Hürriyet gençlerin yanında

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet gençlerin yanında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 09:36

Hürriyet'in meslek eğitimi konusunda gençlere yönelik sürdürdüğü örnek çalışmalardan biri daha Köln'de gerçekleşti. Federal Hükümet, İş Ajansı ve iş çevrelerinin katkıları ile oluşturulan meslek eğitimi danışma hattına, gençler ve ailelerinden yoğun talep geldi.

Haberin Devamı

Federal Hükümet, İş Ajansı ve iş çevrelerinin katkıları ile Hürriyet bünyesinde gerçekleştirilen meslek eğitimi konulu telefon aksiyonunda, gençler danışma hattına büyük ilgi gösterdi. Danışma hattında gençlerin sorularını yanıtlayan Köln BQN Danışma Merkezi Müdürü Kıymet Akpınar ile İş Ajansı Kuzey Ren Vestfalya Bölge Müdürlüğü Uyum Sorumlusu Sefer Öncel, gençlerin meslek eğitimi konusundaki sorunlarına çözüm aradılar.

Başvuruda geç kalmayın Uzmanlarımız genel konjonktürün olumlu seyretmesi nedeni ile birçok alanda hâlâ meslek eğitimi yeri bulma imkanı olduğunu belirterek, gençlere çok geç kalmadan başvurularını yapmalarını tavsiye etti. Meslek seçiminden, hangi alanda ne tür mesleklerin bulunduğuna ve meslek edinebilmek için nasıl bir yol izleneceği konularında gelen sorular yanıt veren uzmanlarımız, meslek eğitimi konusunda gençlere yardımcı olup başvurabilecekleri birimlere yönlendirdiler. Uzmanların okuyucularımızdan gelen sorulara verdikleri yanıtlardan bazıları şöyle:

İş başvurusu semineri avantaj sağlayabilir

Köln'den Mustafa A.: Oğlum bir kimya işletmesinde yaptığı bir yıllık bir stajın ardından burada kimyager olarak meslek eğitimi imkanı buldu. Ancak deneme süresi sırasında herhangi bir neden gösterilmeden çıkarıldı. Kendisi ortakuldan mezun olduktan sonra otomotiv mekatronik uzmanlığı, proje teknisyenliği veya kimyagerlik alanlarında meslek eğitimi yeri bulabilmek için sayısız başvuruda bulunmuştu. Hatta dört, beş kez de görüşmeye çağrılmıştı. Sizce hâlâ bir meslek eğitimi yeri bulabilir mi?
Oğlunuzun deneme süresi sırasında çıkarılmış olmasına bir anlam verilemese de, hâlâ bir meslek eğitimi yeri bulması mümkün. Anlaşılıyor ki oğlunuzun başvuru evraklarında bariz bir hata yer almıyor. Aksi takdirde defalarca iş görüşmesine çağrılmazdı. Bu konuda bir iş başvurusu antrenmanı oğlunuz açısından avantaj sağlayabilir. Oğlunuz bu konuda İş Ajansı'nın sunduğu ücretsiz bir iş başvurusu seminerine katılabilir. Bunun yanı sıra bölgede düzenlenmekte olan ve çırak arayan birçok işletmenin de katıldığı meslek eğitimi borsalarında iyi bir fırsat doğabilir. Hala açık olan meslek eğitimi yerleri için oğlunuz internette www.arbeitsagentur.de adresindeki çıraklık borsasına girerek ve www.ihk-lehrstellenboerse.de adresinden meslek borsası terimine ve Köln Bögesi'ndeki zanaatla ilgili meslek eğitimi yerleri için de www.hwk-koeln.de adresinde uygun bir yer bulabilir.

Nereden yardım alabiliriz?

Köln'den Çiğdem B.: Oğlumun yaklaşık bir yıla yakın bir süredir satış elemanı olarak meslek eğitimi gördüğü büyük bir perakende işletmesi, meslek okulundaki derslerini astığı için meslek eğitimi sözleşmesini feshetmeye zorladı. Ancak oğlum daha henüz karar veremedi, şimdi nereden yardım alabilir?
Oğlunuzun başvurabileceği adres Köln Sanayi ve Ticaret Odası'nın meslek eğitimi danışmanlığı bölümü. Buradaki arabulucu işletme ile irtibata geçerek meslek eğitimi veren işletme ile oğlunuz arasındaki sorunu çözmeye çalışacaktır.

Üniversite ile meslek yüksekokulu arasındaki eğitim farkı nedir?

Mannheim'dan Ali C.: Oğlum lisenin 11. sınıfına gidiyor, notları iyi ve liseden mezun olduktan sonra mühendislik dalında üniversiteye gitmeyi düşünüyor. Bir üniversite ile bir meslek yüksek okulundaki eğitim arasında ne tür bir fark var? Meslek yüksek okulu diploması eğer ki oğlum gelecekte karar verip de Türkiye'de çalışmak isterse orada da tanınıyor mu? Ayrıca lisans diploması ile master diploması arasındaki fark nedir?
Üniversitelerde teknik dallardaki eğitim genelde daha bilimseldir. Meslek yüksekokullarında ise geleneksel olarak olabildiğince pratiğe daha fazla ağırlık verilir. Bu açıdan oğlunuzun lise son sınıfta teknik dallardaki bu derslere katılarak nasıl bir eğitim verildiğini yerinde görmesi çok uygun olur. Üniversitelerde sunulan lisans programları eş değer konumdalar. Oğlunuzun, mühendislik bilimleri dalındaki bir üniversite eğitimi ile iş piyasalarındaki şu anki duruma bakıldığında bir iş bulma olasılığı çok iyi.

Oğlunuzun burada alacağı bir lisans diploması Türkiye'de de geçerli olacaktır. Eskisi gibi bir mühendis diploması yerine üniversiteler yurtdışında da geçerli olan master diploması veriyor. Eskiden master diploması olarak bilinen master derecesi üniversitelerdeki yeni düzenleme ile lisans ve master diplomasına dönüştürülmüş bulunuyor. Ayrıca oğlunuz için meslek eğitimi ile entegre ikili üniversite eğitimi de söz konusu olabilir. Bunun için başvuran kişinin işletme ile bir meslek eğitimi sözleşmesi imzalaması ve meslek yüksek okuluna kaydolarak öğrenimine başlaması gerekir. Kişi bu şekilde üniversite öğrenimi çerçevesinde aynı zamanda işletmenin yönetim kadrosu için de yetişmiş olur. Bu alanda birçok imkan bulunuyor.

Çoğu zaman işletmeler öğrencilerine meslek eğitim teşviğinin ve üniversite harçlarının üstlenilmesinin yanı sıra kira ve yol parası yardımı da yapabiliyorlar. Başvuruda bulunanlar en azından mesleki yüksek eğitim için gerekli yeterlilik belgesi ibraz edebilmeli ve meslek eğitimi ile üniversite öğreniminin getirdiği özel sorumluluğu kaldırabilecek durumda olmalı. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için oğlunuz www.ausbildungplus.de adresine bakabilir.

Başvuru evraklarınızı dikkatli kontrol edin

Köln'den Nesli D.: Ortaokuldan iyi bir derece ile mezun olduktan sonra defalarca perakendecilik mesleği üzerine meslek eğitimi yeri için birçok başvuruda bulunmama rağmen başarısız kaldım. Şimdilerde de ön mesleki eğitim programı çerçevesinde işletmelerde birçok staj yapmama rağmen herhangi bir meslek eğitimi yeri için onay alamadım. Sizce hâlâ bir şansım var mı?
Şimdiye kadarki başvurularınızda başarılı olamadıysanız, bu iş başvurusu evraklarınızdan kaynaklanabilir. Bunların hatasız olması gerekir. Diğer başvuranlardan farklı olabilmek için basma kalıp ifadeleri kullanmaktan kaçınılmalı. Başvurunuzun özgün olması, yani sizin kişisel becerilerinizi ve eksiklerinizi yansıtan bir başvuru, daha avantajlıdır. Önemli olan bir diğer unsur ise başvurunuzda hedeflediğiniz mesleği ve özellikle işletmeyi seçmiş olduğunuzun doğru bir tercih olduğuna bir neden gösterebilmektir.

Burada İş Ajansı'ndaki meslek danışmanlığının yanı sıra Sanayi ve Ticaret Odası'nın size meslek eğitimi yeri arayışınızda destekleyen aracılık hizmetleri ile sürekli irtibat içinde olmalısınız. Bazı ticari işletmeler ayrıca, meslek eğitiminim başarıyla tamamlanması durumunda devamında perakendeci olma opsiyonu sunmak üzere, öncesinde tezgahtarlık için iki yıllık bir meslek eğitimi imkanı tanıyorlar. Öte yandan başvurularınızı sadece posta yolu göndermekle yetinmeyip, özellikle küçük ölçekli işletmelerde başvuru evraklarınızla şahsen yapmalısınız. Bu işletmelerde gönüllü olarak kısa bir staj yapabileceğinizi teklif ederek angajman ve becerilerinizi kanıtlama imkanı bulabilirsiniz.

Mimar olmak istiyorum, okul seçiminde neye dikkat etmeliyim?

Darmstadt'tan Esma E.: Orta dereceli bir lisede 9. sınıfa gidiyorum ve okulun bitiminde mimarlık okuyabilmek veya eş değer bir dalda başvuruda bulunabilmek için mesleki yüksek öğrenim derecesi elde etmek istiyorum. Hangi okul bunun için söz konusu olabilir? Aynı şekilde ticaret yüksek okulunda da okuyabilir miyim?
Burada farklı dallarda eğitim imkanı sunan teknik yüksek okullarına gidebilirsiniz. Okumak istediğiniz öğrenim dalını göz önünde bulundurursanız, bu dalda ilerleyebileceğiniz bir bölümü, örneğin tasarım bölümünü seçmeniz daha doğru olacaktır. Ticaret yüksek okullarında ticari konulara ağırlık verildiği gibi, bu mimarlık öğreniminiz için bir ön koşul teşkil etmemektedir. Derhal İş Ajansı'nda bir meslek danışmanından görüşme için randevu alın.

Kızım polis olmak istiyor, ne yapmalı?

Brühl'den Ramazan F.: Kızlarımdan biri ticaret yüksek okulundan pek de iyi olmayan notlarla mezun olacak ve polis olmak istiyor. Polisin şu sıralar sadece lise mezunlarının başvurularını kabul ettiği doğru mu?
Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Polis Teşkilatı bu yıl ara hizmet memuriyet kariyeri için başvuru kabul etmiyor, sadece yüksek polis infaz memurluğu için başvuru alıyor. Başvuranlarda bu nedenle lise diploması veya mesleki yüksek eğitim için gerekli yeterlilik belgesine sahip olmaları şartı aranmaktadır. Ayrıca yüksek polis infaz memurluğu mesleği eğitimi çerçevesinde başvuranların polis üniversitelerinde öğrenim görmeleri gerekmekte. Kızınız ticaret yüksek okulundan mezun olarak mesleki yüksek eğitim için gerekli yeterlilik belgesinin sadece teorik kısmını elde etmiş olur. İstenilen yeterliliğin tanınması için kızınızın ayrıca bir işletmede en az üç ay staj yapması gerekiyor. Yeterliliğinin tanınması şartı ile kızınız NRW Eyaleti'nde yüksek polis infaz memurluğu için başvuruda bulunabilir. Ancak buradaki seçme kriterleri çok ağır olmakla birlikte başvuruda bulunanların bedensel ve psikolojik dayanıklılık ve iyi bir dil bilgisine sahip olmaları aranmakta. Kızınız alternatif olarak Federal Polis bünyesinde ara hizmet memuriyet kariyeri için başvurabilir.

Web tasarımcısı olarak bir meslek eğitim yeri nasıl bulabilirim?

Web tasarımcısı mesleği devlet tarafından tanınan ikili mesleki eğitim gerektirmektedir. Diğer bir deyişle meslek eğitimi ve üniversite öğreniminin birlikte yapıldığı bir meslektir. Burada söz konusu olabilecek ikili mesleki eğitim dalları olarak bilişim uzmanı veya dijital ve basılı medya tasarımını seçebilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için internet ortamında İş Ajansı'nın iş borsasını ve IHK'nın çıraklık borsasına göz atın.


HİZMET BÖLÜMÜ


I. Ücretsiz broşürler / periyodik yayınlar:

1. “Studien- und Berufswahl: Federal İş Ajansı yayını, meslek ve üniversite eğitimi imkanları hakkında genel bakış, adresler ve öğrenci yurtları ile ilgili tüyolar, sigortalar, BAföG ve benzeri bilgiler için, İnternet'te www.studienwahl.de adresine bakılabilir. 12. sınıf öğrencileri kitapçığı ücretsiz olarak okullarından temin edebilir.

2. “Beruf Aktuell”: Federal İş Ajansı yayını, tüm meslek eğitimleri hakkında genel bakış.

3. “planet-beruf.de Mein Start in die Ausbildung / Meslek seçiminde destek - Berufswahl begleiten”: Federal İş Ajansı yayını, meslek eğitimi yöntemi, meslekler yelpazesi, meslek tercihi.

4. “planet-beruf.de Mein Start in die Ausbildung”: Federal İş Ajansı yayını, meslek eğitimi verilen meslekler hakkında bilgiler.

5. “planet-beruf.de Eltern”: Federal İş Ajansı yayını, meslek eğitimi konusunda 8. 10. sınıf öğrencilerinin velilerine yönelik bilgiler.

6. “Chancen durch Integration Ratgeber für Familien”, “Uyum ile gelen fırsatlar Ailelere rehber bilgiler”: Federal Hükümet Basın ve Enformasyon Dairesi yayını.

7. “Berufswahl begleiten”: Federal İş Ajansı yayını, 8. 10. sınıf öğrencilerinin velilerine yönelik bilgiler.

8. “Ausbildung und Schule”: Federal İş Ajansı yayını, bölgesel meslek, iş başvurusu ve meslek eğitimi bilgileri.

9. “Das ist Handwerk”: Zanaatkarlar Odaları'nın zanaat meslekleri hakkında bilgiler içeren broşürü

10. “Ratgeber Bildung”: Federal Hükümet Basın ve Enformasyon Dairesi yayını, mesleki tercih, meslek eğitimi ve yüksek okul eğitimi ve geliştirme eğitimleri için yardımcı tüyolar ve bilgiler.

11. “Für mich und für andere”: Federal Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanlığı yayını, gönüllü sosyal yıl, gönüllü ekolojik yıl hakkında bilgiler.


II. İnternet adresleri:

www.arbeitsagentur.de: iş borsası, meslek eğitimi veren işyerlerinin adresleri, açık meslek eğitim yerleri. (Almanya genelinde)

www.arbeitsagentur.de/BERUFENET: meslek, meslek eğitimi ve vasıflandırma hakkında bilgiler.

www.arbeitsagentur.de/KURSNET: okullu meslek ve üniversite eğitimi imkanları hakkında bilgiler.

www.arbeitsagentur.de: BERUFETV:Meslek seçimi için mesleki çalışmaların tasvir edildiği yardımcı bilgiler.

www.planet-beruf.de: Öğrencilere, velilere ve öğretmenlere mesleki yönlendirme için yardımlar. Başvuru ve yeterlilik testleri hakkında bilgiler.

www.ihk-lehrstellenbörse.de: Almanya çapında Sanayi ve Ticaret Odaları'nın meslek eğitim yeri borsası. (işletmelerin adresleri ve açık meslek eğitim yerleri)

www.handwerk.de: Zanaat meslekleri ile ilgili bilgiler.

www.berufskunde.com: Meslek tanıtımı ve başvurular için tüyolar.

www.dihk.de/pakt: EQ stajları hakkında bilgiler.

www.jobstarter.de: Yabancı kökenli serbest çalışanlara yönelik bilgiler.

www.ausbildungplus.de: İkili üniversite öğrenimi imkanları hakkında bilgiler.

www.abi.de: Üniversite öğrenimi ve meslekler hakkında bilgiler.

www.studienwahl.de:Almanya'daki üniversite eğitimi imkanları.

www.hochschulkompass.de: Alman üniversitelerindeki eğitim dalları.

www.daad.de: Almanya dışında tahsil için teşvik yardımı imkanları.

www.stipendiumplus.de: Yüksek okullarda burs için bilgiler.

www.hochschulstart.de: Sınırlı kayda tabi yüksek öğrenim dalları hakkında bilgiler.

www.das-neue-bafoeg.de: BAföG bursu hakkında bilgiler.

www.meister-bafoeg.info: Meslek geliştirme ve ilerletmeyle ilgili bilgiler. (Meister-BAföG)

www.pro-fsj.de: Gönüllü sosyal yılla ilgili bilgiler.

www.foej.de: Gönüllü ekolojik yılla ilgili bilgiler.

www.bundesfreiwilligendienst.de: Yeni Federal Gönüllü Hizmeti hakkında bilgiler.


III. Adres ve telefon numaraları:

1. İş Ajansı, meslek danışmanlığı, Tel: 01801/555111 (Almanya genelinde sabit hatlardan dakikası 3,9 Cent, cep telefonundan dakikası en fazla 42 Cent)
2. Federal Hükümet Göç, Mülteci ve Uyum Sorumlusu Staatsministerin im Kanzleramt Frau Prof. Dr. Maria Böhmer Bundeskanzleramt Willy-Brandt-Str. 1, 10557 Berlin
Tel.: 030/4000-1640, Fax: 030/4000-1606,
E.Mail: internetpost@integrationsbeauftragte.de

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!