Hem hukukçu hem diplomat… ‘Dış münasebetler’ merakı henüz genç bir hukuk öğrencisiyken başladı. Yaklaşık 30 yıl ‘Hariciye’de Türkiye’ye hizmet ettikten sonra 1998’de duvarın öte tarafına geçip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) 10 yıl hâkimlik yapan Rıza Türmen ile buluştuk; eski albümleri karıştırdık, ‘Adil bir dünya nasıl olur?’ sorusuna cevap aradık.
#Rıza Türmen“Duvarların dili olsa da anlatsa her şeyi” denir. Tanık olduklarını bize aktarabilse... Duvarların dili yok belki ama mağara döneminden beri insanoğlu onu bir ifade aracı olarak kullanmış. Dili, sahnesi haline getirmiş. Hayvan resimleriyle av sahnelerini canlandırmışlar. Antik Yunan ve Roma’da statü ve zenginlik sembolü olmuş evleri süsleyen fresk ve mozaikler. Bu gelenek, dokumayla duvar halılarına evrilmiş.
#Duvarlar Ve Ötesi11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer AykalTürkiye’nin en romantik seslerinden birinin, bir zamanlar tüm mahalleyi çileden çıkaran yaramaz bir çocuk olduğuna kim inanırdı! ‘Eylül’de Gel’ ve ‘Fabrika Kızı’ gibi efsane şarkıların sahibi Alpay ile buluştuk. Kavuncunun kantarıyla tartılan bir ufaklıktan önce genç milli futbol takımına, ardından da bütün Türkiye’nin tanıdığı, müzik listelerinin bir numarası bir yıldıza dönüşme hikâyesini anlattı…
#GazetehaberleriAtatürk, bundan tam 100 yıl önce Ankara’ya ilk adımını attı. Dikmen sırtlarında vatandaşlar ve Seymenlerden oluşan binlerce kişi, Mustafa Kemal Paşa’yı büyük bir coşkuyla karşıladı. Cumhuriyet yolculuğunda önemli bir yeri olan 27 Aralık 1919, karanlıktan aydınlığa dönüşün başlangıcı olarak tanımlandı ve ‘Kızılca Gün’ olarak adlandırıldı. Atatürk Kızılca Gün’ün akşamında şimdilerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak kullanılan Ziraat Mektebi’ne yerleşti ve buradaki ilk 24 saatinde tarih kitaplarına not düşen önemli kararlara imza attı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLU‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariAtatürk’e Orman Çiftliği’nde yapılan tanıtım sayesinde kavuşulan radyonun Türkiye’deki başlangıç hikâyesi, “azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz” örneği olarak değerlendirilebilir. Cumhuriyet sonrası telsiz kanunu çıkarıldı. Vericileri kurma işi ihaleyle Fransız TSF şirketine verildi. Vericiler güçlüydü. Yayınlar tüm Avrupa’dan dinlenebilecekti. Ankara’da kuruldukları yörenin adını Telsizler yaptı!
#Radyoevi15 Temmuz akşamı askerin, İstanbul’daki hedeflerinden biri de TRT’ydi. Hem Ulus’taki merkeze hem de Harbiye’deki Radyoevi’ne bir kargo şirketinin araçlarıyla gelen askerler ertesi sabah teslim oldu. Radyoevi’nden halka ateş açıldı. Çok sayıda kişi yaralandı. Darbeci askerlerin Ulus’taki merkezden spikerlerin kıyafetleriyle kaçtığı öne sürüldü.
#ASKERAnkara'da Trafik Şube Ekipleri tarafındanAtatürk Bulvarı Radyoevi önünde yapılan alkol uygulamasında durdurulanotomobilin sürücüsü M.E.B. ve beraberindeki 2 arkadaşı H.A. ile Ş.K. polislerezor anlar yaşattı. Milletvekili oğlu olduğunu iddia eden sürücünün arkadaşı,trafik ekiplerine küfür edip, saldırgan tavırlar sergileyerek cezadankurtulmaya çalıştı. Ekiplerin kontrolü sonucu 0,98 promil alkollü olduğuöğrenilen sürücü M.E.B.'nin arkadaşı, uygulama yapan trafik ekiplerine, “Benbugüne kadar Ankara’da hiçbir çevirmeye girmedim. Yaka kartı numaranı ver.İşinden olma, haritadan yer seçtirme bana. Nereye gitmek istersin? Şırnak mıDiyarbakır mı?” şeklinde tehditler savurdu. Ş.K.'nın bu sözleri, diğersürücüler tarafından cep telefonu kameralarıyla kaydedildi. Arkadaşınınkullandığı otomobilin milletvekili aracı olduğunu iddia eden Ş.K.,“Milletvekiliarabası bu. Meclis’e girdiği zaman cezalı mı girecek?” şeklinde konuştu.Otomobilde bulunan sürücü ve iki arkadaşı, alkol kontrolünün ardından ifadelerialınmak üzere polis tarafından karakola götürüldü. Bu görüntülerin basınayansımasından sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü konuyla ilgili bir açıklama yaptı.Açıklamada "Bahse konu işlemler sırasındaaraç içerisinde yolcu olarak bulunan Ş.K. alkollü çıktığı halde milletvekilioğlu olduğunu iddia ederek, görevlilerimize mukavemette bulunmuştur. Ancakböyle bir durumun olmadığı tespit edilmiştir. Adı geçen şahısla ilgili gerekliadli ve idari işlemler yapılmıştır." denildi.
#AlkolFransa'nın başkenti Paris'teki radyoevinde yangın çıktı. Bina boşaltılırken, radyo yayınlarına da ara verildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısı sırasında haberi duyurdu.
#FransaEn çok fırça yediğim ve bir o kadar da keyif aldığım röportajlardan biriydi bu haftaki. Bütün ezberleri bozan, bunu sadece söyledikleriyle değil, hayatıyla da ortaya koyan, kendisini asla bir sanatçı olarak görmeyen dünya çapında bir sanatçıyla karşılıklı üç saat geçirdim. Değil üç saat, üç gün anlatsa yine nefes almadan dinlerdim. O yüzden de lafı hiç uzatmadan sözü ona, sanatın simyacısı Ara Usta’ya bırakıyorum...