Her 5 kişiden biri reflü hastası! Reflüye karşı 10 etkili önlem! Göğüste yanma hissi, mideden ağza doğru yükselen acı-ekşi mide içeriği, ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma… Bu ve benzeri şikayetlerle kendini gösteren reflü hastalığı son yıllarda giderek daha sık görülüyor.
#ReflüGöğsün arkasında yanma, boğazda gıcık, yediklerin ağza geri gelmesi gibi şikayetlerle ortaya çıkan ve her 5 kişiden 1’nde görülen reflü rahatsızlığı alınan önlemlerle engellenebiliyor. Ancak ihmal edilip uzun yıllar tedavi edilmeyen reflü, Barrett Özofagus hastalığı hatta yemek borusu kanseri gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#SağlıkReflü, sık karşılaşılan mide rahatsızlıklarından biri. Midede ekşime ve yemek borusunda yanma gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazen farklı bulgularla da gösterebiliyor. Peki reflü nedir, belirtileri nelerdir? Hangi durumlar reflüyü tetikler? Reflü şikayetleri nasıl azaltılabilir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#ReflüMide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesiyle ortaya çıkan, yaşam kalitesini bozabilen bir sağlık sorunu olan reflü, mide fıtığı, alt yemek borusu adalesinin gevşekliği, mide çıkışında darlıklar gibi yapısal nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bazı yiyecekleri fazla miktarda ve hızlı tüketmek de reflüye yol açabiliyor.
İngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriBirçok insan gece geç saatlerde rahatsız bir şekilde terleyerek uyanmaktan şikayetçi. Terlemek vücudumuzun en doğal eylemlerinden biri fakat aynı şey gece uykuda terlemek için söylenebilir mi? Uzmanlar, gece terleyerek uyanmanın ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
#Gece TerlemesiUyurken ağızdan salya akması her yaştaki kişilerde görülen bir durumdur. Gece boyunca yüzdeki kasların gevşemesi ve yutma refleksinin kaybolması sonrasında tükürük ağızdan birikerek uyku esnasında akmaktadır. Özellikle en çok yan tarafa dönüp uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Uyurken ağızdan salya akması neden olur ve nasıl engellenir? Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavisi nasıldır? İşte uyku sırasında ağızdan salya akmasının nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.
#Uyurken Ağızdan Salya Akması Neden OlurGece terlemesi gece saatlerinde genellikle uyku halindeyken gerçekleşen aşırı terlemedir. Bu durumun nedeni sıcaklığa bağlı olarak gelişebilir. Fakat bunun yanında enfeksiyon, kanser, reflü, uyku apnesi, şeker hastalığı, stres bozukluğu gibi başka hastalıklardan da erkeklerde gece terlemesi meydana gelebilir. Kanser konusunda endişesi olan kişilerin gece terlemesine dikkat etmesi gerekmektedir. Gece terlemesinin nedenleri ve nasıl geçeceğiyle ilgili ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Gece TerlemesiErkeklerde yaşanan alt karın ağrısı sorununun altında birçok neden yatıyor olabilir. Bu sebeplerden başlıcası, erkeklerde daha sık görülen ve yapısal olarak da erkek vücutlarının yatkınlığı nedeni ile apandisittir. Ayrıca sol ve sağ olarak ayrım yapılarak daha kesin sonuçlara varılır. Erkekler alt karın ağrısının bir başka nedeni de bağırsak sorunlarıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ErkekKadınlarda ses kalınlaşması, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Sigara içen kişilerde ses kısıklığı özellikle de orta yaş ve sonrasında meydana gelir. Sigaranın yaptığı toksik etki ile ses telinde meydana gelen ödem ince kadın ses tellerini kalın erkek ses telinden çok daha kalın bir duruma getiriyor. Kadınlarda ses kalınlaşması neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#Kadınlarda Ses Kalınlaşması Neden OlurKadınlarda gece terlemesi, hormon bozuklukları, menopoz ve buna benzer diğer nedenler sonucunda ortaya çıkıyor. Bunun yanında bazı ilaçlar, çeşitli nörolojik hastalıklar ve kan şekeri düşüklüğü de gece terlemesinin nedenleri arasında yer alıyor. Kadınlarda gece terlemesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir sizler için derledik.
#Kadınlarda Gece TerlemesiDişleri gıcırdatma ve diş sıkma hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma bilinçsiz yapılan bir harekettir. Genel olarak kişiler bu durumun farkında değildir. Ama ebeveynler özellikle çocukları uyurken diş gıcırdatma hareketlerini rahatlıkla görebilirler. Peki, çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir sizin için derledik.
#ÇocukGünümüzde ağız kokusu her yaşta görülebilen bir sağlık problemidir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen ağız kokusu çocuklarda da görülmektedir. Bu sebeple ebeveynlerin ağız kokusuna neden olacak şeyleri iyi bilmeleri gerekmektedir. Peki, çocuklarda ağız kokusu neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ağız kokusuna ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda görülen ağız kokusu problemleri ile ilgili merak edilenleri derledik.
#ÇocukReflü hastalığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen hastalık çeşitlerinden biridir. Hastalığın tanısını koymak için kişide belirli incelemeler yapılması gerekmektedir. Özellikle gösterilen belirtiler doğrultusunda tedavi aşamalarına geçmek çok daha doğrudur. Çocuklarda oluşan reflü hastalığı da özellikle anne ve babalar tarafından keşfedilmektedir Belirtileri takip eden ebeveynler daha sonra uzman kişi desteğine başvurmaktadır. Çocuklarda reflü nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nedir ve neler iyi gelir sizler için derledik.
#ÇocukAnne adaylarının gebelik sürecinde her detay ile yakından ilgilenmesi gerekmektedir. Özellikle de hamilelik sürecinde meydana gelen değişimler çok merak ediliyor. Hamilelikte karın guruldama sesi gelmesi ve olması neden olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.
Ülkemizde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde görülen gırtlak kanseri, gırtlağın iç yüzeyini döşeyen hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu oluşuyor. Sigara ve alkol kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülse de nadiren 30 yaş altındaki de kişilerde de oluşabiliyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken tanı büyük önem taşıyor. Zira, erken teşhis edilen hastaların gırtlak kanserinden tümüyle kurtulma şansları çok yüksek oluyor. Üstelik hastalık yayılmadığı için organın sadece küçük bir kısmının çıkartılması yeterli geliyor ve bu sayede hastanın ‘sesi’ de korunabiliyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, en sık görülen erken belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#Gırtlak KanseriHıçkırık gün içerisinde pek çoğumuzun karşılaştığı bir durumdur. Hatta bebeklerde hıçkırığın mideyi büyüttüğü, uzun sürek hıçkırıkların başka hastalıkların habercisi olabileceği sıklıkla araştırılır. Peki genellikle zararlı sayılmayan hıçkırık neden olur, nasıl geçer? İşte hıçkırığa evde iyi gelen yöntemler ve nedenleri...
#HıçkırıkKas gerginliği veya eklem iltihabı kaburga ağrısına sebep olabilir. Ancak kaburga ağrılarınızın altında kalp sorunları ve hatta kalp krizi de yatabilir. Kısaca riske atılmaması gereken bir rahatsızlıktır. Peki, kaburga ağrılarına neden olan durumlar nelerdir detayları ile derledik.
#Kaburga AğrısıMide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Çocukİnsanların vücudunda mevcut halde çok sayıda organ bulunur ve bahsedilen organların işlevleri birbirinden farklıdır. Bununla birlikte, insan vücudunun her bölgesi değişik bir isim ile adlandırılmıştır. Bu isimler halk dilinde çeşitli şekillerde bilinmiş olsa da tıp literatüründe değişik adları bulunur. Sternum kavramı da bu kelimelerden bir tanesidir. Sternum kavramının ne demek olduğunu ve sternumun neden ağrıdığını sizler için derledik.
#Sternum Nedir Nerede Bulunur?Tiroid bezindeki faza çalışma durumu, bazı ilaçların kullanımı, gebelik, kalp damar hastalığı, sigara ve alkol tüketimi, anemi, vitamin eksiklikleri, genç yaştakiler için yoğun iş hayatı, kalp ritimlerinin bozukluğu ve stres gibi nedenlerle kalp çarpıntıları ve nefes darlığı meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı nasıl geçer? Sorularına ait tüm detayları hazırladık.
#Çarpıntı Neden OlurÇevresel ya da bazı hastalıklar ile ortaya çıkan ses kısıklığı, psikolojik nedenler ve alerjiden de kaynaklı her yaştan kişide görülebilen sağlık sorunlarında biridir. Ses kısıklığı grip nezle gibi hastalıklar gibi belirtilerle ortaya çıkabilirken, bazı durumlarda ses kısıklığının altında ciddi rahatsızlıklar yatabilir. Peki, ses kısıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, ani ses kısıklığı nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen bilgiler.
#Ses Kısıklığı Nasıl Geçer