İstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#16 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 11 ilde eğitim öğretime ara verilmişti. Yarıyıl tatilinden sonra verilen uzun ara Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kilis’te 1 Mart’ta sona erdi ve bu üç ilde öğrenciler okullarına geri döndüler. Kilis’te yeniden başlayan eğitimin ikinci haftasında öğrenciler depremin yaralarını öğretmenlerinin desteğiyle sarıyor.
#KilisDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremDeprem insan psikolojisinde de yıkımlar yaratıyor. Yaşadığımız felaket elbette en başta afet bölgesindeki insanların psikolojisinde tahribata yol açtı. Ama aynı zamanda televizyon başından, gazetelerden, sosyal medyadan yaşananları takip eden herkesi de derinden sarstı. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım psikolojik olarak bu dönemde ruh sağlığımızı korumanın yollarını anlattı.
#DEPREMMilli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yaptığı düzenlemeyle ‘siber ve akran zorbalığı’na karşı 10 önlem aldı. Akran zorbalığı yapan öğrenciye disiplin işlemi uygulanacak. Ceza gerektiren hallerde de iyileştirici, geliştirici veya yönlendirici çalışmalar yapılacak.
#Milli Eğitim BakanlığıÇok sevdiğimiz ya da belki de hiç tanımadığımız birinin hayatını saniyeler içinde kurtarabiliriz. 1-7 Mayıs Trafik ve İlkyardım Haftası… Bu vesileyle fiziksel ilkyardımın temel prensiplerine, psikolojik ilkyardımın ne olduğuna ve bunları öğrenebileceğimiz kurslara bakalım...
#GazetehaberleriSalgın sadece beden sağlığımızı değil, ruh sağlığımızı da tehdit ediyor. Hele de en ön safta savaşan sağlık çalışanları için bu risk çok büyük. Onlar, yakınları ve COVID-19 atlatan herkes için başlatılan ‘Yanındayız’ projesi bu tehdidi savuşturmak için uzmanları evinize kadar getiriyor.
#Sağlık ÇalışanlarıArkadaşınızı topallarken veya dizine pansuman yaparken görürseniz endişelenirsiniz değil mi? Muhtemelen bir incinme yaşadığını düşünür ve onun için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını sorarsınız. Peki ya bir hastalığın açıkça görülen, fiziksel bir semptomu yoksa? Bu tür konularda konuşmaktan genelde çekiniriz. İşte bu yüzden akıl sağlığı gizli bir salgın olarak kalmaya devam ediyor ve bu durum dünya çapında geçerli.
#ZİHİNŞarkıcı Göksel'in 7 Temmuz 2023'te düzenlenen konserine giden 33 yaşındaki spor eğitmeni Selin Gül'ün kafasına, konser sırasında ateşlenen havai fişekler sebebiyle demir parçası düştü. Kaza sonrası sol kulağında yüzde 65 engel oluştuğunu ifade eden Selin Gül, 400 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Gül, "Bu süreçte hiçbir şekilde, İBB Kültür A.Ş.'den, organizasyonu yapan şirketin sahibinden, Göksel Hanım'ın ekibinden hiç kimseden hiçbir şekilde yardım görmedim. Üstüne ilk olarak götürüldüğümüz hastanede yapılan işlemlerden dolayı evime icra kağıdı geldi" diye konuştu. Organizasyon şirketi iddialarla ilgili açıklama yapmazken, İBB Kültüe A.Ş. konser alanındaki sorumluluğun, alanın kiralandığı organizasyon şirketlerinde bulunduğunu belirtti.
#GökselŞarkıcı Göksel'in 7 Temmuz 2023'te düzenlenen konserine giden 33 yaşındaki spor eğitmeni Selin Gül'ün kafasına, konser sırasında ateşlenen havai fişekler sebebiyle demir parçası düştü. Kaza sonrası sol kulağında yüzde 65 engel oluştuğunu ifade eden Selin Gül, 400 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Gül, "Bu süreçte hiçbir şekilde, İBB Kültür A.Ş.'den, organizasyonu yapan şirketin sahibinden, Göksel Hanım'ın ekibinden hiç kimseden hiçbir şekilde yardım görmedim. Üstüne ilk olarak götürüldüğümüz hastanede yapılan işlemlerden dolayı evime icra kağıdı geldi" diye konuştu. Organizasyon şirketi iddialarla ilgili açıklama yapmazken, İBB Kültüe A.Ş. konser alanındaki sorumluluğun, alanın kiralandığı organizasyon şirketlerinde bulunduğunu belirtti.
#GökselBÜTÜN dünya ile birlikte ülkemiz de aşırı sıcakların etkisi altına girdi. İklim değişikliği sadece sıcaklık artışı değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisindeki artış yanında, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altına girmektedir. Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, aşırı sıcaklardan korunma önlemlerini anlattı:
#16 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Afetlerde yardım konusunda bilgili olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlamıştık ama kimimiz zamanla bu konuyu unuttu. Bazılarımızınsa gündeminden hiç çıkmadı. Çoğunluğu, büyük bir depremin beklendiği İstanbul’dan olmak üzere, Türkiye’nin 40 ilinden on binlerce kişi afet gönüllüsü olmak için Mahalle Afet Gönüllüleri’ne (MAG) başvurdu. Bu eğitimlere biz de katıldık.
#Afet GönüllüsüTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremMilli Eğitim Bakanı Özer’le deprem gölgesindeki eğitimi konuştuk. Özer, “1 Mart tarihinden sonra 10 ilde eğitim öğretime il bazlı değil, aynen pandemide yaptığımız gibi ilçe ve okul temelli geçiş yapılacak. Sorunu çözülen ilçelerde, bölgelerde eğitim-öğretimi hemen başlatacağız. Eğitim sadece Çevre Bakanlığı’nın sağlam raporu verdiği okullarda yapılacak” dedi.
#Mahmut Özerİnsan kimi zaman, hakikatin acı suretiyle yüzleşmek istemediğinden yaşadığı anların bir rüya olmasını ister. Psikolojik olarak bir kaçış mekanizmasıdır aslında bu. Asla inanmak istemediğimiz bir hakikati kabul etmeye karşı gösterdiğimiz direnç. Nihayetinde tüm kaçış yolları tükenir ve hakikate teslim oluruz. İnkarın yerini kabul ve uyum almaya başlar. İşte tamda böyle zamanlardan geçiyoruz. Yaşadıklarımızın bir rüya veya yanılsama olmasını istiyoruz lakin hüzün ve hakikat bir tokat gibi çarpıyor suratımıza.
#Konuk YazarCOVID-19’a karşı izolasyon uygulamalarının geç de olsa başlamasından sonra, dünyanın süper gücü ABD’nin halkını pandemiden koruyamadığını, ayrıca şehirlerinde güvenliği de sağlayamadığını gördük. Minneapolis şehrinde George Floyd’un öldürülmesiyle sosyal mesafe kuralları yıkıldı, 140 şehirde gösteriler başladı ve devam ediyor. Çünkü artık ülkede gerçek anlamda nefes alınamıyor.
#GazetehaberleriYolcu taşımacılığı yapan sürücülerin mecburi olarak bulundurmak zorunda olduğu SRC 2 belgesi, belirli eğitim süreci ve sınavların ardından verilmektedir. İşte, trafik adabı, aracın yolculuk öncesi sürüş hazırlığı, trafik kuralları gibi birçok konunun eğitiminin verileceği SRC 2 belgesi hakkında bazı bilgiler
#Src