Tatlılar, yapıldıkları malzemelere göre üç gruba ayrılır. 1- Sütlü tatlılar 2- Şerbetli Tatlılar 3- Çikolatalı Tatlılar. Ülkemizde en çok tüketilen sütlü tatlıların başında sütlaç ve kazandibi geliyor. En çok tercih edilen şerbetli tatlılar ise baklava ve şekerparedir. Puding ve Maple Taffy ise dünya genelinde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. En çok sevilen tatlıların isimler nelerdir? Tatlıların Türkçe ve İngilizce isimlerini derledik.
Mutfağımda vazgeçemeyeceğim iki ana malzemeden biri tereyağı. İkincisiyse özellikle sonbahar ve kış aylarında hemen her tarifimde kullandığım bitter çikolata. Bu ikiliye sonbaharda en çok yakışan eşlikçinin de armut olduğunu düşünüyorum. Bu meyveyi çikolatalı tarifler kadar hamur işlerinde ve marmelatlarda da kullanıyorum...
#Hamur İşiTariflerimize lezzet katan şeker aslında birçok şekilde kullanılabilir. Genellikle önceliğimiz beyaz toz şekerden yana olsa da pudra şekeri, esmer şeker gibi farklı çeşitler de malzeme listesinde karşımıza çıkabilir. Bunları doğru tarifte kullanmanız ise hamur işi ve tatlılarınızı bir üst seviyeye taşır. İşte hangi şekeri ne zaman kullanacağınıza dair öneriler…
#Toz ŞekerPate a choux (pataşu hamuru), özellikle birçok Fransız tatlısının temel malzemesidir. Sadece tereyağı, su, un ve yumurtadan oluşan pate a choux (pataşu hamuru), ülkemizde de profiterol ve eklerin yanı sıra birçok tatlı ve tuzlu hamur işinde kullanılır. Peki, pate a choux (pataşu hamuru) nasıl yapılır? İşte adım adım pataşu tarifi…
#Pate A ChouxTulumba tatlısı Türkiye’nin en sevilen tatlılarından biridir. Tulumba tatlısını mükemmel yapan çok meşhur tatlıcılar olduğu gibi evde yapılan tazecik çıtır çıtır bir tulumba tatlısının lezzeti de başkadır. Sizin için mükemmel bir tulumba tatlısı yapmanıza yardımcı olacak bazı püf noktaları derledik. İşte püf noktalarıyla nefis tulumba tatlısı yapılışı…
#Tulumba Tatlısı Nasıl YapılırGeleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü tatlılarımız ve akabinde meyve tatlılarımız gerçekten bize özgü. Şerbetli hamur tatlılarında ise Arap kültüründen gelenlerle bizim damak tadımıza, malzeme ve tatlı tekniklerimize göre geliştirilmiş zengin çeşitler mevcut.
#Geleneksel TatlılarYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı Mekanlar1.1 milyar TL’lik hacme ulaşan dondurma sektöründe, 2012 yaz sezonu yeni tat ve karışımlarla açıldı. Kabak, ekmek kadayıfı, baklavanın ardından bu yıl da dondurmayı kazandibi, sakızlı muhalebi, supangle gibi sütlü tatlılarla buluşturan firmalar, vanilyayla çileği, fıstıkla da çikolatayı tek çubukta birleştirdi.
Sıcak, nemli, bunaltıcı yaz günlerinde serinlemenin en lezzetli yollarından biri, buz gibi bir limonata içmek. İster bir dilim pasta eşliğinde, ister tek başına içilsin iyi yapılmış limonatanın tadına doyum olmaz. Ana hammaddesinin limon, su ve şeker olduğu düşünülürse yapımı pek kolay gibi görünebilir. Oysa bazı mekanların limonatası başka hiçbir yerde bulunmaz.
2006’ya girdiğimiz gece, İstanbul lokantaları yine lezzet yarışında olacak. Bu sene öyle çok seçenek var ki, ne yapacağınıza aşağı yukarı karar verdiyseniz bile, şimdi de kafanız ne yiyeceğiniz yüzünden karışacak. Ne alırdınız? Hamsi mi, ıstakoz mu? Michelin yıldızlı İspanyol aşçıdan yemek mi, en Türk ellerden çıkma mezeler mi? Bildik yılbaşı hindisinden şaşmam diyenler de üzülmeyecek. Buyrun, buradan seçin...
Gazetelerde bir haber çıktı, “Profiterolün kendi de adı da uydurmaymış” diye. Yeni çıkan bir kitapta yer alan bir iddia, Arnavutluk’tan gelen bir pastacı, 1940’lı 50’li yıllarda bir tatlı “icat etmiş” ve buna bir isim “uydurmuş” : Profiterol. İyi de profiterol kelimesi (ve tarifi) 1935 tarihli Fransız Akademisi Sözlüğü’ne nasıl girmiş?