38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmÖğrenme güçlüğü; çocukların akademik başarılarını, bilişsel ve dil gelişimlerini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen ancak normal ve normalin üzerinde zeka seviyesi ile seyreden bir bilişsel bozukluk. Öğrenme güçlüğü olan çocuk dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşar. Aynı zamanda, kişinin bilgiyi depolaması, işlemlemesi ve üretmesi konusunda da zorluk çekmesine neden olan ve mevcut koşullarda ömür boyu devam eden bir süreç.
#Öğrenmede Güçlük Yaşayan ÇocuklarBazı dönemlerde sıklıkla şikayet edilen durumlar arasında yer alan ani öfkelenme, yorgunluk ya da uykusuzluk, ciddi problemlerin habercisi olabiliyor. Depresyon kaynaklı da oluşabilen öfke problemleri, kişinin günlük sosyal hayatında problemler ortaya çıkarabiliyor. Uzman psikiyatristler ise bu durumun Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ile ilişkili olabildiğine vurgu yapıyor. Çözümü mümkün olan TSSB için erken müdahale ise önem arz ediyor. İşte, TSSB'ye sebep olan durumlar ve çözümü hakkında detaylı bilgiler
#ÖfkeAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Sizin helal oylarınızla başbakan olacağım. Millet, velinimettir. Seçmen, velinimettir. Millet patrondur. Bir oy Kemal'e, bir oy Meral'e verilirse 13'üncü Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ben de başbakan olacağım demektir" dedi.
#ManisaSadece 12 günlük... Enkazdan çıktı. Adı yok, henüz bilinmiyor. Umarım annesi, babası kurtulmuştur ve öğreniriz. Kucağıma aldığım an, dünya başıma yıkıldı. Meslek hayatımda bu kadar yıl sonra bir Hatay’da, bir de Etlik Şehir Hastanesi’nde Yener bebeği kucağıma aldığımda gözyaşlarıma hâkim olamadım. Yeni doğan 16 bebeği kuvözlerde tek başlarına görmek, enkazdan çıktıklarını bilmek ya da ailelerini kaybettiklerini düşünmek dayanılacak bir acı değil. Hayatımda ilk kez bir haberi ağlayarak yazıyorum.
#DepremDeprem ondan hem iki çocuğunu hem de eşini aldı. 3 gün kaldığı enkaz altından sağ salim çıkartıldı. Ancak bir kolu ve bir bacağını kaybetti. Hem kalbi hem vücudu dayanılmaz sancılar çekti. Pes etmedi Asya Koşal... Eline aldığı şişle ilk ilmeği atınca hayatını da yeniden ördü...
#Asya Koşal3 yıl önce de benzer sözler sarf etmiş, büyük tepki çekmişti. Yine geri adım atmadı. Hatta tavrını bir üste taşıdı. Psikolog, Prof. Dr. Üstün Dökmen, Armağan Çağlayan’ın programına konuk oldu ve “Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olamaz. Olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar” ifadeleri nedeniyle bir kez daha gündemde. Peki, psikolog ve psikiyatristler ne diyor? Başörtülü olmak bu mesleği yapmaya engel mi? Sordum.
#Başörtülü1988’de daha 16 yaşındayken zorla evlendirilen ve 1998’de sırra kadem basan talihsiz Surjit Athwal'ın hikâyesi duyanın kanını donduracak kadar korkunç. 2000’li yılların başından beri sayısız kez gazete manşetlerinde kendine yer bulan bu akılalmaz olay bir kitaba da konu olmuştu. Davayla ilgili yeni gelişme tüm dünyanın yaşananları yeniden hatırlamasını sağladı. Surjit Athwal'ın acılarla dolu yaşamı ve sır olup yok olmasının gerçek öyküsü…
#Hindistanİnsanlardan bazıları günlük yaşama uyum sağlamakta bazen zorluklar yaşayabilmektedir. Bu kişilerin problemlerinin neden kaynaklandığını kestirmek zor olmaktadır. Bu nedenle bu kişiler alanında uzman olan kişilerin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Psikoterapi de bu bağlamda ele alınması gereken konulardan biri olarak belirtilmektedir. Peki, psikoterapi nedir? Nasıl yapılır? Psikoterapi ne işe yarar ve kimler yapar detayları ile derledik.
Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı bir örgüt olan MİT, 22 Temmuz 1965 tarihinde İstanbul'da kuruldu. Genel merkezi Ankara'nın Etimesgut ilçesinde olan MİT'in eski isimleri Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti ve Teşkilat'ı Mahsusat'tır. Personel sayısı 8 binden fazla olan kuruluşta istihbarat uzmanları dışında, insan kaynakları uzmanları, psikiyatristler, veri analistleri ve doktorlar da görev almaktadır. MİT ne demek ve açılımı nedir? MİT neyin kısaltmasıdır tüm detayları ile derledik.
Estetik baskısı sadece genç kızların hayatını kâbusa çevirmiyor. Son yıllarda özellikle çok genç yaştaki erkekler kaslı bir vücuda sahip olabilmek için bedenlerine zarar verme pahasına ağır antrenmanlar yapıyor, ilaçlar kullanıyor. Peki bu genç erkekleri bu duruma ne getirdi?
#Sporİnsan beyni, günümüzde pek çok araştırma yapılsa da, hala gizemini korumaktadır. Nörologlar, psikiyatristler ve tıp biliminin başka farklı alanlarında kesintisiz biçimde araştırmalar ve çalışmalar sürdürülmektedir. Bu bağlamda en fazla araştırılan ve merak konusu olan Wernicke Alanı'dır. İşte ilgiyle okuyacağınız Wernicke Alanı nedir, nerede bulunur, hasarının sebep olacağı durumlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Wernicke Alanı NedirPsikolog veya psikiyatrist olmak isteyen kişiler tarafından bu iki mesleğin farkı öğrenilmek istenmektedir. Psikolog ve psikiyatrist mesleklerinin birbirine oldukça fazla karıştırıldığını söylemek mümkündür. Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark nedir? Psikolog ile psikiyatrist farkı nedir tüm detayları ile derledik.
Mental sağlık, ruh sağlığı olarak da tanımlanabilmektedir. Kişinin mental sağlığı, psikolojik iyi hal veya zihinsel bir bozukluğun olmadığı düzeyi açıklar. Mental sağlık düzeyi, kişinin sağlık durumu hakkında da bilgi verici nitelik taşımaktadır. Peki, Mental sağlık nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Mental SağlıkSevgili okuyucularım, Geçen hafta sizlere Öznur’un acılı hikâyesini yazmıştım. Hatırlarsınız, Öznur henüz çok genç bir kızımız. Üniversite öğrencisi. Ne yaparsa yapsın büyük şehirde, okulda kendini arkadaşlarına kabul ettirememiş, hep dışlanmış ve çok mutsuz. Ondan önceki hafta da size geçmişimizin geleceğimizi nasıl etkilediğini yazmış ve sizlere kaderle ilgili pek çok soru sormuştum. Ve demiştim ki “İşte kaderiniz sizlere sorduğum ve bu sorulara verdiğiniz cevaplarda gizli”.
#HikâyeGünümüzün ilgi çeken mesleklerinden birisi psikiyatrist mesleği olarak bilinmektedir. Bu mesleği yapmak isteyen milyonlarca kişi bulunmaktadır. En güzel mesleklerden birisi olan psikiyatrist için belirli şartlar bulunmaktadır. Psikiyatrist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Psikiyatrist olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Psikiyatrist