Bir dayanıklılık testi YGS’ye hazır mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Bir dayanıklılık testi YGS’ye hazır mısınız
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2017 13:57

YGS, 12 Mart’ta yapılacak. Adayların önünde kısa bir süre kaldı. Bu süreçte ders çalışmak kadar psikolojik olarak sınava hazır olmak da önemli. İşte bunun için bazı ipuçları.

Haberin Devamı

İyi bir üniversiteye girmenin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı. Uzmanlar, sınavların bilgi ölçtüğü kadar adayların dayanıklılığını da test ettiğini hatırlatarak, motivasyonu yüksek tutmak gerektiğini belirtiyor. Sınav için gerekli olan dayanıklılığı ise şu üç başlıkla sıralıyorlar: 

Fiziksel: 160 dakika boyunca sıkılmadan masada oturmak hatta tuvalet ihtiyacınız gelse bile sınav sonuna kadar bunu görmezden gelebilmek.

Zihinsel: Sınav süresince dikkatinizi dağıtmadan odaklanmak ve en az hatayla sınavın sonunu getirebilmek.

Psikolojik: Her türlü zorluğa karşı hazırlıklı olmak ve sınavda yaşanabilecek aksiliklerle (soruların zorluğu, sınav gözetmenlerinin gürültü yapması gibi) baş edebilmek. Bunların arasında psikolojik dayanıklılık önemli bir yer tutuyor. Çünkü uzun süre sınava hazırlanan adaylar, denemelerde yüksek puanlar aldıkları halde, YGS günü stres, motivasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı gibi nedenlerle istedikleri performansı gösteremeyebiliyor. Sınav stresiyle baş etmek için yapabileceğiniz birçok şey var. İşte bunun için bazı öneriler:

Haberin Devamı

YALNIZ OLMADIĞINIZI HATIRLAYIN

- Eğer paniğin başladığını hissediyorsanız, kendinize şöyle söyleyin: “Panik olma, bunu yapabilirsin.” Kendinizle gerçekleştireceğiniz yapıcı konuşmalar stresi düşürür.

- Nefesinizi kontrol etmeye çalışın. Burnunuzdan dört saniye nefes alın, iki saniye tutun ve altı saniye boyunca ağzınızdan verin.

- Oyalanma, endişe insanların en büyük düşmanı. Sürekli erteliyor ve ondan kaçınıyorsanız, 5 dakika boyunca çalışma konusunda kendinizi ikna edin. Bunu bir kez yapınca çalışmaya başlamak için önemli bir yol alacaksınız.

- Yalnız olmadığınızı hatırlayın. Sanki herkes her şeyin üstesinden çok iyi geliyormuş gibi görünebilir. Ancak çoğu öğrenci sınav stresiyle mücadele ediyor.

- Olumsuz, gerçekçiolmayan düşünceler kendine güveni azaltır ve düşünme becerisini etkiler. “Kazanamazsam her şey biter, rezil olurum” yerine “Elimden geleni yapayım” gibi daha olumlu düşünmek elinizde ve bu başarılı olmanızı sağlar. Kendinize inanın.

Haberin Devamı

Ücretsiz ulaşım

İstanbul’da YGS’ye girecek öğrenciler sınava giriş belgelerini, öğretmenler ise sınavda görev aldıklarını gösteren kağıtları göstererek toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebilecek.

Bir dayanıklılık testi YGS’ye hazır mısınız

BU YANLIŞLARI YAPMAYIN

Uzmanlar, sınav stresinin aylardır verilen emeği boşa çıkarabileceğini vurgulayarak, adayları kaygı kontrolü konusunda uyarıyor ve sınavda şunlara dikkat etmelerini öneriyor:

KİTAPÇIĞA GÖZ ATIN: Bu kitapçığa hakim olmanızı ve heyecanınızı azaltır. Sık yapılan hatalardan biri de, kitapçık türünü işaretlememek.

KODLAMAYA DİKKAT: Bazıları tüm cevapları birden kodlamaya çalışıyor. Genellikle kaydırmalar böyle oluyor. Cevapları sayfa sayfa 5’erli grup halinde numaralarını kontrol ederek kodlayın.

Haberin Devamı

ALTI ÇİZİLİ SÖZCÜĞÜ KAÇIRMAYIN: Gerekirse heceleyin. Ayrıca soru kökü ‘olamaz’, ‘değildir’ gibi olumsuz ifadeler içerenlere dikkat edin.

UZUN SORU ZORDUR DİYE DÜŞÜNMEYİN: Çoğu kez uzun ve karmaşık görünenler, daha kısa yazılmışlardan kolay olabiliyor. Onları çözemeyeceğim kaygısıyla atlamayın.

KAFADAN İŞLEM YAPMAYIN: Sayısal sorularda işlemleri kağıt üzerinde kalemle yapın.

İYİ ANLAYIN: Yanlışların çoğu, bundan kaynaklanıyor. Acele etmeyin.

SORULARLA KAVGA ETMEYİN: En büyük problemlerden biri zaman. Sorularla inatlaşmayın. Bir soruyla en fazla iki ya da üç defa uğraşın. Her 10 soruda bir zamanı kontrol edin.

BİR TESTTE TAKILIP KALMAYIN: Yorulduysanız başka derse geçip sonra geri dönebilirsiniz.

SINAV TAKVİMİ

Haberin Devamı

12 Mart Pazar günü düzenlenecek olan YGS’nin sonuçları 28 Mart’ta açıklanacak. YGS’de 150 olarak belirlenen baraj puanını geçenler ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS başvuruları 4-17 Nisan arasında alınacak. Haziran ayında beş oturumda düzenlenecek LYS’lerin sonuçları da 11 Temmuz’da açıklanacak.

LYS TARIHLERI ŞÖYLE:

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 10 Haziran
LYS-1 (Matematik): 11 Haziran
LYS-2 (Fen Bilimleri) ve
LYS-5 (Yabancı Dil): 17 Haziran
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 18 Haziran

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!