Eski TBMM Başkanı, duayen siyasetçi ve hukukçu Hüsamettin Cindoruk, 70 yıllık siyasi geçmişini, “Aslında ben kaçtıkça siyaset beni kovaladı!” diye özetliyor. Demokrat Parti Gençlik Kolları’ndan 27 Mayıs ihtilaline, Yassıada yargılamalarından sıkıyönetim altındaki düğününe Cindoruk ile geçmişe yolculuk yaptık...
#GazetehaberleriMerhum Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanın idamıyla sonuçlanan yargılamaların yapıldığı Yassıada’nın adının ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak değiştirilmesinin ardından, Yüksek Adalet Divanı kararlarının yok sayılması için de düğmeye basıldı.
#GazetehaberleriTürkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçu olan Adnan Menderes’in hayatı merak ediliyor. Peki, Adnan Menderes kimdir, hangi dönem başbakanlık yaptı? İşte Adnan Menderes’in hayatı hakkında ve başbakanlık yaptığı yıllarla ilgili bilgiler...
#Adnan Menderes Kimdirİstanbul'da bir müzayede şirketinin düzenlediği, internet üzerinden de teklif verilebilen efemera ve obje müzayedesinde, aralarında Deniz Gezmiş'in orijinal idam hüküm belgesinin de bulunduğu çok sayıda eser online satışa sunuldu. Müzayededeki ürünler arasında Atatürk'e ait fotoğrafların yanı sıra Ahmet Kaya'nın cezaevinde annesi için yaptığı boncuk işlemeli cüzdan da yer alıyor .
#Deniz Gezmiş7 Haziran'da yapılan milletvekili seçiminin ardından oluşan 25. Dönem parlamentosunda TBMM Başkanlığı seçiminin ilk 2 turu bugün yapılacak.Başkan seçiminin bugünkü ilk 2 turunda Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili Yılmaz, TBMM Geçici Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Baykal, MHP İstanbul Milletvekili İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Fırat yarışacak. Meclis tarihinde en uzun süre görev yapan TBMM Başkanı 11 yıl ile Abdülhalik Renda, en kısa süre görev yapan ise 2 ay 1 hafta ile İsmet Sezgin oldu.
#Meclis BaşkanlığıAtatürk’ün naaşının Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşınmasında teknik sorumlu olan Cafer Tanyeri, belki de hayatının en önemli 6 gününü kendi el yazısıyla kaleme aldığı 11 sayfalık notta anlattı. 61 yıl sonra ortaya çıkan bu notlara göre, Atatürk’ün yüzünü son gören 6 kişi içinde sürpriz bir kişi de vardı: Kefenleme sırasında sütunların arasından çıkan ve imamın “Namahremdir” sözlerine aldırmayan bir Türk kadını...
KÜTAHYA’da geçen pazar günü bir evin yanındaki garajda gözleri ve ağzı eşarpla, elleri de arkadan iple bağlı, poşet ve brandaya sarılı çürümüş halde cesedi bulunan 43 yaşındaki Ramazan Cengiz’in 2 yıl önce kayınbiraderi Mustafa Kan tarafından iple asılarak öldürüldüğü ortaya çıktı.
Araştırmacı Aytunç Altındal, 50 yıllık gizlilik kararı 1988’de 25 yıl daha uzatılan Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetinin önümüzdeki Kasım ayında açıklanacağını söyledi. Altındal, vasiyette Atatürk’ün halifelikle ilgili önemli ifadelerinin olduğunu belirtirken hilafetin aslında kaldırılmadığını öne sürdü. İşte İzzet Çapa’nın Aytunç Altındal ile yaptığı röportaj…
#Atatürk“Sizlere dargın değilim. Sizin ve diğer zevatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki, Adnan Menderes hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel almadığınız için sizlere müteşekkirdir... Dirimden korkmayacaktınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes'in ölüsü ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir...”Yüksek Adalet Divanı kararıyla 17 Eylül 1961'de idam edilmeden önce bu satırları kaleme alan merhum Başbakanlardan Adnan Menderes'in vefatının üzerinden yarım asır geçti.
17 Eylül günü, Türk siyaset tarihinin en dramatik yıldönümlerinden biri. Çünkü Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanının Yassıada’da asılarak idam edildiği gün... Bu talihsiz olayın 50’nci yıldönümünde bile hâlâ tartışmalar sürerken Yassıada yargılamalarında Menderes’in savunmasını üstlenen avukat Burhan Apaydın’ın anıları da kitap haline getiriliyor.