İnsan doğumundan hemen sonra çevresi ile etkileşmeye başlar. Bu etkileşimin bir boyutunun ağız yolu ile gıda ve su başta olmak üzere vücuda alınan mikroskopik canlılar bakteri, mantar ve virüs gibi aracılığı ile olduğunun keşfedilmesi çok eskiye dayanıyor. Bu mikroskopik canlıların insan sağlığı için önemli rol oynadığını söyleyen Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, ağız yolu ile alınacak enfeksiyonların engellenmesinin, gıda sindirimi ve vitamin sentezinin bunlardan başlıcaları olduğunu dile getirdi.
#ProbiyotikTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna Kahveİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkCildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu doğru... Cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele ediyor. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri atrırmanın bir yolu var mı? Uzmanlarla konuştuk.
#CiltMide rahatsızlığı yaşayan pek çok kişi çareyi mide koruyucularda buluyor ama çok yaygın kullanılan bu ilaçlar üzerinde yapılan çalışmalar uzun süreli kontrolsüz kullanımların bazı sağlık problemlerine sebep olduğunu gösteriyor. Üstelik bu ilaçların olası tehlikelerinden çoğu insan habersiz. Peki acaba midemizi koruyacağız derken bilmeden daha mı fazla zarar veriyoruz? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa merak edilenleri anlattı...
#ReflüGüneş, stres veya sigara gibi etkilere çok fazla maruz kalmanın cildimiz için kötü olduğunu biliyoruz ancak cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Evet doğru okudunuz, cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele edebilir. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri nasıl artırabiliriz? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkBağırsak sağlığımızın genel sağlığımız üzerinde oldukça etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu nedenle pek çok insan ihtiyacı olsa da olmasa da bağırsaklarındaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırmak için probiyotik takviyesi alıyor. Ancak yapılan çalışmalar bilinçsizce tüketilen bu takviyelerin bağırsaklardaki dengeyi bozabileceğini, faydadan çok zarara neden olabileceğini söylüyor. Peki faydayla zararın arasındaki sınır neresi? Probiyotik kimler için faydalı kimler için zararlı olabilir?
#Sağlıkİçeriğindeki probiyotik ve yararlı bakteriler ile kefir en önemli besin kaynaklarından biridir. Çocuk ya da yetişkin herkesin mutlaka düzenli tüketilmesi gerektiği yiyecekler arasında gelir. Peki, ama bebeğe kefir verilir mi ve ne zaman verilir? Bebeğe kefir içirmek yararlı mı yoksa zararlı mıdır detayları ile derledik.
#BebekBaşlangıçta gıdaları muhafaza etmek amacıyla kullanılan fermentasyon, günümüzde daha sağlıklı beslenmek için tercih edilen bir yöntem. Üstelik bu sayede aldığımız lezzet de artıyor. Sebzelerin yanı sıra meyveleri de fermente edebilirsiniz. Su, şeker ve peynir altı suyu katıp bekletin, fermente olmuş bu meyveleri reçel veya sos olarak kullanın ya da nefis smoothie’ler hazırlayın.
#FermenteDurun, hemen ‘ev yoğurdu’ demeyin. Etrafta uzman olarak geçinen konuyla alakasız bilimsel yaklaşımlarla ev yoğurdunu kusursuz biçimde ‘sağlıklı’, markalı yoğurtları ise her koşulda ‘sağlıksız’ ilan edenler var. Sokakta satılan yoğurtların dahi markalı yoğurtlardan daha sağlıklı olduğunu öne sürenler de yok değil. Peki ama kime inanalım, gelin birlikte bakalım...
#YAZARProf. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, ''O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim'' dedi.
#KoronavirüsAcıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, "Kelle paçaya ya da turşu ve turşu suyuna anlam yüklemek doğru değil. Her gün turşu yemek beraberinde tuz tüketimini getirir. Tuz tüketimi de bağırsak sağlığını olumsuz etkileyen en önemli etmenlerden biri. Hipertansiyonu, böbrek ve karaciğer sorunu olanlar ile kanser hastaları bu besinlere karşı daha da dikkatli olmalı. O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim. Bu dönemde açık sütün asla eve girmemesi gerekiyor. Çünkü o süt nereden geldi, kim sağdı, sağarken hapşırdı mı, öksürdü mü bilmiyoruz. Getirdiği kabın sağlıklı bir kap olup olmadığını, virüsün bulaşıp bulaşmadığını bilemiyoruz. Hatta ben olsam evde yoğurt bile yapmam bu dönem içerisinde. Yapılıyorsa da mutlaka pastörize edilmiş bir sütle hazırlanmalı'' dedi.
#Prof. Dr. Murat Baş