Güncelleme Tarihi:
Sekonder infertilite ,sorunsuz bir şekilde tıbbi bir tedavi gerektirmeden, en az bir çocuk sahibi olan çiftlerin daha sonra istemelerine rağmen gebeliğin oluşmaması veya gebeliklerin düşükle sonuçlanması durumudur. Çocuk sahibi olan çiftlerin yaklaşık %10'u bu problem ile karşılaşmaktadır.
Vakit kaybetmeden nedeni araştırılmalı?
Eğer ikinci çocuğa sahip olmak için çaba sarf edilmiş ancak gebelik oluşmamış ise belki de çok zaman kaybetmeden , nedenin anlaşılması ve tedavisi açısından bu konuda uzman bir hekime başvurulması gerekir.
Henüz hiç çocuk sahibi olamamış çiftlere önerdiğimiz gibi, sekonder infertilite problemi yaşayan çiftler içinde önerim ; 35 yaş altındaki kadınlarda 1 yıl, 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay, 40 yaş ve üzerinde ise 3 ay gebelik olmamışsa muhakkak bir uzman görüşü alınmalıdır.Adet düzensizliği,vücutta artmış kıllanma,aşırı kilo artışı,geçirilmiş ameliyatlar (myom,yumurtalık kistleri, dış gebelik ameliyatı...gibi), birinci derece yakınlarda (anne,teyze,hala) erken menopoz hikayesi, endometriozis(çikolata kisti) var ise en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.
Erkekte ise testislerle ilgili bir ameliyat geçirmiş veya ameliyat olmasa da testislerde şiddetli ağrı,şişlik veya cinsel isteksizlik, ereksiyon problemi var ise bu süreler beklenmeden üroloji uzmanı ile görüşülmelidir. Tedavileri geciktirmek, daha sonra tedavi başarı şansının düşmesine neden olabilir.
Sekonder infertilite nedenleri nelerdir?
Kadına, erkeğe veya her ikisine de bağlı nedenler zaman içinde gelişmiş olabilir.
Kadına bağlı nedenler:
Erkeğe bağlı nedenler: