedeki çocuklara 1.500 Euro tutarında giysi bağışı yapıldı.
#AVRUPADAN HABERMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi dönemden itibaren çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla öykü türünde materyaller geliştirerek “365 Gün Öykü” platformu oluşturdu. Yazım, çizim ve tasarım çalışmaları öğretmenler tarafından yapılan ve platformda yer alan kitap setlerinin seslendirmesi de yapıldı.
#Millî Eğitim BakanlığıYine bir 10 Kasım geldi. Cumhuriyetin kurucusu, ulu önder Atatürk’ü kaybedişimizin üzerinden 85 yıl geçmiş. Saatler sabah 9’u 5 geçtiğinde, hepimiz için hayat yavaşlayacak, sirenler çalacak ve liderimizi saygı ile anacağız. Peki küçük çocuklarımız için 10 Kasım ne ifade ediyor?
#Konuk YazarYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekÇizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelBilindiği gibi günümüzde toplumlar giderek daha fazla çok kültürlü ve çok dilli hâle geliyor. Öyle ki dünya nüfusunun yarısından fazlasının iki dilli olduğu tahmin ediliyor. Bu durumun en temel nedenleri arasında, göç hareketlerini, turizm, iletişim imkânlarının gelişimini, farklı kültürleri tanıma ve bilgi kaynaklarına erişme arzusunu, artan ticarî ve diplomatik temasları ve evlilikleri sayılabiliriz.
#Konuk Yazarİnsanın bilgi edinme yollarından belki de en yaygın ve etkili olanı okumak olabilir. Bununla birlikte, kitaplar bireyin kavram dünyasını zenginleştirme, hayal gücünü harekete geçirme, farklı yaşantılar ve deneyimler kazanmasının da güçlü birer aracı olurlar. Günümüzde kullandığımız kitap sisteminin ilk temelleri sayılabilecek, katlayarak kitap yapma sisteminin başlaması 2’nci yüzyılı buldu.
#Konuk YazarÇocuğun gelişim sürecinde kitapların önemli katkısı olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun yaş dönemine uygun kitap seçilmesi gerektiğini vurguluyor. Zengin uyaranların ve elverişli şartların çocuğun potansiyelini ortaya çıkarmasında ve tüm gelişim alanlarının desteklenmesinde önemli olduğunu hatırlatan uzmanlar, çocukla kitap arasındaki bağın 1 yaş civarında kurulmasını öneriyor. Hikâye ve masalların tedavi edici, iyileştirici, terapötik bir yönü olduğunun da bilindiğini belirten uzmanlar, “Beyin için hikâyeler/masallar, yaşamsal tehditlere karşı savunma tepkileri hazırlar; bilişsel esneklik kazandırır” diyor.
#ÇocukBebeğinizin aylarca babıldamalarını duyduktan sonra ilk kelimesini söylediği an oldukça heyecan vericidir. Bu süreç gelişimin doğal bir parçası olsa da bebeğinizle doğumdan itibaren konuşmak, sadece daha erken konuşmayı öğrenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha geniş bir kelime dağarcığına da sahip olmasına yardımcı olur.
#BebekGünümüzde pek çok anne baba çocuklarının kitap okumadığından şikayetçi. "Ellerinden tabletleri, telefonları bırakamıyorlar ki kitaba sıra gelsin" diye şikayet edip duruyoruz ama acaba çocuklarımıza kitap okumayı sevdirmek için doğru örnek olabiliyor muyuz? Kelime Yayınları Yayın Yönetmeni Dr. Asya Çağlar, çocuklara kitap okumayı sevdirmek ve teşvik etmek için ailelere tavsiyelerde bulunuyor.
#ÇocukKitapları severim. Ama kitaplar hakkındaki kitapları daha fazla severim. Bu nedenle kargo paketinin içindeki üç kitap arasından ilk önce Jenny Bornholdt’un Bir Kitap Bir Kitaptır’ını çıkarıp okumaya başlıyorum. Sarah Wilkins’in resimlediği ve Deniz Koç’un Türkçeye tercüme ettiği bu minik ama şirin kitap, bize kitaplarla sonsuz sayıda ilişki kurma tarzlarından bazılarını gösteriyor; geri kalan ilişki kurma tarzları ise bütünüyle her bir okurun kendi hayal gücüne kalmış.
#KitapÇocukların okuduğu, oynadığı ve izlediği şeyler gelişimlerini doğrudan etkiliyor. Anne babalar, kitap seçerken zorlandıklarını söylüyor, eğitimciler ise kitap içeriklerinin anne baba tarafından bilinmesi gerektiğini ifade ediyor. Peki, kitap seçerken nelere dikkat edilmeli? Pedagog Gözde Erdoğan ile konuştuk.
#KitapTÜRKİYE İstatistik Kurumu verilerine göre 78 milyonluk Türkiye nüfusunda kişi başı 8,4 kitap düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 2017 Yılı Performans Programı'nda yer alan tabloya göre, 2017'de öğrenci başına düşen kitap sayısının ilkokuldayken 25 iken, yaş büyüdükçe de kitap okuyan öğrenci sayısının azaldığına dikkat çekiliyor.
#İzmir