Kalp hastalıkları her yıl yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Hastalık daha çok erkekleri etkilese de son yapılan araştırmalar, kadınların ciddi risk altında olduğunu ortaya koyuyor. En önemli tehlike ise hastalığın erkeklerdeki semptomları vermemesi...
#Sağlıkİnanmak, yılmamak, başarmak… Özlemle bekledikleri minik yavrularını kucaklarına alabilmek için tüp bebek tedavisi olan pek çok anne baba adayının ortak paydası… Günümüzde tıp ve teknolojideki hızlı gelişmelere hekimlerin tecrübesinin de eklenmesi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin ‘anne’ ve ‘baba’ olma hayallerinin gerçeğe dönüşmesini mümkün kılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, anne olmayı kolaylaştıran önlemleri anlattı; tüp bebek tedavisi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BebekKadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.
#Rahim Duvarıİnsülin direncinin sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, insülinin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormon olduğunu, insülin direncinin de şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların habercisi olabileceğini ifade etti.
#İnsülin Direnci“Çocuk sahibi olamayan çiftlerde son yıllarda sıklıkla kullanılan yumurta çatlatma iğneleri hamile kalma şansı ve başarısını artırıyor” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özel, iğnelerin uygulanma şeklini ve konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri aktardı.
#Yumurta Çatlatma İğnesiSekonder infertilite nedir? Tıbbı tedavi gerekmeksizin bir çocuk sahibi olan kişilerin ikinci bir çocuğa sahip olmaları kolay mıdır? Eğer ikinci çocuğa sahip olmak için çaba sarf edilmiş ancak gebelik oluşmamış ise ne yapmak gerekir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#KısırlıkAdet döngüsü ve üreme hormonları bir kadının yaşamında 11-12 yaşlarından itibaren yer almaya başlar. Regli başlatan hormon aslında beyinden salgılanır. Beyinden salgılanan hormon (FSH), yumurtalıklarda her ay bir yumurtanın gelişerek olgunlaşmasını uyarır. Yine beyinden salgılanan bir başka hormon (LH), olgunlaşan yumurtanın çatlayarak yumurtalıktan atılmasını sağlar.
#ReglGenellikle 30 yaş üstü kadınlarda görülen polikistik over rahatsızlığı, tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi hastalıklara kapı aralayabiliyor. Kadınlarda ergenlik adet kanamalarının başlaması ile başlayan polikistik over sendromu, kadınlar tarafından internette en fazla araştırılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Peki, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış ile kendisini gösteren polikistik over nedir? Polikistik over nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler.
#Polikistik OverPolikistik Over, çoğunlukla 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık, hormonal dengeyi bozabilmektedir. Yumurtalıklarda bazı sıkıntılar oluşturan bu rahatsızlık, hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile sonuçlanmaktadır.
#Polikistik Overİnsülin direnci önemli bir sorundur, fakat bir hastalık değildir. İnsülin direnci yüksek kişilerin diyabet hastalığına yakalanma riski de oldukça yüksektir. Bu soru, metabolik sendrom ile ilişkili bulgularla kendisini göstermektedir. Peki, insülin direnci tam olarak nedir?
#İnsülin Direnciİnsülin insan vücudunda glukoz dediğimiz temel enerji kaynağını hücre içine sokan ve büyüme dahil bir çok sürecin üzerine etkileri olan bir pankreas hormonudur. Bu etkisini hücrelerin üstünde yer alan reseptör denilen belli anahtarkilit yapısındaki almaçlara bağlanarak gerçekleştirir.
#İnsülin DirenciMübahat Akın tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olduktan sonra yumurtalarını dondurma kararı verdi. Ancak genç anne sonra tekrar bebek sahibi olmaya karar verince 2 yıl sonra dondurulmuş embriyolarla transfer yapıldı ve üçüzlerini 2 yıl arayla doğurmuş oldu.
#ÜÇÜZLER