İkinci çocuğu deniyor ve bir türlü başarılı olamıyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

İkinci çocuğu deniyor ve bir türlü başarılı olamıyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2020 15:17

Sekonder infertilite nedir? Tıbbı tedavi gerekmeksizin bir çocuk sahibi olan kişilerin ikinci bir çocuğa sahip olmaları kolay mıdır? Eğer ikinci çocuğa sahip olmak için çaba sarf edilmiş ancak gebelik oluşmamış ise ne yapmak gerekir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Sekonder infertilite ,sorunsuz bir şekilde tıbbi bir tedavi gerektirmeden, en az bir çocuk sahibi olan çiftlerin daha sonra istemelerine rağmen gebeliğin oluşmaması veya gebeliklerin düşükle sonuçlanması durumudur. Çocuk sahibi olan çiftlerin yaklaşık %10'u bu problem ile karşılaşmaktadır.

Vakit kaybetmeden nedeni araştırılmalı?

Eğer ikinci çocuğa sahip olmak için çaba sarf edilmiş ancak gebelik oluşmamış ise belki de çok zaman kaybetmeden , nedenin anlaşılması ve tedavisi açısından bu konuda uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Henüz hiç çocuk sahibi olamamış çiftlere önerdiğimiz gibi, sekonder infertilite problemi yaşayan çiftler içinde önerim ; 35 yaş altındaki kadınlarda 1 yıl, 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay, 40 yaş ve üzerinde ise 3 ay gebelik olmamışsa muhakkak bir uzman görüşü alınmalıdır.Adet düzensizliği,vücutta artmış kıllanma,aşırı kilo artışı,geçirilmiş ameliyatlar (myom,yumurtalık kistleri, dış gebelik ameliyatı...gibi), birinci derece yakınlarda (anne,teyze,hala) erken menopoz hikayesi, endometriozis(çikolata kisti) var ise en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Erkekte ise testislerle ilgili bir ameliyat geçirmiş veya ameliyat olmasa da testislerde şiddetli ağrı,şişlik veya cinsel isteksizlik, ereksiyon problemi var ise bu süreler beklenmeden üroloji uzmanı ile görüşülmelidir. Tedavileri geciktirmek, daha sonra tedavi başarı şansının düşmesine neden olabilir.

Sekonder infertilite nedenleri nelerdir?

Kadına, erkeğe veya her ikisine de bağlı nedenler zaman içinde gelişmiş olabilir.

Kadına bağlı nedenler:

  • Yaş, en önemli nedendir.Yaşla birlikte yumurta sayı ve kalitesinde azalma görülür.Özellikle 40 yaş üzerinde bu ivme daha da hızlanır.
  • Yumurtlama problemleri; PCO(polikistik over hastalığı),azalmış yumurta sayısı ile birlikte bozulan yumurtlama fonksiyonları
    Tüplerle ilgili problemler; tüplerin bütünlüğünü bozan geçirilmiş ameliyatlar(dış gebelik,myom ameliyatları,yumurtalık kisti ameliyatları, appendektomi gibi karın içi ameliyatlar.
  • Rahimin yapısal bozukluğuna neden olabilen kürtaj , bulunduğu yer ve büyüklüğüne bağlı bazı myomlar ,rahim içi gelişen polipler,endometriumun( embriyonun yerleştiği ,rahim iç zarı tabakası) bütünlüğünü bozmuş olabilir
  • Bazı sistemik hastalıklar,;Tiroid bozuklukları, diyabet, böbrek hastalıkları,anemi..gibi
  • Yumurta kalitesini bozabilecek çevresel faktörler,kimyasal maddeler veya radyasyona maruz kalma
  • Tedavi amaçlı kemoterapi, radyoterapi

Erkeğe bağlı nedenler:

  • Geçirilmiş testis operasyonları,travma veya enfeksiyoları(orşit)
  • Sistemik hastalıklar; diyabet, tiroid bozuklukları
  • Çevresel faktörler; hava kirliliği,sigara, alkol kullanımı,kimyasal maddeler veya aşırı ısıya uzun süre maruz kalma
  • Ereksiyon problemleri, stres ve diyabet ..gibi..

BAKMADAN GEÇME!