Güncelleme Tarihi:
Kuşkusuz! Çocuk, okuma kültürünü okuldan önce evde edinir. “Çocuğum hiç kitap okumuyor” diye okullara giden velilere öncelikle evdeki faaliyetlerini gözden geçirmelerini öneriyoruz. Evlerinde kütüphanesi olan çocukların okumayı daha çabuk içselleştirdiğini biliyoruz. Bu sebeple ellerinden kitap düşürmeyen bir anne baba ve evde kitaplarla dolup taşan bir kütüphane, çocuklar için olumlu örnekler teşkil eder. Çünkü anne babasını kitap okurken gören çocuk, önce anne ve babasını taklit edecek, sonrasında bunu bir alışkanlık haline getirecektir. Yani bırakın çocuğun odasında bir kitaplığın olmasını, evin herhangi yerindeki bir kitaplık bile çocuğun okuma alışkanlığını edinmesinde ona büyük katkı sağlar.
Bence çocukların kütüphanesinde her tarzda kitap bulunmalı; bilimsel, felsefi, edebi... Resimli kitaplar, romanlar, öyküler ve şiirlerin yanı sıra çizgi romanlar, karikatürler, sessiz kitaplar… Hatta edebi değeri daha az olan ancak çocuğun sevebileceği tarzda eğlenceli seri kitaplara da yer verilmeli. Elbette nitelikli kitapların kütüphanenin çoğunluğunu oluşturması gerekir; ama bir kütüphanede her türden kitaba yer verilmelidir. Zaten çocuk zaman içinde gerçekten nitelikli olan kitapları diğerlerinden ayrıştırarak kütüphanesinin demirbaşları olarak saklayacak, kendi kütüphanesini kuracaktır.
Elbette ailece okuma saatleri oluşturulabilir. Hatta bu çoğunlukla çocuk için okumayı teşvik edici bir aktivite olur. Bunun dışında çocuğa okuma saatleri dayatmanın çok sağlıklı bir yaklaşım olacağını düşünmüyorum. Çocuk kendiliğinden her gün mutlaka az da olsa kitap okuyorsa ne güzel! Ancak çocuğun arkasından “Her gün şu saatte şu kadar kitap okumalısın!” diye koşmak yanlıştır. Okuyacağı kitaba çocuğun karar verdiği gibi okuma saatlerine de kendisi karar vermelidir.
Bu kitabı onunla birlikte okumayı önerebilirsiniz; kitabın bir paragrafını siz, bir paragrafını çocuk okusun. Takıldığı bölüm(ler) ya da kelime(ler) üzerinde konuşun. Özellikle çocuğu sevmediği kitapla baş başa bırakmayın; bu süreçte ona elinizden geldiğince destek olun. Aksi takdirde çocuk sadece bu kitaptan değil, okumaktan da soğur. Ama çocuk kitabı reddetmekte kararlıysa, bırakın da çocuk bu kitabı okumayıversin.
Ebeveynlerin sıklıkla yaptığı hatalardan biri öncelikle çocuğunu yeterince iyi tanımamak ve onun ilgilerini göz ardı etmek. Sonrasında ebeveynlerin genelinde maalesef “her kitap bir mesaj vermeli” gibi bir kaygı mevcut. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Ebeveynler tarafından yapılan hatalardan bir diğeriyse kitabı iyice araştırıp incelemeden, okumadan almak.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL