Rahim Ağzı haberleri sayfasında Rahim Ağzı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1879 Rahim Ağzı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Serviks kanseri, rahim ağzının yani rahimin vajinaya açılan boyun kısmının kötü huylu hastalığını ifade etmektedir. Dünya üzerinde her 2 dakikada birinin ölümüne neden olmaktadır. Dünya genelinde meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin 3. nedeni olmakla beraber 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür.
#Serviks (Rahim Ağzı) KanseriGebeliğin üçüncü ve dördüncü aylarında rahim kasılmaları olmaksızın serviksin açılması veya incelmesi durumudur. Bunun sonucunda bebeğin içerisinde bulunduğu su kesesi vajina içine doğru bombeleşerek yırtılır ve bebeğin çok erken, yaşam şansı bulunmadığı dönemde doğumuyla sonuçlanır.
#Rahim AğzıUzmanlar dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadının HPV nedeniyle rahim ağzı kanserine yakalandığını belirtiyorlar. Oysaki yılda bir kez yaptırılması önerilen pap smear testi ile rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90’ı erken dönemlerinde tedavi edilebiliyor. Smear testinin amacını, ne sıklıkta yaptırılması gerektiğini ve nasıl yapıldığını Jin. Op. Dr. Turgay Karakaya anlatıyor.
#Smearİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Melike Karakaya'nın ürettiği kağıt tabanlı "mikroakışkan çip" sayesinde rahim ağzı kanseri yarım saat içerisinde teşhis edilebilecek. İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, bunun sağlıkta çığır açacak bir gelişme olduğunu söyledi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Melike Karakaya, TÜBİTAK'ın desteği ile rahim ağzı kanserini erken teşhis edecek kağıt tabanlı "mikroakışkan çip" üretti. Karakaya, İKÇÜ rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, kanser türleri arasında ikinci sırada yer alan rahim ağzı kanserinden her yıl 270 bin kadının hayatını kaybettiğini belirtti.
#Rahim AğzıJinekolojik kanserler denildiğinde kadın üreme sisteminin organlarına ait kanserler aklımıza gelmektedir. Bunlardan en sık görülen kanser Endometriyum olarak adlandırılan rahim iç duvarı kanseridir. Yine Türkiye'de en sık görülen 2. kanser yumurtalık kanseri, 3. sıklıkla görülen kanser ise rahim ağzı kanserleridir.
#JinekolojiGebeliğin 14'üncü haftasının ardından anne rahminin bebeği koruyamaması ve düşük yaşanması rahim ağzı yetmezliği olarak tanımlanır. Ultrasonografi ile rahim ağzı uzunluğunun ölçülmesi rahim ağzı yetmezliği için kesin tanı koyamaz. Rahim ağzı uzunluğunun kısalması sıklıkla erken doğum ile ilişkilendirilir. Rahim ağzı yetmezliği nedeni bilinmeyen bir patoloji. Ancak rahim ağzına gebelik öncesinden de yapılan cerrahi müdahaleler, travmatik kürtaj ve doğumlar, anotomik yapıdaki anomaliler rahim ağzı yetmezliği nedeni olabilir.
#Rahim Ağzı YetmezliğiRahim şekil bozuklukları üreme sağlığı ve gebelik sürecini etkileyebilen önemli bir problemdir; ancak bu sorunu yaşayan kadınların erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle sağlıklı gebeliklere ulaşma şansı oldukça yüksektir. Rahim şekil bozuklukları, doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen yapısal anomaliler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazen hiç belirti göstermeyen ve fark edilmeyen rahim şekil bozuklukları bazı kadınlarda tekrarlayan düşüklerin yaşanmasına, kısırlık problemi ile karşı karşıya kalınmasına, erken doğum gibi olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Rahim şekil bozukluklarının tedavisi, bozukluğun türüne ve kişinin yaşam planlarına göre değişiklik göstermektedir; bununla birlikte tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca rahim şekil bozukluğu olan kadınların gebelik süreci de daha sıkı takip gerektirir, erken doğum gibi oluşabilecek risklere karşılık bazı önlemler alınması söz konusu olmaktadır.
#RahimSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#Sigaraİş hayatının başarılı isimlerinden QR İSTANBUL Danışmanlık Ajansı sahibi Yağmur Kalyoncu sağlık ve güzellik dünyasını bir araya getirdi. Cunda Adası’nda kaderine terk edilen Despot’ un Evi olarak bilinen eski Çocuk Esirgeme Kurumu’nu restore edip 150 yıllık tarihi dokuyu turizme kazandıran İsmail Polat ev sahipliğinde ve Remington Türkiye ana sponsorluğunda, markanın CEO’su Ilgaz Güler’in katılımı ile düzenlenen davete; Burcu Kıratlı, Halil İbrahim Ceyhan, Ebru Şallı, Ece Vahapoğlu, Pınar Hotiç, Doğuş Çabakçor, Gökhan Mumcu-Ceren Mumcu, Nefise Karatay, Su Kutlu gibi ünlü isimler katıldı.
#Sponsorlu İçerikÖtanaziyle hayatına son vermek isteyen kanser hastası bir savaş muhabiri kadın ve bütün bu süreçte yanında olmasını istediği yazar arkadaşı... Pedro Almodóvar bu yıl Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’a uzanan son filmi ‘Yandaki Oda’da hüzünlü bir öyküyü son derece zarif bir anlatımla perdeye taşırken ölüm, hayat ve dostluk gibi temalarda geziniyor.
#Uğur VardanDünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına jinekolojik kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 700 bin kadın bu kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 12 bin kadına; rahim, yumurtalık, rahim ağzı, tüp, vajina ve vulva kanserlerinden oluşan jinekolojik kanser tanısı konuyor. Rahim ağzı kanseri, taramasının yaygınlaşması ve son yirmi yılda rahim ağzı kanseri aşısının kullanılması sayesinde dünyada giderek daha az oranda görülüyor. Bunun aksine rahim, yumurtalık ve tüp kanserleri ise obezitenin artması ve doğum oranlarının azalması nedeniyle gün geçtikçe daha fazla kadını tehdit ediyor. Ülkemizde de yaygın görülen jinekolojik kanserlerde ölüm oranları yüksek olsa da aslında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor.
#Jinekolojik KanserYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserBioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA tabanlı dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının ilk faz denemeleri, kısa süre önce Türkiye de dahil olmak üzere 7 ülkede başlatıldı. Bu sevindirici haberin ardından kanserle mücadelede umut verici iki müjde daha geldi. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine çare olabilecek bir tedavi yöntemini duyururken, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları da yumurtalık kanserine karşı aşı geliştirdiklerini açıkladı.
#BiontechBebek bekleyen bir annenin en büyük hayali de en büyük korkusu da çocuğunu sağlıklı şekilde dünyaya getirip doğurmaktır desek yanılmış olmayız… Ekranların ünlü yüzü de hamile olduğunu öğrendiğinde benzer duygulara sahipti.
#Shaina HurleyDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkCinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen HPV’nin yeni çıkan teknolojilerle birlikte artık evlerde yapılabilen testlerle tespit edilebildiğini söyleyen Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, evde yapılacak HPV testinin bir çok yönden avantajlar sunduğunu belirterek test hakkında bilgiler verdi.
#1Genital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkar ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital belirtileridir. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, genital siğil olarak bilinen kondilom sorunu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Genital Siğilİngiliz kraliyet ailesinin en gözde üyelerinden biri olan Galler Prensesi Kate Middleton, en son geçen yılın 26 Aralık günü Sandringham'da düzenlenen Noel ayini sırasında halkın karşısına çıktı. Üzerinde her zamanki gibi şık bir kıyafet, yüzünde de alışıldık gülümsemesi vardı.
#Kate Middletonİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ücretsiz İBB ücretsiz HPV aşısı uygulamasının 16 Mayıs itibarıyla başladığını duyurdu. HPV kaynaklı kanser vakalarını azaltmak amacıyla başlatılan uygulama belirli yaş gurubunu kapsayacak. İBB HPV aşısı başvurusu nasıl yapılır? sorusu da bu gelişmenin ardından merak ediliyor. İnsan papilloma virüsü (HPV) aşıları, belirli insan papilloma virüsü (HPV) türlerinin neden olduğu enfeksiyonu önleyen aşılardır. Mevcut HPV aşıları, iki, dört veya dokuz tip HPV'ye karşı koruma sağlar. Tüm HPV aşıları, en büyük rahim ağzı kanseri riskine neden olan en az HPV tip 16 ve 18'e karşı koruma sağlar. Peki, HPV aşısı ücretsiz mi oldu, nasıl başvurulur, yaş sınırı var mı?
#İBB Ücretsiz HPV Aşısıİstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı ve Hıfzısıhha Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen HPV Aşı Uygulaması Projesi hayata geçirildi. Bugünden itibaren İBB'ye ait üç merkezde uygulanan aşılar, ilk etapta sosyoekonomik yoksunluk çeken 9-26 yaş arasındaki kişilere ücretsiz yapılacak.
#HPVKadın sağlığı konusunda son yıllarda birçok farkındalık çalışması yürütüldü. Meme kanseri için “pembe kurdele”, rahim ağzı kanserine karşı aşı çalışmaları, kadınlara düzenli ve ücretsiz tarama yapan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Danışmanlığı Merkezleri bunlardan bazıları. Ancak eğitimli kesimde dahi sağlık kontrollerine yeterli özenin gösterilmediği görülüyor.
#Kadın SağlığıŞırnak’ta daha önce 7 gebelikten, rahim ağzı yetmezliği nedeniyle 5 bebeğini kaybeden Hatice Dinç (29), 8’inci gebeliğinde Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde rahim ağzına atılan bir dikişle hayata tutunarak, dünyaya gelen ‘Zehra’ ismini verdiği bebeğine kavuştu. Doğumu gerçekleştiren doktorlardan Abdulkadir Güllüce, “Hastamızın 8’inci gebeliğinde de yine rahim ağzı yetmezliği durumu mevcuttu. 15’inci haftasında koruyucu serklaj ameliyatı yaptık yani rahim ağzına yaptığımız bir dikiş ile gebeliğin erken sonlanmasını önlemeyi amaçladık. Hastamızın 8’inci gebeliği olmasına rağmen yaşayan 2 bebeği vardı. O yüzden anne de baba da çok stresliydi. Bebeğin anne karnında büyümesini sağlayabildik” dedi.
#ŞırnakŞırnak’ta daha önce 7 gebelikten, rahim ağzı yetmezliği nedeniyle 5 bebeğini kaybeden Hatice Dinç (29), 8’inci gebeliğinde Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde rahim ağzına atılan bir dikişle hayata tutunarak, dünyaya gelen ‘Zehra’ ismini verdiği bebeğine kavuştu. Doğumu gerçekleştiren doktorlardan Abdulkadir Güllüce, “Hastamızın 8’inci gebeliğinde de yine rahim ağzı yetmezliği durumu mevcuttu. 15’inci haftasında koruyucu serklaj ameliyatı yaptık yani rahim ağzına yaptığımız bir dikiş ile gebeliğin erken sonlanmasını önlemeyi amaçladık. Hastamızın 8’inci gebeliği olmasına rağmen yaşayan 2 bebeği vardı. O yüzden anne de baba da çok stresliydi. Bebeğin anne karnında büyümesini sağlayabildik” dedi.
#Şırnakİki ay boyunca şiddetli karın ağrısı, şişkinlik ve kusma sorunundan şikayetçi olan Fiona Gallacher, önce hamile olduğunu düşündü. Yaptığı testin negatif çıkmasının ardından doktora gitti. Yapılan tetkikler sonucunda hamile değil 4. evre kanser olduğunu öğrenen kadına altı ay ile bir yıl arası ömür biçildi ama ama teşhisten yaklaşık iki ay sonra hayatını kaybetti.
#SağlıkUzmanlar kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtiyor. Doç. Dr. Ozan Akıncı “50 yaş altı kanser vakaları son 30 yılda daha da artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 50 yaş altı kanser vakası oranı yüzde 66’dır” dedi.
#Ozan AkıncıUZUN bir süre kamuoyunun gözünden uzak kaldıktan sonra geçen hafta kanser teşhisi olduğunu açıklayan Galler Prensesi Kate Middleton, hastalığı hakkında hiçbir detay vermemişti. Middleton’un daha önce sindirim sisteminin iç yüzeyini etkileyen kronik bir bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığına yakalandığı bildirilmişti.
#Kate Middleton