6 Şubat’ta yaşadığımız büyük afetin travmatik sonuçları ilk günden beri birçok kişinin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar travma sonrası stres bozukluğunun olaydan aylar sonra da ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum ‘gecikmeli başlangıçlı’ olarak tanımlanıyor.
#TravmaMental sağlık, ruh sağlığı olarak da tanımlanabilmektedir. Kişinin mental sağlığı, psikolojik iyi hal veya zihinsel bir bozukluğun olmadığı düzeyi açıklar. Mental sağlık düzeyi, kişinin sağlık durumu hakkında da bilgi verici nitelik taşımaktadır. Peki, Mental sağlık nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Mental SağlıkUzun süreli ve yüksek oranda kaygı, endişe, korku ve panik hali yaşamanın birtakım fiziksel hastalıklarla ilişkisi olduğu uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Kaygıyı azalttığı ve kişinin başa çıkabilme becerilerini geliştirdiği için düzenli egzersizin önemine dikkat çeken uzmanlar, psikolojik sağlamlık için sosyal ilişkilere önem verilmesini, aktivitelerin artırılmasını ve bireylerin kendilerine zaman ayırmalarını öneriyor.
#Psikolojik SağlamlıkKlinik Psikolog Ayşegül Sabuncu, deprem ülkesi olduğumuzun bilinciyle fiziksel tedbirler kadar özellikle ilköğretimde kayıp ve yas konulu duygusal eğitimlerin de verilmesinin önemine dikkat çekti. Deprem konusunda yapılan paylaşımlarda yeterli duyarlılığın gösterilmediğini de anlatan Psikolog Sabuncu, “Depremde kurtarılan çocuklar üzerinden yapılan paylaşımlar, şimdiki ya da ileriki yaşantısında onları travmatize edeceği gibi, kişilik haklarını da ihlaldir. Acıları kişiselleştirmekten çok, kurumlar üzerinden yardımlaşmanın ön plana çıkarılması deprem travması yaşayanlara daha iyi gelecektir” dedi.
#BursaTeknik direktör Abdullah Avcı, takımların bir anda yerli veya genç oyunculara dönüş yapmasının futbolun doğasına aykırı olduğunu belirterek, "İnsana yatırım yapmayı teşvik etmediğimiz sürece kısıtlamalar bizi bir yere taşımaz. Rekabet iyidir, insanların kendisini geliştirmesini sağlar. Rekabeti özgür bırakıp altyapılardaki gençlerimizin donanımlı yetişmesi için çaba göstermek zorundayız. Bu tür süreçler kısa, orta ve uzun vadede planlanır ve yönetilir" dedi.
#Abdullah AvcıBazı insanların olumsuz koşullardan kolaylıkla etkilenip sarsılabileceğini bazılarının ise aynı olumsuz durumun üstesinden hiç zorlanmadan gelebildiğini belirten Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, koronavirüs sürecinde psikolojik dayanıklılığın nasıl geliştirilebileceğiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsKORONAVİRÜSLE mücadelede alınan önlemler kapsamında vatandaşlar ve özellikle market çalışanları tarafından plastik eldivenler, yaygın olarak kullanılıyor. Ancak uzmanlar, virüsün plastik materyaller üzerinde daha uzun süre yaşadığını vurgulayarak, plastik eldivenlerin yersiz ve yanlış kullanımı konusunda uyarılarda bulunuyor.
#Plastik Eldivenİstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle üniversitede kurulan ‘KARMA Gerçeklik Laboratuvarı’ hizmete açıldı. Laboratuvarda, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle nesnelerin interneti, biyosensörler, dijital ikiz, 3B ortamlar, fotogrametri gibi etkileşimli tasarım araç ve kavramları kullanılarak yeni nesil ara yüzler geliştirilecek; araştırmalar yapılacak ve bu alanda uzmanlar yetiştirilecek.
#Koç ÜniversitesiBilimde mükemmeliyet merkezi olmak amacıyla eğitim faaliyetlerini sürdüren ve bu amaçla kurduğu laboratuvar ve araştırma merkezleriyle bilimin farklı alanlarında araştırmalar yürüten Koç Üniversitesi, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerini birleştiren KARMA Gerçeklik Laboratuvarı’nı hizmete açtı.
#KARMA Gerçeklik Laboratuvarı‘Hızlı bir şekilde suya çarptık. Uçakta bir patlama oldu. Sanki birisi kafama sert bir şeyle vurmuştu. Her şey bir anda durdu. Filmlerde olur ya hani yavaşlar ve dibe batarsınız, aynen öyle işte. Kendime geldiğimde bir arkama baktım ve uçak tamamen parçalanmıştı.’
#DepresyonBaşbakan Binali Yıldırım, Isparta'nın Eğirdir İlçesi'ndeki Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nı ziyaretinde komandoların zorlu eğitimini izledi. Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Bozdemir'den bilgi alan Yıldırım ve komutanlar için komandolar tarafından kısa bir gösteri sunuldu. Gösterinin ardından askerlerle hatıra fotoğrafı çektiren Yıldırım, "Vatan size minnettar" mesajı verdi.
#Başbakan Yıldırım“Huzur istersen, o zahmet ile birlikte gelir; sevinç istersen, o kaygı ile birlikte bulunur.” (Yusuf Has Hacib)Sınav, birçok öğrencide psikolojik baskı yaratıyor. Her çocuk başkalarına benzeyen birtakım özelliklere sahip olduğu gibi, benzemeyen bazı özellikler de taşıyor. Bunlar da sınav için hissedilen baskıyı bireyselleştiriyor. Kökeninde ise kalıtım ve çevre bulunuyor. Çevre olarak ele alındığında da ailenin etkisinin büyük olduğu görülüyor. Sosyo-ekonomik düzeyi, kültür, çocuk bakımı vb. özellikler bireylerde farklılıklara yol açıyor.
#ÜniversiteBeş gün Avrupa’da gezindim ve memleketin kıymetini anladım. Teşbihte hata olmaz da, Türkiye animasyonlu tatil köyüyse, Avrupa Emekli Sandığı kampı! Ha evet, işler rahat, trafik yavaş, insanlar geç ölüyor, tamam. Ama bence o ölenler sıkıntıdan ölüyor. “Gidelim buralardan” diye ötenler, bu kadar adrenaline alıştıktan sonra çok ararsınız burayı!
#Gülse BirselYükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bu pazar yapılacak. Adaylar heyecanlı ve stresli günler yaşıyor. Ancak uzmanlar bu konuda adayları uyarıyor: “Sınavda iyi bir performans gösterebilmeniz için sadece bilmeniz yetmez. Kendinizi fiziksel, zihinsel ve psikolojik zorluklara da hazırlamalısınız.” Dayanıklılığınızı arttırmak için neler yapabilirsiniz? Sınav anında konsantrasyonunuz bozulduysa tekrar sorulara dönmenin yolları neler? Yanıtları uzmanlar veriyor.
#Ygs