Adnan Menderes kimdir? Adnan Menderes’in başbakanlık yaptığı yıllar

Güncelleme Tarihi:

Adnan Menderes kimdir Adnan Menderes’in başbakanlık yaptığı yıllar
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2020 13:42

Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçu olan Adnan Menderes’in hayatı merak ediliyor. Peki, Adnan Menderes kimdir, hangi dönem başbakanlık yaptı? İşte Adnan Menderes’in hayatı hakkında ve başbakanlık yaptığı yıllarla ilgili bilgiler...

Haberin Devamı

Ali Adnan Ertekin Menderes, 1899 yılında Aydın’da dünyaya geldi. 17 Eylül 1961, Bursa), 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçudur.

ADNAN MENDERES EĞİTİM HAYATI

Okul hayatına, İzmir İttihat ve Terakki Mektebi'nde başlayan Menderes, eğitimine İzmir Amerikan Koleji'nde devam etti. 1931 yılında CHP Aydın milletvekili seçildikten sonra Ankara Hukuk Fakültesi'ne girerek, 1935 yılında mezun oldu. Yedek subay eğitimi almasına karşı, Birinci Dünya Savaşı'na sıtma hastalığına yakalandığı için katılamayan Menderes, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği başarılardan dolayı İstiklal Madalyası almaya değer görüldü. İzmir'in ünlü ailelerinden, Evliyazade Fatma Berin Hanım ile 1929 yılında evlendi ve Yüksel, Mutlu, Aydın olmak üzere üç oğlu oldu.

ADNAN MENDERES SİYASİ KARİYERİ

Siyasal kariyerine Serbest Cumhuriyet Fırkası'nda başlamış olan Adnan Menderes, partinin kendini feshetmesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) katıldı ve ilk defa 1931 Türkiye genel seçimleri'nde Aydın milletvekili olarak meclise girdi. Ayrıca 1935, 1939 ve 1943 Türkiye genel seçimleri'nde de CHP Aydın milletvekili olarak tekrar meclise girdi.

1945'te, CHP'den birlikte ihraç edildikleri arkadaşları Celâl Bayar, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan ile Demokrat Parti'yi kurdu. Parti katıldığı ilk seçimde TBMM'de 61 sandalye kazandı. 1950 Türkiye genel seçimleri'nde DP %52.7, CHP ise %39.4 oy almıştır. DP 13 puan farkla kazanmıştı ancak seçimde kullanılan çoğunluk sistemi nedeniyle DP 420, CHP ise sadece 63 milletvekili çıkardı. 19. Türkiye Hükûmeti'ni kurarak başbakanlık görevine başladı. 27 Mayıs Darbesi'nden sonra Yüksek Adalet Divanı 9 ay 27 gün süren yargılama süreci sonunda idam cezasına çarptırıldı ve 17 Eylül 1961 tarihinde idam edildi.

 

BAKMADAN GEÇME!