Hıçkırık Nasıl Geçer, Neden Olur? Hıçkırık Mide Büyütür Mü?
"Hıçkırık gün içerisinde pek çoğumuzun karşılaştığı bir durumdur. Hatta bebeklerde hıçkırığın mideyi büyüttüğü, uzun sürek hıçkırıkların başka hastalıkların habercisi olabileceği sıklıkla araştırılır. Peki genellikle zararlı sayılmayan hıçkırık neden olur, nasıl geçer? İşte hıçkırığa evde iyi gelen yöntemler ve nedenleri..."
Hıçkırık, diyaframın istemsiz kasılmasıdır ve çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilmiş olsa da genellikle zararlı değildir. Ancak uzun süren hıçkırıklar bazen beyin ve kalp rahatsızlıklarının bir semptomu olarak karşımıza çıkabilir. Peki, hıçkırık neden olur, nasıl geçer? Hıçkırık mide büyütür mü? İşte uzun süren hıçkırığın nedenleri...
Hıçkırık Mide Büyütür Mü?
Hıçkırığın başlamasında yüzden fazla farklı fizyolojik nedenin olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, merakla araştırılan hıçkırık mide büyütür mü konusunda ise mideyle yemek borusu arasındaki asit hareketlerinden kaynaklı olabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle bebeklerde hıçkırık, yemek borusundaki yağ asitlerinin hareketliliğiyle birlikte genişlemeye neden olabiliyor.
- Hızlı bir şekilde çok yemek, çok alkol almak, fazla hava yutmak, sıcak ve soğuk içeceklerin karışmasıyla mide ısısının aniden değişmesi ya da heyecanlanmak gibi durumlar da diyaframın bitişiğinde bulunan midenin şişmesine ya da gerilmesine dolayısıyla hıçkırığa neden olur.
- Gülerken içimize ani olarak hava çekmemiz nedeniyle hava çok hızlı bir şekilde gırtlak kapağına doğru ilerler ve diyaframla ilgili sinirleri uyarır böylece hıçkırık başlar.
- Stresli olmak ve can sıkıntısı gibi durumlarda hıçkırığın oluşmasına neden olur.
- Gebelik esnasında anne karnındaki bebek büyürken annenin diyaframa baskı uygular ve hıçkırığa neden olabilir.
Evde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Aç karnına birkaç karanfil çiğnemek de hıçkırık için olumlu sonuç verebilir.
Kese kağıdına soluyarak karbondioksiti alırız, bu şekilde hıçkırığı azaltabiliriz.
Ayrıca nefesini tutma, soğuk su içme, limon ve toz şeker yemek, küçük dili kaşık yardımıyla yukarı kaldırma, dizleri göğüs kafesine yaklaştırmak ve bu pozisyonda bir süre kalmak göz küresine ve karotise (boyun damarı) masaj yapmak yardımcı olabilir. Ancak hıçkırığın uzun sürmesi veya tekrarlaması durumunda mutlaka hekime başvurmak gerekir.
Uzun Süren Hıçkırık Nedenleri
Hıçkırığın uzun sürmesi gastroenteroloji, nöroloji, göğüs hastalıkları ve kardiyoloji gibi farklı bilim dallarını ilgilendirebilen iltihap, tümör, travma ve enfeksiyon gibi sorunların habercisi olabilir. Ayrıca merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travması, menenjit, multiple skleroz; göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri; koroner yetersizlik, yemek borusu tümörleri, reflü ve helikobakter pylori enfeksiyonu hıçkırığın olası nedenleri arasında sayılabilir.