Ruh sağlığı ve hayata dair zihin açan görüşleriyle tanıdığımız Prof. Dr. Yankı Yazgan gelecekle ilgili olarak kendini ‘umutlu karamsar’ diye tanımlıyor ve “Negatif olasılıkları iyi tartmanız gerekiyor ki asıl gerekeni yapın” diyor. Prof. Dr. Yazgan’a göre kişinin kendi değerini kimin biçeceğine karar vermesiyse bir tercih: “Değerimizi değerbilmezlere ölçtürmek zorunda değiliz.”
#Ruh SağlığıKahramanmaraş merkezli, yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlerce insanın evsiz kaldığı deprem felaketlerinin üzerinden bir ay geçti. Üstüne bir de sel faciası… Ülkece yaşanan travmalar nasıl atlatılır? Fiziksel yaralar sarıldıktan sonra ruhlarımızdaki acıları nasıl geçireceğiz? Türkiye’nin önde gelen psikiyatrlarından Prof. Dr. Yankı Yazgan’a ‘Bizi ne iyileştirir?’ diye sorduk. Yanıtı, “İnsanların birbirleriyle kurdukları bağlar... O yüzden yardımlaşanları, az imkânını başkalarıyla paylaşanları görmek içimizi ısıtıyor. Beraber oturup bir çay içmek, konuşmak bile iyi gelir” oldu...
#Yankı YazganÜniversite yurtlarının depremzedelere tahsis edilecek olması nedeniyle eğitimin yaz sonuna kadar online devam etmesine karar verildi. Eğitimin yüz yüze sürdürülmesi gerektiğini savunan üniversite yönetimleri ise ara formüller arıyor. İşte birçok üniversite yetkilisi, bürokrat ve uzmanın yüz yüze eğitim yapılması için düşündüğü ara formüller:
#EĞİTİM‘Müzikle erken yaşta tanışan çocuk hem fizik, matematik gibi derslerde hem de hayatta başarılı oluyor.’ Bu bilginin kaynağı olan Dr. Erman Türkili, “Enstrüman çalmak zekâyı geliştiriyor. 7 yaş geç, 3 yaşından itibaren piyanoya, beş yaşından itibaren de kemana başlatın” diyor...
#Müzik EğitimiMilli Eğitim Bakanlığı’nın ‘en yüksek danışma kurulu’ olarak nitelendirilen Milli Eğitim Şurası, 7 yıl aradan sonra ilk kez toplanacak. 1-3 Aralık’ta yapılacak 20’nci Milli Eğitim Şurası’nda üç önemli konu masaya yatırılacak: Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği, Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi ve Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi...
#Milli Eğitim ŞurasıUzmanlar açık havada olmanın, oynayarak ve keşfederek öğrenmenin çocukların bilişsel, fiziksel ve sosyal becerilerini geliştirdiğini söylüyor. Hem evlerde hem de okullarda, açık havada oyun oynamayı kutlamak ve açık havada geçirilen zamanın eksikliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Okul Dışarıda Günü, İngiltere’de bir öğretmenin çabalarıyla 2016 yılında başlayan ve dünyaya yayılan küresel bir hareket.
#Açık HavaGünlerdir onunla yatıp onunla kalkıyoruz. Bütün medya organları Covid-19 hakkında şimdilik bilinen bütün bilgileri tekrarlıyor. Ancak ne kadar tekrarlansa az çünkü karşımızda daha önce hiç karşılaşmadığımız türde bir sorun var. Biz de en başa döndük, elinizin altında bulunması gereken bilgileri derledik.
#KoronaDünyanın içinde olduğu karmaşık ve çapraşık durumdan çıkış yollarından birisi çocuklarımızın duygu dünyasında zenginleşme ve farkındalığı sağlamaktan, başkalarıyla iş birliği yapma becerilerini kazanmaktan, başkalarına zihninde yer açmayı öğrenmekten ve çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının bilişsel-akademik gelişiminin ayrılmaz zemini olduğunu akılda tutmaktan geçiyor.
#ÇocukGörme engelliler ancak ‘kabartma yazı’ olarak bilinen Braille alfabesiyle kitap okuyabiliyor. Bu kitapların çeşidini bulmak da ulaşmak da zor. İzmir’de Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın babası Gültekin Yazgan’ın kurduğu Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’nin kütüphanesi, sunduğu ücretsiz ‘ödünç kabartma kitap’la ülkenin her yerindeki binlerce görme engellinin dünyasını aydınlatıyor... İzmir’de yer alan, Türkiye’nin ‘eve teslimat’ hizmetini veren tek ve en geniş görme engelli kütüphanesinin 15 yıllık hikâyesini dinledik.
#Gazetehaberleri18 Şubat Dünya Asperger Günü öncesi seyircisiyle buluşan Tiyatrokare’nin ‘Süper İyi Günler’ oyunu asperger sendromlu Christopher Boone’un hareketli ve eğlenceli dünyası seyircisiyle buluştu. Mark Haddon’un çok satan romanından uyarlanan oyun, üç boyutlu animasyonlar eşliğinde ve tamamı 80 metrekare dijital ekranlardan oluşan özel dekorlarıyla seyircisine yeni bir bakış açısı kazandırdı.
#TiyatrokareOtizm dendiğinde, Türkiye’de ilk akla gelecek isimlerden biri Prof. Dr. Yankı Yazgan. Yaklaşık 25 yıldır bu konuda çalışan çocuk-ergen psikiyatrı Yazgan, 22 ve 23 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Şenliği’nde dinleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
#Yankı YazganAralık ayında Türk öğrencilerin bilim, matematik ve okuma alanlarında 72 OECD ülkesi arasında 50’nci sırada olduğunu öğrenmiştik. Örgütün Uluslararası Eğitim Araştırma Programı’nın (PISA) 2015 araştırmasının geçen hafta açıkladığı üçüncü bölümündeyse, dünyadaki akranları arasında en mutsuz ve kaygılı olanların Türk öğrenciler olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, 15 yaşta olduğu gibi 8-12 yaş aralığında da durum pek parlak görünmüyor. İlk kez Hürriyet Pazar’ın yayımladığı yeni bir araştırma, 100 çocuktan 15’inde psikiyatrik bozukluk olduğunu gösteriyor.
#OECDTürkiye Özel Okullar Derneği’nin düzenlediği ‘Branş Öğretmenleri Buluşması/Derslerimizin En’leri’ temalı çalıştay 13 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Branş öğretmenleri 28 Nisan’a kadar https://konferans.tozok.org.tr adresinden çalıştay için kayıt yapılabilecekler.
#Türkiye Özel Okullar DerneğiBir deterjan firmasının yaptırdığı Global Çocuk ve Oyun Araştırması’na göre, çocukların çoğu (yüzde 56) ortalama bir günde bir cezaevi mahkumu kadar az süre dışarıda vakit geçiriyor. Global çapta her 10 çocuktan biri, Türkiye’de ise yaklaşık her yedi çocukta biri (yüzde 14) ortalama bir günde hiç dışarıda oyun oynamıyor.
#Çocuk