Güncelleme Tarihi:
ğız kokusu halitozis olarak adlandırılmaktadır. Yaş gruplarına göre değişebilen ağız kokusu özellikle okul çağındaki çocuklarda çok sık görülmektedir. İki farklı şekilde görülebilen ağız kokusunun kaynağının tespit edilmesi ve tedavisinin yapılması çok önemlidir.
Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur?
Çocuklarda görülen ağız kokuşunun iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki fizyolojik ikincisi ise kronik ağız kokusudur. Fiziksel ağız kokusu çocuktan çocuğa göre değişmektedir. Ağız hijyeni, açlık ve tokluk, ağız ve burun florası, hormonal etkiler ve uyku durumu gibi sebeple ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Genel anlamda ağız kokusunun nedenlerine bakıldığında şunlardan bahsedebiliriz:
- Fizyolojik ağız kokusu: Sabah uyanınca ortaya çıkan ağız kokusudur. Ağız salgısının azaldığı, dehidrasyon, bazı vitaminlerin eksikliği ve açlık gibi durularda görülmektedir.
- Ağız içinde bazı nedenlerden dolayı oluşan ağız kokusu: Dilin üzerindeki tükürük, epitel ve bakteri hücreleri ile beraber gıda artıklarının birikmesi sonucunda ağız kokuları oluşmaktadır. Bununla birlikte ağız içerisindeki enfeksiyonlar, kuruluk, ağız içinde ülser ve aftlar da ağız kokusunun sebepleri arasında yer almaktadır.
- Solunum yoluna bağlı ağız kokuları: Çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonları, bademcik iltihapları, sinüzit, burun iltihabı, burun tıkanıklıkları, geniz akıntısı gibi sorunlar da ağız kokusuna neden olmaktadır.
- Mide bağırsak sistemine bağlı ağız kokuları: Yemek borusundaki divertiküller, reflü hastalığı, yemek borusunun dar olması, mide çıkış darlığı, bağırsak emilimindeki kusurlarda çocuklarda ağız kokularına sebep olmaktadır.
- Yiyecek ve içeceklere bağlı oluşan ağız kokusu: Soğan, sarımsak, turp, lahana ve süt ürünlerinin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Çocuklarda Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Çocuklarda ağız kokusu yaklaşık 2 aydan fazla sürüyor ise kronik ağız kokusu hastalığından bahsedilebilir. Bu durumda çocuklara tanı açısından bazı testler uygulanmaktadır. Bu testler gaz kromotografisi ve halimeter testleridir. Bu sayede çocuklara patolojik ağız kokusu tanısı da konulmaktadır. Çocuklarda ağız kokusu tedavisinde altta yatan nedenler de çok önemlidir. Özellikle altta yatan sebepler veya ağız kokusuna neden olacak şeyin ne olduğunu bilinmesi tedavi açısından yardımcı olmaktadır.
Çocuklarda ağız kokusu tedavisi yaklaşımı multidisipliner olarak planlanmaktadır. Çocuk sağlığı ve uzmanları bu anlamda çocuklara gereken tedaviyi uygulamaktadır. Altta yatan neden belirlendikten sonra doktorlar tarafından tedavi planlanmaktadır.
Çocuklarda Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?
Çocuklarda ağız kokusu nedenleri ebeveynler tarafından mutlaka bilinmelidir. Bu nedenlere bağlı olarak gelişen ağız kokuları bazen uzun sürmektedir. Uzun süresi durumunda bir çocuk doktoru veya bir diş hekimi doktoruna danışmakta yarar vardır. Bunun yanı sıra çocuklarda ağız kokuşunu önlemek için yapılacak şeylerden birisi de ağız bakımıdır. Ağız bakımının çocuklarda dikkatli yapılması gerekir. Günlük diş fırçalayan çocuklarda ağız kokusu zamanla kaybolmaktadır.
Ayrıca diş kadar dil temizliği de çok önemlidir. Dil temizliği ile beraber ağzı kokuları yok olabilmektedir. Dil fırçalamak dilin arka kısmında yapışan yemek artıklarını temizlemektedir. Özellikle çocuklarda diş temizliği kadar dil temizliğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Çocuklarda dil temizliği ağız kokusunu büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca ağız kokusunu arttıracak besinlerden de uzak durmak çocukların ağız kokularını azaltmaktadır. Bu dönemde çocukların bol sıvı tüketmesi gerekmektedir.