Hormonlarımız hayatımızın her döneminde sağlığımızı yakından ilgilendiren ve bir çok hastalığın habercisi olabilecek değerdedir. Özellikle hamilelikte, kadınsal döngüde, erkeklerde ve kadınlarda üreme hormonlarına etkisi büyüktür. İşte, progesteron da kadın sağlığını belirleyen hormonlardan biridir. Peki, progesteron hormonu nedir, ne işe yarar? Progesteron yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri haberimizde...
#ProgesteronSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozÇoğu insan yetişkinlik döneminde ayaklarının büyüdüğünü fark eder ama anlam veremez. "Ayaklarım nasıl bu kadar büyüdü? Ben yıllardır hep aynı numara ayakkabı giyiyorum, neden ayakkabılarım sıkmaya başladı ki?” diye kendi kendimize sorarız. Yaşlandıkça ayak numaramızın değişmesi normal bir durum mu? Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıYıllardır giydiğiniz ayakkabılarınız artık size dar mı gelmeye başladı? Mesela ayak numaranız 37 iken, 38 ya da 39 numara ayakkabılar daha mı rahat olmaya başladı? Ayaklarınızın bir iki numara büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir ama uzmanlar bunun olası olduğunu söylüyor. Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıProgesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkSadece kramp, şişkinlik ve tabii ki kanama gibi semptomlardan bahsediyor olsak bile, regl dönemleri yeterince can sıkıcı olabilir. Ancak bunun da ötesinde, birçok kadın ayın bu zamanında da baş ağrısı yaşadıklarını fark ediyor. Peki, adetliyken baş ağrısı neden olur detayları ile derledik.
Sağlık sorunları yaşayan ya da rutin kontrollerini aksatmak istemeyen kadınlar, Ramazan ayında sağlık muayenelerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini araştırıyorlar. Manevi iradenin önemli olduğu bu ayda vatandaşlar her konuda en ince ayrıntısına kadar emin olmak istiyorlar. Peki, vajinal muayene orucu bozar mı? Ourçluyken jinekolokik muayene yaptırılır mı? İşte konuyla ilgili Diyanet yanıtı...
#Vajinal Muayene Orucu Bozar MıÜreme çağında görülebilecek pek çok önemli hastalık bulunur. Bunlardan birisi de Folikül kisti olarak bilinir. Folikül kisti günümüze pek çok kadında görülen ve kadınlar tarafından sıkça araştırılan sağlık sorunlarından birisidir. Folikül kisti üreme çağındaki kadınların yumurtalıklarda gelişebilen bir kist çeşididir. Folikül ve folikül oluşumu nedir sizler için derledik.
#DışhaberBir bebeğin doğumu, heyecan ve sevinçten korku ve endişeye kadar bir dizi güçlü duyguyu tetikleyebilir. Ama aynı zamanda beklemeyeceğiniz bir şeyle de sonuçlanabilir: Postpartum! Doğum sonrası depresyon anlamına gelen postpartum sorunu ile karşı karşıya gelen pek çok anne postpartum (doğum sonrası depresyon) nedir, neden olur ve kimlerde görülür sorularının yanıtlarını arıyor. İşte postpartum hakkında merak edilenler…
#PostpartumHalk arasında üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması neden olur, ne zaman olur gebelik beklentisi olan kadınlar tarafından araştırılıyor. Anne olmaya hazırlanan anneler tarafından endişeye neden olabilen yerleşme kanaması kimlerde görülür, ne kadar sürer? İşte merak edilen soruların yanıtları…
#Yerleşme KanamasıHer ay düzenli adet gören her kadın gebelik ve üreme sürecinde önemli olan menstrual döngü (adet döngüsü) denen dönemi merak ederler. Ergenlik döneminden menopoza kadar devam eden menstrual döngü nedir, kaç gün sürer? İşte, menstrual döngü (adet döngüsü) evreleri ve hesaplama bilgileri…
#Menstrual Döngü Evreleri Nelerdir?Claire Pape, hayatında sadece bir kez regl oldu ve hemen ardından henüz 13 yaşındayken menopoza girdi, 17 yaşında da çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Claire, şu anda 43 yaşında ve 2 çocuk annesi. Ve kendisi gibi erken menopoz teşhisi olan kadınlara umut vermek için hikayesini milyonlarla paylaşıyor.
#Kadın Sağlığıİstatistiklere göre gebeliklerin % 1 ila 2’sini oluşturan dış gebelik her 84 gebelikten birinin karşılaştığı bir durumdur. Başlangıçta tüm belirtiler gebeliği gösterse de ultrason muayenesine kadar neredeyse anlaşılmıyor. Peki, bu kadar sıklıkla karşılaşılan dış gebelik nedir, neden olur, nasıl anlaşılır? İşte dış gebelik belirtileri ve tedavisi…
#Dış GebelikYunanca'da "uyarmak, canlandırmak" anlamındaki 'ormóni' kelimesinden gelen 'Hormon', iç salgı bezlerimiz vasıtasıyla kana geçerek organlarımızın düzgün işlemesini sağlayan maddelerin genel adıdır. Bu maddelerin ne denli önemli olduğunu ise ancak hormonlarımızda dengesizlikler meydana geldiğinde anlarız.
#CinsellikDoğadaki binlerce mucizesi olduğu bilinen bitkiler arasında yer alan hayıt ağacı, özellikle de hastalıklarını doğal yöntemler ile tedavi etmek için tercih ettiği bir bitkidir. Hayıt ağacı, mine çiçeğigiller ailesinden gelen çok yıllık bir bitkidir. Hayıt ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen bebek plasentası, bebeğin ana rahmine girdikten doğuma kadar ona eşlik eder. Plasenta, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlamakla görevlidir. İşte, bebek plasentası hakkında bilinmesi gerekenler…
#Bebek Plasentası NedirKadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.
#Rahim DuvarıGenellikle östrojen hormonunun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 5 kadından 1’inde görülmektedir. Oldukça yaygın olarak rastlanılan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı ortaya çıkar. İyi huylu tümör olarak adlandırılır ve çok ender vakalarda kansere dönüştüğü görülmüştür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, miyom ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
#MiyomMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme Kanseri