Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan düzenleme, özel eğitim kurumlarında kullanılacak kitap ve benzeri malzemeyle okulların marka lisans kullanımları ve öğrenim ücretleri gibi pek çok konuya yeni esaslar getiriyor. Özel okullara da devlet okullarına benzer kıyafet düzenlemesi gelirken 3 yeni eğitim kurumu türü tanımlanıyor.
#Resmi Gazeteİnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk Yazar19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde her sınıf seviyesindeki özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik rehberlik hizmetlerinin etkili ve sistematik olarak yürütülmesi amacıyla “Özelleştirilmiş Kapsayıcı Rehberlik Programları” hazırlandı.
#MEBTürkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde ele alınan, sosyal duygusal becerilerin geliştirilmesi amacına kaynaklık edecek pek çok materyal; öğrenci, öğretmen ve velilerin kullanımına sunuldu. Sosyal duygusal becerilerin gelişimini destekleyen afiş, broşür ve sunum içeriklerinin yanı sıra okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik oyun içerikleri ve hikâye kitapları da hazırlandı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarÜniversite tercihi, bir dizi faktörü dikkate almayı gerektirir. Aynı zamanda öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlemelerinde kritik bir rol oynar. Doğru karar için özenli ve objektif bir yaklaşım zorunludur. Sağlıklı insan çalışarak ve üreterek kendini gerçekleştirir, haz ve doyum sağlar. Freud da sevme ve çalışmayı psikolojik sağlığın önemli göstergeleri olarak görür.
#Konuk YazarLGS puanları açıklandı, bazı öğrenciler istedikleri puanları alırken belki de bazı öğrencilerin puanları beklentilerinin altında kaldı. Beklenmedik sonuçlar almak zorlayıcı bir deneyim olabilir. Ancak puanların eğitim yolculuğunun sadece bir parçası olduğunu unutmamak önemli.
#Konuk YazarBu sene de beklenen zaman geldi çattı ve üç milyondan fazla öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek. Bu dönemlerde birçok haber okuyacak, birçok konuşma dinleyeceksiniz ve sınava doğru yaklaşılan bu son günlerde neler yapılmalı, neler yapılmamalı konusunda birçok bilgiye maruz kalacaksınız.
#Konuk Yazar19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk Yazar5 Nisan cuma günü çocuklar hem ara tatili hem de bayram tatilini kapsayan 9 günlük bir tatile başladı. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler için güzel bir ara olacak. Bu tatil hem bayramı sevdiklerimizle kutlamak hem de farklı aktiviteler yapabilmek için iyi bir fırsat.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan takvime göre 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ait ara tatil 8-12 Nisan tarihleri arasında yapılacak. 10 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı ve hafta sonları ile birleşen tatil 9 gün sürecek. Öğrenciler 15 Nisan’da ders başı yapacak. Öğrencilerin ara tatili nasıl geçirmesi gerektiğini sorduğumuz uzmanlar ise tatillerin asıl amacının dinlenmek olduğunu hatırlatıyor.
#MEBŞiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk YazarZeynep 8, Zehra ise 10 yaşında aynı anne babadan dünyaya gelen ancak kaderleri farklı yazılmış iki kardeş. Zehra 20 binde 1’inde görülen Rett Sendromu nedeniyle zihinsel gelişimi geri kalmış ve yatağa bağımlı bir çocuk. Zeynep ise sadece üstün nitelikli özel öğrencilerin kabul edildiği Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) eğitimine devam ediyor. 2 yıl arayla dünyaya gelip çok farklı 2 ayrı hayata sahip olan kardeşlerden Zeynep’in ‘üstün’ olduğunun fark edilmesi 5 yıl önce tatilde karşılaştıkları bir akademisyenin dikkatine dayanıyor. Farklı iki kardeşten Zeynep, derslerinden geriye kalan zamanda ablasına destek oluyor.
#Rett SendromuEğitim öğretim yılının ikinci dönemi başladı. Yaklaşık 20 milyon öğrenci 19 Ocak’ta başlayan yarıyıl tatilinin ardından 5 Şubat’ta okullarıyla buluştu. Ancak 16 gün süren aranın ardından çocukların yeniden okula uyum sağlaması beklendiği kadar kolay ve hızlı olmayabilir.
#Konuk Yazar15 günlük tatil arasından sonra 5 Şubat Pazartesi günü okullarda ikinci dönem başladı. Birinci yarıyılın son haftası da karne haftası olarak adlandırıldığı için, sınavlar çoktan bitmiş ve öğrenciler genelde akademik ortamdan kopmuş oluyorlar. Neredeyse bir aya yakın bir zamanı kapsayan tatil havası, neredeyse topyekün okul olarak, idareci, öğretmen ve öğrenciler akademik ortama ara veriyorlar ve yeniden, tabiri caizse kaldığı yerden veya silbaştan bir daha başlayacak. Farklı eğitim kademeleri açısından bakıldığında, okul öncesi, ilköğretim 1 ve 2’nci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretimde farklılıkların olması kaçınılmaz. Ayrıca özellikle orta öğretimde okulun eğitim niteliğine bağlı olarak ( Mesleki, Anadolu, İmam Hatip, Sanat, Spor, Turizm vs.) ta öğrencilerin ve oğlun tepkileri farklılaşacak.
#Konuk YazarYoğun geçen bir dönemin ardından öğrenciler iki haftalık tatile çıktılar ve artık tatilin son günleri yaklaşıyor. Öğrencilerin ikinci döneme başlamalarına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası okula yeniden başlama konusunda öğrencilerin farklı duygular hissetmeleri doğal. Örneğin, bazı öğrenciler okulun yeniden başlamasını heyecanla beklerken, uzun bir aradan sonra tekrar okul rutinlerine dönmek bazı öğrenciler için zor olabilir. Bazıları arkadaşlarını ve öğretmenlerini görmek için sabırsızlanabilirken, bazı öğrenciler ise endişeli hissedebilirler. Bunların hepsi gayet normal.
#Konuk YazarCuma günü öğrenciler ara tatile girdi. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler, 9 gün boyunca tatil yapacak. Bu tatilde bazı aileler yoğun tempo sonunda çocuklarıyla vakit geçirebilmek için planlarını yapmışken bazı aileler de birlikte neler yapabileceklerini belirleme konusunda sorun yaşayabiliyor.
#Konuk YazarTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarOnlar ‘Değişim mahalleden başlar, kadından başlar’ diyerek yola çıkanlar. Anadolu’da elini taşın altına koyarak mahalledeki ev kadınlarını, kırsaldaki kız çocuklarını cesaretlendiren iki sivil toplum kuruluşunun yarattığı değişim örnek niteliğinde. Adana’da ev kadınlarına ‘Ben de yapabilirim’ dedirten Ev Hanımları Dayanışma ve Kaldırdırma Derneği ile Samsun’un ücra köylerinde kız babalarını bile heyecanlandıran Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği’nin çalışmaları, kamu ve sivil toplum el ele verdiğinde yaratılan değişimi anlatan iki güzel örnek.
#Ev KadınlarıOkulların tatil olmasıyla birlikte çocuklar artık evde ve maalesef ekran karşısında. Son yıllarda anne ve babaların en çok şikayet ettikleri konuların başında, internet, sosyal medya ve oyun bağımlılığı geliyor. Bundan ortalama 15 sene önce yazları çocuklar, ata yurdu köylere, yaylalara, büyükbaba, büyükanne yanlarına gönderilirdi.
#Konuk Yazar