Kitap dünyasının zirvesi: Frankfurt

BU yıl Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışında bulunamadım. Çünkü Berlin’de Tarabya Çeviri Ödülleri jürisindeydim.

Haberin Devamı

Dün fuarda kısa bir gezinti yaptım. Türk standının açılışında bulundum. Burada Türk yayıncılarının toplu standı bulunuyor. Bazı yayınevleri de bağımsız stand açmış. Türk standında ayrıca, yayıncılıkta geldiğimiz nokta üzerine rakamlarla bilgi veriliyordu.

Standın mottosu şu: “Türkiye... Okuyanların ülkesi...”

Hamdi Turşucu, yayıncılıkta geldiğimiz nokta konusunda da bilgi verdi. TEDA’nın Türk edebiyatının dışarı açılmasındaki önemini belirtmeye gerek yok.

Ayrı bir standda çevrilen kitaplar hakkında bilgi veriliyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ayrı bir standda yayınladıkları kitapları sergileyen kurumlardan. Yine Zeytinburnu Belediyesi de ayrı bir standla temsil ediliyor.

Bu yıl da Türkiye’den gelen yazarlar, edebiyatçılar çeşitli konuşmalar yapacak. Fuara 100’ü aşkın ülkeden 7 bini aşkın yayınevi katılıyor. Bu yıl Bahreyn, Kuveyt ve Suudi Arabistan katılmamış. Ama geçen yıl Salman Rüşdi’nin davet edilmesini protesto ederek fuara katılmayan İran bu yılın katılımcıları arasındaydı.

Fuara her yıl yaklaşık 150 bini kitap ve yayıncılık sektörü çalışanı olmak üzere 280 bin civarında ziyaretçi geliyor. 18 Ekim’de başlayan fuar 23 Ekim günü kapanacak.

Fuarın bu yılki onur konuğu Hollanda ile Belçika’nın Flaman bölgesi... Aynı dili konuşan bir ülke ile bir bölge fuara ‘İşte paylaştığımız şey’ (Dit is wat we delen / This is what we share) mottosuyla katılıyorlar. Hollanda/Flaman-Belçika 1993’ten sonra ikinci kez onur konuğu oluyorlar. Onur konuğu Hollanda/Flaman Belçika standını da Belçika Kralı Philippe ile Hollanda Kralı Willem Alexander beraber yapacak.

Fuarın gelecek yılki konuk ülkesi Fransa olacak, 2018’de ise Gürcistan onur konuğu ülke olacak.

Onur konuğu olmaları dolayısıyla Hollanda ve Flaman Belçika’daki kitap sektörüne dair birtakım bilgiler topladım. Açıkçası, daha kat etmemiz gereken çok yol olduğunu gösteriyordu rakamlar.

Hollanda’da her yıl 54 bin yeni kitap yayınlanıyormuş. Halkın yüzde 86’sı düzenli kitap okuru. Bunların 16 bini Hollandaca. Hollanda’daki kitap endüstrisinin toplam değeri 500 milyon Euro imiş ve yaklaşık 1200 yayınevi varmış.

Belçika’nın Flaman bölgesinde (6.5 milyon kişi yaşıyor) geçen yıl 15.2 milyon kitap satılmış. Bir önceki yıla göre yüzde 0.2’lik bir artış yaşanmış. Kitapçılık sektörünün yıllık cirosu ise 196 milyon Euro civarında... Her yıl 11 bin civarında yeni kitap piyasaya çıkıyor. Bölgede en fazla satılan kitapların başında Tenten gibi komik çizgi resimli kitaplar geliyormuş. Geçen yıl bu kitaplardan 3 milyon adet satılmış.

Alman Yayıncılar Birliği’nin 1950 yılından beri verdiği barış ödülüne bu yıl Carolin Emcke layık bulundu. 49 yaşındaki serbest gazeteci Emcke, Londra, Frankfurt, Harvard’da felsefe, politika ve tarih eğitimi yapmış. “Kolektif Kimlikler, Sosyal Felsefe Temeller” üzerine doktora yapmış. Ödül töreninin konuşmasını İstanbul doğumlu Fransız filozof Seyla Benhabib yapacak. Bu ödül 1997’de Yaşar Kemal’e, 2005’te de Orhan Pamuk’a verilmişti.

Ödül töreni Alman Birliği’ne giden yolda çeşitli küçük Alman devletlerinin, prensliklerinin temsilcilerinin toplanıp ilk Alman Anayasası’nı yaptığı Frankfurt’taki tarihi Pauls Kilisesi’nde yapılıyor. Almanya’nın ilk ulusal meclisi de 31 Mart 1942’de yine burada toplanmış.

FUARIN bizim yazarlarımızın dünyaya açılması için yararlı olmasını diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları