İnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarÜniversite tercihi, bir dizi faktörü dikkate almayı gerektirir. Aynı zamanda öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlemelerinde kritik bir rol oynar. Doğru karar için özenli ve objektif bir yaklaşım zorunludur. Sağlıklı insan çalışarak ve üreterek kendini gerçekleştirir, haz ve doyum sağlar. Freud da sevme ve çalışmayı psikolojik sağlığın önemli göstergeleri olarak görür.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan takvime göre 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ait ara tatil 8-12 Nisan tarihleri arasında yapılacak. 10 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı ve hafta sonları ile birleşen tatil 9 gün sürecek. Öğrenciler 15 Nisan’da ders başı yapacak. Öğrencilerin ara tatili nasıl geçirmesi gerektiğini sorduğumuz uzmanlar ise tatillerin asıl amacının dinlenmek olduğunu hatırlatıyor.
#MEBŞiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk YazarEğitim öğretim yılının ikinci dönemi başladı. Yaklaşık 20 milyon öğrenci 19 Ocak’ta başlayan yarıyıl tatilinin ardından 5 Şubat’ta okullarıyla buluştu. Ancak 16 gün süren aranın ardından çocukların yeniden okula uyum sağlaması beklendiği kadar kolay ve hızlı olmayabilir.
#Konuk Yazar15 günlük tatil arasından sonra 5 Şubat Pazartesi günü okullarda ikinci dönem başladı. Birinci yarıyılın son haftası da karne haftası olarak adlandırıldığı için, sınavlar çoktan bitmiş ve öğrenciler genelde akademik ortamdan kopmuş oluyorlar. Neredeyse bir aya yakın bir zamanı kapsayan tatil havası, neredeyse topyekün okul olarak, idareci, öğretmen ve öğrenciler akademik ortama ara veriyorlar ve yeniden, tabiri caizse kaldığı yerden veya silbaştan bir daha başlayacak. Farklı eğitim kademeleri açısından bakıldığında, okul öncesi, ilköğretim 1 ve 2’nci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretimde farklılıkların olması kaçınılmaz. Ayrıca özellikle orta öğretimde okulun eğitim niteliğine bağlı olarak ( Mesleki, Anadolu, İmam Hatip, Sanat, Spor, Turizm vs.) ta öğrencilerin ve oğlun tepkileri farklılaşacak.
#Konuk YazarOnlar ‘Değişim mahalleden başlar, kadından başlar’ diyerek yola çıkanlar. Anadolu’da elini taşın altına koyarak mahalledeki ev kadınlarını, kırsaldaki kız çocuklarını cesaretlendiren iki sivil toplum kuruluşunun yarattığı değişim örnek niteliğinde. Adana’da ev kadınlarına ‘Ben de yapabilirim’ dedirten Ev Hanımları Dayanışma ve Kaldırdırma Derneği ile Samsun’un ücra köylerinde kız babalarını bile heyecanlandıran Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği’nin çalışmaları, kamu ve sivil toplum el ele verdiğinde yaratılan değişimi anlatan iki güzel örnek.
#Ev KadınlarıOkulların tatil olmasıyla birlikte çocuklar artık evde ve maalesef ekran karşısında. Son yıllarda anne ve babaların en çok şikayet ettikleri konuların başında, internet, sosyal medya ve oyun bağımlılığı geliyor. Bundan ortalama 15 sene önce yazları çocuklar, ata yurdu köylere, yaylalara, büyükbaba, büyükanne yanlarına gönderilirdi.
#Konuk YazarÜlkemizde yakın zamanda yaşanan deprem felaketi hepimizi derinden sarstı ve üzdü. Yaşanan tüm zorluklarla baş etmeye çalışırken eğitim-öğretim aksadı, deprem bölgesinde eğitim-öğretime devam eden 3 milyon 600 bin öğrencinin 217 bini başka illere nakil oldu. Bu durum özellikle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ile üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerimiz için ayrı bir dezavantaj oluşturdu. Öğrenciler sınava hazırlanma sürecinde kişilik özellikleri, yüksek beklenti, ebeveyn tutumu ve kıyaslamalar gibi nedenlerden dolayı sınav kaygısı ile karşı karşıya kalabiliyorken yaşanan bu süreç stres ve kaygılarını artırdı.
#Konuk YazarDoğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarKahramanmaraş depremi bölgedeki 10 ilde yaklaşık 13 buçuk milyon insanı etkiledi. Bu milyonlarca insanın büyük bölümü yakınlarını, evlerini, işyerlerini kaybetti. Deprem onlarda yıllarca kapanmayacak derin yaralar açtı. Diğer yandan gelişmeleri deprem bölgesi dışından üzüntü ve kaygıyla takip eden milyonlar depremzedelere yardım eli uzatabilmenin yollarını arıyor.
#KahramanmaraşMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, akran zorbalığına karşı farkındalığın artırılması için öğrenci, öğretmen ve aileleri sürekli destekleyeceklerini, Aile Okulu projesindeki programları güçlendireceklerini, rehber öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programları başlatacaklarını açıkladı.
#Millî Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, akran zorbalığına karşı güvenli okul kültürünü yaygınlaştırmak üzere yeni bir çalışma başlatacaklarını belirtti. Bakan Özer; “Akran zorbalığının anlatılması, farkındalığın artırılması, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve sonrasında yürütülecek çalışmaları desteklemek adına düzenleyeceğimiz çalıştaydan çıkan sonuçlara göre almamız gereken yeni önlemleri hızlı şekilde uygulayacağız” dedi.
#MEB’Den Akran Zorbalığı ÇalıştayıÇocuklarımızı teknolojik araçların ve internetin aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklardan korumak için dijital ebeveyn olmamız gerekiyor. Dijital çağ döneminde teknolojiyi yerinde, zamanında ve etkin kullanmasını çocuklarına öğretebilen ve e-davranış rol modeli olabilen anne ve babalara dijital ebeveyn denir.
#Dijital Çağda Ebeveyn OlmakTüm dünyada olduğu gibi maalesef ülkemizin okullarında da her gün çocuklar okul bahçesindeki zorbaca davranışlara maruz kalıyor; tehdit ediliyor, alay ediliyor ve eziyete uğruyor. Bazı çocuklar için zorbalık, büyümenin bir parçası olarak kabul etmeleri söylenen bir yaşam gerçeği şeklinde görülüyor. Zorbalık davranışlarını ortaya çıktıkları anda fark edip durdurmakta başarısız olunduğunda, çoğu zaman fark etmeden şiddet teşvik edilmiş olur.
#Konuk YazarOkul sıralarıyla yeni tanışan öğrencilerin ve onların velilerinin okul hayatına uyum süreci, ‘uyum eğitimleri’ kapsamında başlamışken uzmanlar öğretmen ile veli ilişkisinin önemine dikkat çekiyor. Öğretmen, veli ilişkisinin güven verici olması gerektiğini söyleyen Uğur Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik & Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin “Çocuk, hayatı anne ve babasının gözlerinden görür. Olumlu iletişime tanık olan çocuk, öğretmenine güvenir ve okul kaygısı azalır” dedi.
#Barış SezginOkula başlamak, çocuklar ve ebeveynler için önemli bir dönüm noktasıdır ve hem eğlenceli hem de stresli olabilir. Okula başlangıç dönemi çocuklar için alıştığı düzenin değişmesi, yeni insanlar, yeni ortam ve en temel güvenli ortamından, ailesinden ayrılmak, uzaklaşmak anlamına gelir.
#Konuk YazarBir toplantıya geç kaldığınızda yola erken çıkmadığınız için, içinizi yiyen o ses… Ya da ‘Keşke öyle demeseydin’, ‘Bunu başarabilirsin’ diyen… Evet, iç sesimizden bahsediyoruz. Uzmanlar sağlıklı bir iç sesin şefkatli olduğunu, eleştirel iç sesin uzun vadede birçok sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini söylüyor. Peki, kendimizle iletişim kurduğumuz bu kanalın sesini değiştirmek mümkün mü?
#İç SesOğuz Özat, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneğinde başkanlık görevin yürütmektedir. Oğuz Özat, 1971 Sivas Gürün doğumludur. İlk orta lise eğitimini Sivas/ Gürün'de tamamlamıştır. 1994 yılında Ondokuz Mayıs üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünden mezun olmuştur. 2015 yılında ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Evlilik ve Aile Danışmanlığı Tezsiz Yüksek Lisans bölümünü tamamlamıştır. İşte, Oğuz Özat hakkında detaylı bilgiler
#Oğuz Özat