Güncelleme Tarihi:
Okul, ebeveynlerin veya velilerin kontrolü dışında olduğundan, hem çocuk hem de ebeveynler için stresli olabilir. Birçok çocuk okulla ilgili biraz kaygı gösterir. Kabul edersiniz ki bu yetişkin birisi için bile oldukça güç bir durum ortaya çıkarır. Çoğu yeni ebeveyn, bununla nasıl başa çıkacağından emin değildir. “Acaba tam olarak hazır mıdır? Uyum sorunları yaşayacak mı? Nasıl anlayacağız? Ne Yapmalıyız? En az sorunla ya da sorunsuz bu dönemi nasıl aşabiliriz?” gibi birçok soru cevap bekler? Ebeveynler bir çocuğu okula gönderme konusunda karışık duygulara (örneğin suçluluk, korku veya endişe) sahipse, bu çocuğun tereddüt veya isteksizliğini artırabilir. Bir çocuğun okula başlama deneyimi, hazırlıktan ve ailenin duygu ve tutumlarından etkilenir.
EBEVEYNLER ÇOCUĞUNA NASIL YARDIM EDEBİLİR?
* Yaz tatilinde düzeni değişen çocuğunuzu, okul başlamadan önce uygun bir rutine sokun; zamanında uyumak ve zamanında uyanmak. Kaliteli uyku, çocuğunuzun kendini daha huzurlu, mutlu ve okula hazır hissetmesine yardımcı olur.
* Okula başlamadan önceki aylar ve haftalarda çocuğunuzun okul ortamına alışması iyi olur. Buna rutinler ve kurallar ile sınıf, oyun alanı, tuvaletler, çeşmeler vb. dahildir.
* Mümkünse hafta sonları çocuğunuzla birlikte okul bahçesini keşfedin.
* İlgi gösterin, destekleyici ve teşvik edici olun.
* Çocuğunuzu okula düzenine alışması için fiziksel mekanları (sınıfının, tuvaletleri vs. nerede olduğu) tanımasına yardımcı olmak ve öğretmeniyle tanıştırmak için öncesinde götürüp gezdirin. Çocuğunuza öğretmenlerinin yardım etmek için orada olduğunu bildirin.
* Çocuğunuza evden uzakta olmaktan dolayı gergin veya endişeli hissetmesinin normal olduğunu bildirin ve okula tanıdık bir nesne veya aile fotoğrafı götürmesini önerin.
* Favori bir oyun arkadaşıyla otobüse binmek veya bir arkadaşla araba paylaşımı yapmak evden okula günlük geçişi kolaylaştırabilir.
* Okula hazırlanma ritüelini olabildiğince stressiz hale getirin. Örneğin, tüm defterleri ve kıyafetleri bir gece önceden düzenleyin. Çocuğun bir gece önceden okul hazırlıklarına yardım etmesi herkes için stresi azaltabilir.
* Her ne kadar öğretmenleri açıklayacak olsa da temel okul kurallarını ve kuralların neden önemli olduğunu açıklayın.
* Akademik hazırlık anlamında küçük alıştırmalara başlayın. Okula başlama günleri yaklaştıkça, onların yazma ve okuma becerilerini geliştirmeye odaklanmaya çalışın. Sözlü minik sınavlar yapın, sorular sorun ve mümkünse ödev verin.
* Doğru davranışlara odaklanın. Evde, iyi davranış ve görgü kazandırarak aile değerlerini vurgulayın ve para yönetimi becerilerini de öğretmeye çalışın. Bir çocuğun ihtiyaç duyduğu en önemli becerilerden biri sorumluluk becerisidir. Çocuğunuza görevler verin.
ÜNİFORMALARI, ÇANTALARI ÖNCEDEN HAZIRLAYIN
* Okulda karşılaşabileceği arkadaş ilişkileri, öğretmeniyle iletişim gibi konuları onunla konuşun, özellikle ilkokul dönemi akran baskısı, okul grupları/grupları ve zorbalık gibi yaşamak zorunda kalabilecekleri olası okul sorunları hakkında gözünü korkutmadan konuşmanız, bilgilendirmeniz ve nasıl baş edebileceğine yönelik konuşun.
* Eğer üniformaları önceden alabilirseniz ilk günden önce çocuğunuza üniformasını ve ayakkabılarını denemesini sağlayın. Çocuğunuza okul başlamadan birkaç gün önce yeni okul ayakkabıları giydirmek ve bağcık veya toka takma alıştırması yapmak iyi bir fikirdir.
* Çocuğunuzun adını tüm giysilerine, beslenme çantası, içecek şişesi ve okul çantası gibi diğer eşyalarında açıkça yazın.
* Tuvaleti kullanma, bağımsız yemek yiyebilme (Özellikle Anaokulu Öncesi) davranışlarını tamamen kazanabilmesine yönelik çocuğunuzu hazırlayınız, alıştırmalar yapın.
* Çocuğunuzun taşıması için rahat bir okul çantası seçin. Ayarlanabilir askılı bir sırt çantası en iyisidir.
OKULA BAŞLAMAYLA İLGİLİ DUYGULARI YÖNETMEK
Bu dönem çoğu çocuk için fazlaca heyecanlı ve endişe verici olabilir. Çocuğunuza okulda iyi gideceğini düşündüğünüzü bildirmek, olumlu hissetmesine yardımcı olabilir.
* Kabul ederek ve ödüllendirerek, onaylayarak iyi davranışı belirgin hale getirip güçlendirin. Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun öfke nöbetleri geçirebilir, bu dönem inatçılıkları olabilir.
* Okulun ilk gününden önce diğer çocuklarla oyun buluşmaları düzenlemeye çalışın. Çocuğunuzun okul başlamadan önce aynı okula giden başka bir çocuğu tanıması yardımcı olabilir.
* Çocuğunuzun okula başlaması konusunda heyecanlı ve hevesli olun. Bu, çocuğunuza okulun heyecan verici olduğu ve bunun üstesinden geleceği ve eğleneceği yönünde olumlu bir mesaj gönderir.
OKULUN İLK GÜNÜ
Tüm hazırlıkların ardından okulun ilk gününün heyecanı gelir. İlk günü en iyi şekilde geçirebilmek için;
* Okul çantaları, üniformalar, ayakkabılar, öğle yemeği gibi her şeyi bir gün önceden hazırlayın.
* Stressiz bir gün için, acele etmenize ve çocuğunuza fazladan baskı uygulamanıza gerek kalmaması için erken kalkın.
* Bu özel gün için bol bol fotoğraf çekin.
* Çocuğunuza uygun bir şekilde veda ettiğinizden ve gizlice kaçma eğilimine karşı koyduğunuzdan emin olun. Sinirlenmeye başlarlarsa, onları bir öğretmene teslim edin ve bırakın.
* Sizin için çok duygusal bir an olsa da, çocuğun önünde ağlamayın. Çocuğunuzu üzmemek için neşeli ve pozitif olun.
* Onlara ilk günleriyle ilgili sorular sorun ve ertesi gün okula dönmeleri konusunda olumlu olun.
Unutmayın, iyi eğitim her zaman evden başlar. Okul hayatı bir çocuğun hayatının sadece bir parçası. Ev hayatı daha büyük bir paya sahiptir. İlk haftalar çocukların yaşayabileceği uyumsuzluklar, mızmızlanmalar, endişelenmeler ve bazen de ağlamaları normaldir. Birkaç hafta içinde uyum sağlayınca bu olumsuzluklar geride kalacaktır. Siz sakin kalmaya çalışın, çocuğunuzu asla zorlamayın. Sevgiyle, oyunla, olumlu tutumlar geliştirmesine yardımcı olun. Onlar için en önemli duygu güven. Sizden uzakta güvensiz hissetmesi normaldir. Öğretmenini, arkadaşlarını ve yeni ortamını tanıdıkça güven duygusu oluşacak uyum uyum problemleri ortadan kalkacaktır. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun size her zaman ihtiyacı olacaktır.
DOÇ. DR. MUSTAFA USLU KİMDİR?
1975 Alanya Doğumlu. 16 yaşında Velihan ve 14 yaşında Hatice Cemre’nin ve 2 yaşında Bilge’nin babasıdır. Lisans, yüksek lisans, doktora ve doçentlik eğitim alanlarının tümünü Eğitimde Psikolojik Hizmetler; Psikolojik Danışma ve Rehberlik Alanında yapmış olan Uslu, Halen Antalya Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışıyor ve Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde dersler veriyor. Uslu, 'Yas ve Çocuk', 'Çocuklar ve Ergenler için Yas ve Travma Yaşantılarında Yardımcı Hikayeler', Eğitim Psikolojisi, 'Bağımlılık' gibi 2 Kitap, 8 Kitap bölümü ve editörlük, yurt içi ve yurt dışı 60’a yakın makale, bildiri, Yurt içi 30’a yakın okulun öğretmen yetiştirme eğitimleri ve yüzün üzerinde aile danışmanlığı, yas ve travma, kriz yönetimi, çocuk gelişimi ve eğitimi, öğretmen yetiştirme alanlarında seminerleri bulunan Mustafa Uslu, 9 adet Uluslararası İNES/ İNCES Akademik Araştırmalar kongrelerinin de düzenleme kurulu üyeliği ve başkanlığını yürüttü.