Güncelleme Tarihi:
Yoğun bir sigara kullanımının etkileri özellikle de orta yaştaki kadınlarda sabah kalktığı zaman seslerinin erkek sesi gibi çıkması, günün daha ilerleyen saatlerinde ise sesin yavaş yavaş düzelmesi şeklinde de görülüyor.
KADINLARDA SES KALINLAŞMASI NEDEN OLUR VE NASIL GEÇER?
Kadınlarda ses kalınlaşmasının bazı farklı nedenleri bulunuyor. Bunlardan en önemlilerinden birisi de sigara içmektir. Sigara içen kadınların sesleri bazen erkek sesinden daha kalın bir şekilde çıkıyor. Bunun sonucunda erkek sesi ile konuşma da geri dönüşümsüz bir hale geliyor. Özellikle de günde bir paketin üzerinde sigara kullanılması, ses tellerinde ödem oluşmasına neden oluyor. Bu da sesin kalınlaşmasına yol açıyor.
Uzun bir süre sigara kullanımı sadece ödem sonucunda seste kalınlaşma ile kalmıyor. Aynı zamanda ses tellerinde de kansere dönüşebilen oldukça kalıcı değişikliklere yol açabiliyor. Sesin her türlü değişikliği ise, ses bozukluğudur. Bu nedenle ses ister kalınlaşsın isterse kısılsın, bu konuda dikkatli olunması gereken bir durumu meydana geliyor.
Sigara içen kişilerde meydana gelen ses kalınlaşması ve ses kısıklığı özellikle de orta yaş ve sonrasında meydana geliyor. Sigaranın yaptığı toksik etki sayesinde ses telinde meydana gelen ödem ince kadın ses tellerini kalın erkek ses telinden daha da kalın bir hale getiriyor.
Yoğun bir sigara kullanımının etkileri ile özellikle de orta yaştaki kadınlarda sabah kalktıkları zaman seslerinin erkek sesi gibi çıkması, günün daha ilerleyen saatlerinde de sesin yavaş yavaş düzelmesi şeklinde ortaya çıkıyor.de görülüyor. Bu nedenle de sigara içen kadınların sesleri erkek sesinden daha kalın bir şekilde çıkıyor. Zamanla erkek sesi ile konuşma ise kadınlar için geri dönüşümsüz bir hal alıyor.
SES KALINLAŞMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Ses kalınlaşması için yapılacak olan KBB muayenesi, erken konulan bir tanı yüzde 100’e yakın bir başarı oranı getiriyor. Tedaviye geç kalındığı zaman da tedavi yöntemlerinin başarı şansı önemli ölçüde düşüyor. Örneğin, erken dönemde ağız içinden yapılacak bir lazer cerrahisi ya da radyoterapi ile oldukça başarılı sonuçlar alınabilirken geç donemde ise gırtlağın tamamen alınması bile yüz güldürücü sonuçlar veremeyebiliyor. Bu nedenle de sesimizdeki en ufak değişikliğin bir hafta uzaması halinde hemen KBB hekimine başvurmanız ilerde karşınıza çıkabilecek olan kanser gibi hastalıklara karşı önlem almanızı sağlar.
Ses kalınlığında 3 farklı tedavi yöntemine başvuruluyor. Bunlar ise, ses terapisi, ilaç tedavisi ve ses cerrahisidir. Alerji, reflü ve enfeksiyon hastalıklarında da genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Aynı zamanda, nodül gibi sesin yanlış kullanımı sonucunda meydana gelen hastalıklarda ise ses terapisine sıkça başvuruluyor. Ama pek çok ses kısıklığında uygulanan yöntem ise, cerrahi bir tedavi oluyor.
Sigara kullanımına bağlı meydana gelen gırtlak ya da ses teli tedavisi ise, genel anestezi altında mikroskopik lazer cerrahisi yöntemi ile yapılıyor. Ses teli ameliyatları hemen her zaman ses kalitesini iyileştirmek için yapılıyor. Lazer ve mikroskopik ses cerrahisi gibi yüksek bir teknolojiye dayalı olan cihazların da yer alması ile hastalar için güvenilir ve tedavi başarısı da oldukça yüksek bir yöntem haline geldi.