GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne katılanlar birçok deneyimi bir arada yaşama fırsatı buldu. Operadan baleye tiyatrodan konsere Gaziantepliler birçok sanatçıyı izleme fırsatı bulurken gençler Local Chef yarışmasına yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca lezzet durağı da Gaziantep mutfağından çıkan eşsiz lezzetleri halkla buluşturdu.
#Gastroantep Kültür Yolu FestivaliSadece yüksek performanslı inovatif ürünleri ile değil kurumsal vatandaşlık projeleriyle de hayata değer katmayı misyon edinen Fairy ile deprem bölgesine kesintisiz bir şekilde desteğini sürdüren Türkiye’nin öncü markası Migros, Ramazan ayında dayanışmanın sıcaklığını deprem bölgesinde yaşatıyor. Fairy ve Migros iş birliğinde Gıda Kurtarma Derneği'nin destek ve koordinasyonuyla, 50 bin öğüne denk gelen temel gıda maddesi Hatay'daki depremzedelere ulaştırıldı. Hatay Basketbol Köyü Konteyner Kenti sakinlerinin katıldığı ve Şef Rafet İnce’nin hazırladığı özel yemeklerle kurulan iftar sofrasıyla da Ramazan ayının coşkusu ve maneviyatı hep beraber yaşandı. Yöre halkının özlediği lezzetlerin sunulduğu iftar gecesinde, interaktif Karagöz – Hacivat gösterisi ise çocukların yüzünü güldürerek moral oldu.
#Sponsorlu İçerikHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaEkonomi Bakanı Mehmet Şimşek’in Ankara’daki bir AVM’de kumpir yemesi, bir zamanların gözde fast food’unu yeniden gündeme taşıdı. Biz de anavatanı Amerika olan patatesin nasıl olup da kumpire evrildiğini araştırdık. Türkiye’deki ilk kumpirciyi bulup hikâyesini dinledik...
#KumpirAfet bölgesinde dev kazanlarda yemek yapıp dağıtan şefler “Buraya gelecek olanlar görevlerinin ne olursa olsun herkese güler yüzle yemek dağıtmak olduğunu bilmeli” diyor ve ekliyorlar: “Peynir ekmekle de karın doyar ama o sıcak yemekleri dağıtırken yaşanan sosyalleşme oradakilere iyi geldi, az da olsa rutinlerine döndüler.”
#Ebru ErkeKızılay’ın afet bölgesinde günde üç öğün olarak verdiği yemek desteğine Danilo Zanna, Mehmet Yalçınkaya ve Ömür Akkor gibi ünlü şefler de katıldı. Aşevlerinde ocak başına geçen şefler depremzedelere yemek pişirdi. Kızılay’ın aşevlerinde bugüne kadar 31 milyon kap yemekafetzedelere ulaştırıldı.
#DEPREMGeçen sene 17. sıradaydık... Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci...’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.
#Türk MutfağıAltta bisküvili, kıtır bir katman... Arasında taze peynirli, yumuşacık bir harç... Üzerinde de damak zevkinize göre meyveli veya çikolatalı bir sos... Son yıllarda bisküvi tabansız ve sossuz hazırlanan San Sebastian usulü de çok revaçta. Tatlı ve tuzlunun harmanlandığı, hafif ama bir o kadar lezzetli cheesecake’lerin en iyileri nerede yenir, jürimize sorduk.
#CheesecakeMüzisyen ve TV programcısı Ayhan Sicimoğlu, bir programda ‘Bağıran şefin yemeği yenmez’ dedi. Aslında bu konuyu son yıllarda şefler de tartışıyor. Modern tabaklar yapıyorlar ama zihniyet pek de modern değil! Usta-çırak ilişkisi hâlâ bağırma üzerinden kuruluyor. Ayhan Sicimoğlu’na aslında ne demek istediğini, mutfağında ve programlarında azarlamaları ile tanınan Şef Rafet İnce’ye de neden bağırdığını sordum.
#YAZARPatili dostlarınıza bir doğum günü partisi vermeye ne dersiniz? Hele de iştahla yiyecekleri ama daha da önemlisi, şeker ve koruyucu madde içermeyen bir pastayla, en sevdiği arkadaşlarıyla... Onlara özel; etli, sebzeli veya meyveli pastalar ve partiler hazırlayan mekânların sayısı gün geçtikçe artıyor. Birkaçına göz atalım...
#Doğum Günü Partisi‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?
#YazarBir araştırmaya göre gençlerin, hele de pandemiyle birlikte alışkanlıkları kadar meslek tercihleri de değişti. Her 10 kişiden en az 2-3’ü şef ya da astrolog olmak istiyor. Bunun için eğitim alanların sayısında hızlı bir artış var. Her iki alanda da özellikle çevrimiçi eğitimlerde yer bulmak neredeyse imkânsız. Peki ama astroloji ve mutfak merakının sebebi ne? Bu işlerin zorlukları yok mu? İşin uzmanları anlatıyor…
#Yazar50 yıldır sofra takımları üreten ailenin son temsilcisi Sema Güral Sürmeli ile yarım asırda değişen sofra alışkanlıklarımızı konuştuk. Son 10 yıldır 12 kişilik yemek takımlarının pek satılmadığını, bunun nedenininse misafir ağırlama alışkanlıklarımızın değişmesi olduğunu öğrendik.
#YazarMasterChef'te eleme adayı kim oldu? Çeyrek final heyecanının yaşandığı MasterChef'te haftanın ilk eleme adayı belli oldu. Dokunulmazlık oyununda yaşanan değişikliğin ardından MasterChef Türkiye'nin 21 Aralık tarihli 126. bölümde, şeflerin verdiği en iyi yemeği yapan isimler potadan kurtuldu. Barbaros, Emir, Özgül ve Serhat'ın yarıştığı gecede, şefler üçlü turda on üzerinden yarışmacılara oylarını verdi. Ünlü şef Rafet İnce'nin geceye renk kattığı bölümde, en az puanı alan bir isim eleme potasına girerken, Serhat 66 puanla gecenin birincisi oldu. Son anda birinciliği kaptıran Barbaros ise ikinci seçildi. İşte, MasterChef eleme adayı ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdayıRafet İnce'nin hayatı, televizyon izleyenleri tarafından merak ediliyor. Ünlü Şef Rafet İnce, mesleki kariyerinde olduğu kadar, katıldığı yarışma programlarında da adından söz ettiriyor. Rafet İnce, Türkiye’de ki 186 farklı turizm otelcilik üniversitelerin ve liselerin de sayısız seminer, panel, konferans vererek genç kuşak şeflere de öncülük yapmıştır. Aynı zamanda çeşitli ulusal TV kanalında yemek programlarında yer alan Şef Rafet İnce, ülkemize sayısız madalya kazandırdı. Peki, Rafet İnce kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte, Rafet İnce’nin biyografisi.
#Rafet İnce Kimdir‘MasterChef Türkiye’ yarışmasının jüri koltuğundaki üç şef: Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu ve Danilo Zanna. Onlar Türkiye’nin yeni megastarları. Birçok kişi yemek programları sayesinde şef olma hayali kuruyor. Ancak iyi şef olmanın sırrı ‘yeterince sinirli’ olmaktan geçiyor gibi. Şen şakrak olan şefler, iş yemeğe gelince yarışmacı ağlatacak kadar katı. Nedir bu ‘şef agresifliği?’ Reyting için mi? Yoksa mutfakta işler gerçekten böyle mi yürüyor?
#YazarKimi hastaneye gidemeyen hastalara internet üzerinden destek oluyor kimi sıcak yemeğe ulaşamayanların kapısını çalıyor. Aralarında sağlık çalışanları için siperlik, maske üreten de var, evini, iş merkezini onlara açan da... Sürecin başından beri ihtiyaç sahipleriyle dayanışan küresel markalar, şefler, doktorlar, sanatçılar ve küçük esnaftan birkaçıyla görüştük.
#Yardım