Türkçenin geleceği velilerin elinde

Güncelleme Tarihi:

Türkçenin geleceği velilerin elinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 10:20

ATÖF Genel Başkanı Yücel Tuna, Almanya’nın her eyaletinde ‘Veli Akademisi’ kuracaklarını söyledi. Bunun için Heidelberg Üniversitesi ile işbirliği yapacaklarını belirten Tuna, akademide ailelere anadil derslerinin önemini anlatacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu (ATÖF) Olağan Genel Kurulu, Frankfurt’ta yapıldı. Genel kurulda konuşan ATÖF Genel Başkanı Yücel Tuna, Almanya’da ‘Veli Akademisi’ kuracaklarını söyledi.

Akademiyi her eyalette kurmak istediklerini belirten Tuna, bunu için Heidelberg Üniversitesi ile işbirliği yapacaklarını bildirdi. 

Yücel Tuna, akademinin, Türkçe anadil derslerinin Almanya’nın bütün eyaletlerinde verilmesi için mücadele edeceğini, aileleri de çocuklarını bu derslere göndermeleri için iknaya çalışacağını söyledi.

Eyalet hükümetlerinin, anadil derslerine karşı çıkmadıklarını belirten Tuna, “Asıl sorun velilerimizi ikna etmek. Eğitimde başarı sağlanmak isteniyorsa önce velileri eğitmek gerek. Almanya’da dördüncü nesil yaşıyor, artık eğitim sistemini tanırlar yanılgısına düştük. Ama ithal gelin ve damatların gelmesi bizi eğitimde geri atıyor. Bu nedenle Veli Akademisi’ni başlatıyoruz. Tüm dernek, cami ve cemevlerine giderek, velilere sistemi ve anadilin gereğini anlatacağız” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yörenç de, iş hayatında ilerlemeye anadilin engel olduğu gibi bir algının bulunduğunu ancak bunun yanlış olduğunu söyledi. Anadillerine hakim olanların daha başarılı olduklarını belirten Yörenç, “Anadil, başarı için çok gerekli. Muhataplarımıza bunu anlatmamız, Türkçenin konumunun iyileştirmek için faaliyetlerde bulunmamız gerekiyor” diye konuştu.  

Türkçenin geleceği velilerin elinde



TÜRK ÇOCUKLARI YARIŞI KREŞTE KAYBEDİYOR

Haberin Devamı

GENEL kurul kapsamında düzenlenen konferansa katılan Heidelberg Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Havva Engin, Türkiye kökenli çocukların yarışı, daha kreşteyken kaybettiklerini ileri sürdü. Türkiye kökenli ailelerin çocuk yetiştirme tarzını eleştiren Engin, şöyle dedi:
“Çocuklarımıza bir yerlerine batırır diye makas, çatal, bıçak vermiyoruz. Tuvalette, ‘Birisi pantolonumu çeksin’ diye bekliyor. Oysa Alman eğitim sistemi, çocuk oturur oturmaz kendi işini kendisi yapması üzerine kurulu. Evlerde kitap, çocuk kitabı hiç yok. Resimli kitaplar mükemmel şeyler. Çocuklara bu resimleri anlattırmalı. Tek sözcük değil düzgün cümleler kurmalılar. Çocuklar dünya kültürü almalı. Veli hangi dilde kuvvetliyse, çocuğuyla o dilde konuşmalı. Bunları yapamadığı için de birinci sınıfta pek çok açık oluyor.” Prof. Dr. Havva Engin iki dilli kitap sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

DEĞİŞMEMİZ ŞART

Ailelerin çocukların okulun ilk yıllarında karakterini güçlendirerek ilgi alanlarını belirlemeleri gerektiğini vurgulayan Engin, “Çocuklara farklı alanlarda staj yaptırmak gerek. Dokuzuncu, onuncu sınıfa geldiklerinde hala hangi meslek var, hangisiyle ilgili bilmiyor. Toplum olarak değişmemiz şart. Bunun için sivil toplum örgütleri, veliler el ele vermeliyiz. Türk çocuklar için öğretmenler Almanya’da yetişmeli. Türkiye’den gelen, branşı İngilizce, göç olgusunu bilmeyen öğretmenlerin Türk çocuklarına bir faydası olmaz” diye konuştu.

Haberin Devamı


Türkçenin geleceği velilerin elinde


YÜCEL TUNA YENİDEN BAŞKAN


Hessen, Aşağı Saksonya, Hamburg ve Rheinland Pfalz Öğretmen Dernekleri delegelerinin katılımıyla yapılan genel kurulda, ATÖF’ün yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:
Genel Başkan Yücel Tuna, Genel Başkan Yardımcıları Bilge Yörenç, Rahime Önkol, saymanlar Zeynel Fırat, Banu Atak ve Ömer Aslangeçiner.
ATÖF Denetleme Kurulu’na da Mehmet Çidem ile Havva Altın seçildi.

BAKMADAN GEÇME!