Regl dönemi ile ilgili doğru bilinen 5 yanlış

Güncelleme Tarihi:

Regl dönemi ile ilgili doğru bilinen 5 yanlış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2019 14:25

Adet döngüsü ve üreme hormonları bir kadının yaşamında 11-12 yaşlarından itibaren yer almaya başlar. Regli başlatan hormon aslında beyinden salgılanır. Beyinden salgılanan hormon (FSH), yumurtalıklarda her ay bir yumurtanın gelişerek olgunlaşmasını uyarır. Yine beyinden salgılanan bir başka hormon (LH), olgunlaşan yumurtanın çatlayarak yumurtalıktan atılmasını sağlar.

Haberin Devamı

Regl dönemi ile ilgili doğru sanılan kulaktan dolma pek çok yanlış bilgi bazen kadınları yanlış yönlendirebiliyor. Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, işte bu yanlışları düzeltiyor, doğrularını bizlerle paylaşıyor.

1. Adet ağrısı normaldir. (YANLIŞ)

Regl süreci ağrılı olabilir ama genellikle ağrı kesicilerle geçer, ağrı kesicilere cevap vermeyen şiddetli regl ağrısı yani ilaçlara rağmen geçmeyen ağrı normal değildir, endometriozis hastası olabilirsiniz. (DOĞRU)

2. Regl iken ağrı kesici kullanılmaz, ilaçlar kanamayı azaltarak keser. (YANLIŞ)

Regl iken ağrı kesici kullanılması sakıncalı değildir, kanamayı azaltması herhangi bir soruna yol açmaz. (DOĞRU)

3. Genç kızların regl ağrısı nedeniyle doktora gitmesine gerek yoktur. (YANLIŞ)

Genç kızlarda regl ağrısı okula gitmesine engel oluyorsa ya da beraberinde bulantı ya da kusma yapıyorsa mutlaka bir jinekoloji doktoruna gidilmesi gerekir, altında endometriozis hastalığı olabilir. (DOĞRU)

Haberin Devamı

4. Adet kanaması yoğun olmalıdır, kanama az olursa temiz olmayan kan vücuttan atılamaz. (YANLIŞ)

Asıl, adetin fazla olması beraberinde kansızlık da varsa bir soruna işaret eder, sebebi myom gibi rahime ait patolojiler olabilir, araştırmak gerekir. (DOĞRU)

5. Adet düzenlemek için kullanılan hormon ilaçları kısırlığa yol açabilir. (YANLIŞ)

Adet düzensizliği olan kadınlarda adeti düzenlemek için verilen doğum kontrol hapları ya da hormon ilaçları kısırlığa sebep olmaz, adet düzensizliğinin nedeni hormon bozukluğu, en sık görülen hormonal bozukluk olan polikistik over hastalığı ise bu hastalığın kendisi gebeliği geciktirerek ya da engelleyerek kısırlığa yol açabilir. (DOĞRU)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!