Görsel sanatlar öğretmeni ve ressam Zeliha Bazoğlu, mübadele yıllarında yani yaklaşık 100 yıl önce, ailesinin Selanik’ten getirdiği çeyiz sandığından çıkan kanaviçe ve dantellerle yağlıboyayı birleştirerek kendi tarzını oluşturdu. Özgün tekniği, uluslararası sanat çevreleri tarafından ilgiyle karşılanan Bazoğlu, şimdiye kadar Paris’te 7, Atina’da da 1 sergi düzenledi.
#Zeliha BazoğluBu hafta rock müziğin efsanevi grubu Jethro Tull, Volkswagen Arena’da İstanbullularla buluşacak. Hande Yener, Jolly Joker Vadistanbul’da; Gazapizm, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde konser verecek. Fransız fotoğrafçı Véronique Vial’ın Institut français Türkiye’deki ‘Before 10 a.m’ (Sabah 10.00’dan Önce) başlıklı sergisini gezmek için 30 Kasım son gün.
#Konserİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Bu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanİSTANBUL Kültür Vakfı tarafından 13 Ekim Pazar günü Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde genç sanatçıların eser üretimlerini desteklemek için bir gala gecesi düzenlenmiş, 6 eserin açık artırmaya çıktığı gecede müzayedede yaklaşık 174 bin İngiliz sterlini ek destek sağlanmıştı.
#Londra Doğa Tarihi MüzesiGaleri Baraz’ın kurucusu Yahşi Baraz, 50 yıla yakın bir süredir ülkemizin ressamlarını evlerinde ve stüdyolarında fotoğraflıyor. Tamamen amatör ruhla çekilen kareler sanatçıların samimi anlarına tanık olma, iç dünyalarını keşfetme fırsatı sunuyor.
#Meltem Fıratlı- Bir ayağı sakinliğini sevdiği Berlin’de, diğeri tarihinden ve derinliğinden ilham aldığı İstanbul’da… Alametifarikası olan ışıkların, renklerin, böceklerinin membası ise çocukluğunu geçirdiği Malatya’nın uçsuz bucaksız bahçeleri… Bu yıl 81. yaşını kutlayan, sanat hayatında 60 yılı geride bırakan, Cumhurbaşkanlığı Kültür Ödülü sahibi ressamımız Ergin İnan ile eski albümleri karıştırdık.
#Ergin İnanHareketli bir haftaya giriyoruz. ‘Gezgin Salon: Tamino Türkiye Turnesi’ kapsamında ünlü şarkıcı Tamino Ankara’da konser verecek. Kenan Doğulu, Turkcell Vadi’de; Yalın, Efes Antik Tiyatro’da sahneye çıkacak. Bozcaada Caz Festivali başladı! Dirimart, Sarkis’in iki yeni sergisi için kapılarını açtı. Tiyatro sahnelerinde de başarılı oyunlar izleyicisini bekliyor.
#KonserDeniz Sağdıç’ın eserlerini görmüş, duymuş ya da denk gelmişsinizdir. İstanbul Havalimanı’nda uzunca süre yer aldı. Sanatın elitist yaklaşımına adeta tepki gösterircesine eserlerini halka açık alanlarda sergiliyor. Sürdürülebilirlik önceliği; bunun için atık malzemeleri kullanıyor. Binlerce parça ile devasa portreler yapıyor. Sessiz sedasız, sadece eserlerinin müthiş gücü ile, taşıdığı felsefesi ile naif ve güçlü bir sanatçı Deniz Sağdıç.YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’in sofralarında sanat konuşulsun isteriz... Bu hafta aklını, yüreğini sanata koymuş, kıymetli sanatçımız Deniz Sağdıç ile birlikteyiz.
#1Yaz geldi; plajlarda, restoranlarda çocuk çığlıkları baş gösterdi. Pek çok kişi çocukların gürültüsünden sık sık rahatsız oluyor ve bunu dile getiriyor. Gizem’le Melis ne yapılması gerektiği konusunda pek anlaşamıyor ama sonuçta saygı ve sevgi noktasında buluşuyorlar…
#Çocukİttihatçılar, II. Abdülhamit’i nasıl devirdi? Mustafa Kemal “Geldikleri gibi giderler” derken ne düşünüyordu? Çerkes Ethem hain miydi? Anadolu Ajansı nasıl kuruldu? Emrah Safa Gürkan ‘Cumhuriyet’in 100 İsmi’ ve ‘Cumhuriyet’in 100 Günü’ ile bu sorulara bir başka pencereden cevap veriyor.
#Emrah Safa Gürkan1-17 Haziran arasında düzenlenecek 51. İstanbul Müzik Festivali, 12 yeni eserin prömiyer yapacağı özgün programıyla dikkat çekiyor. Anne-Sophie Mutter’den Barbara Hannigan’a pek çok yıldızı ağırlayacak festivalin öne çıkan konserlerinden bir seçki hazırladık.
#51. İstanbul Müzik FestivaliAntik Mısır dönemi mumyaları keşfedildikleri günden bu yana hep merak uyandırıyor. Mumyalama işleminin amacı genelde bedeni ölümden sonra korumak olarak biliniyor ancak İngiltere'de geçtiğimiz günlerde açılan bir serginin organizatörleri, bu ezberi bozan önemli tespitler ortaya koyuyor. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiEdebiyatımızda kendine has bir alan açan Tuncer Erdem’in öykü kitabı ‘Kötü Tabiat, İyi Doğa’da, metinlerin arasında dolaşan şiir ruhu her kelimede hissediliyor. Tüm öykülerin arayışını bütün ruhuyla yansıtan çizgiler de sayfaların arasında okurları karşılıyor.
#Kötü Tabiat İyi Doğa