Girişimci 13 kadın, toprakta hep eli olan ama adı pek de anılmayan hemcinsleri için kooperatifleşti. Tarımda kadının parmak izini belirginleştirmek isteyen Tarımda Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir tarım için kadın üreticilerin daha çok söz sahibi olmasını istiyor. Ayrıca; kültürel, gastronomik ve tarımsal değerlere sahip çıkan ‘agroekoturizm’ destinasyonu yaratmak da hedefler arasında...
#1Yaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriSon dönemde sosyal medyada yeşil çayın "doğanın zayıflama iğnesi" olduğunu iddia eden paylaşımlar dikkat çekiyor. Peki yeşil çayın gerçekten böyle bir etkisi var mı? Uzmanlar ne diyor?
#Sağlıkİnsan beyninde yaklaşık 100 milyar hücre bulunmasına rağmen, nöron üretimi yaşla birlikte zayıflar. Arizonalı nörobilimci Emily McDonald ise beyin hücrelerinin oluşumunu hızlandırmanın dört etkili yolunu paylaştı. Bu yöntemler, zihinsel sağlığınızı destekleyerek öğrenme ve hafızayı güçlendirebilir. İşte düşünme yeteneklerinizi artırmanın 4 kolay yolu…
#SağlıkSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirZamanla bedenimiz yaşlanır ve bu süreçte hücrelerimiz de yenilenme ve onarım yeteneklerini kaybederler. Bu durum, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Neyse ki, bazı besinler ve içecekler, kök hücrelerimizin yenilenmesini teşvik ederek bu süreci geciktirmeye ve genel sağlığımızı korumaya yardımcı olabilir.Bu yazıda, kök hücre yenilenmesi üzerinde bilinen en etkili üç içecek olan nar suyu, yeşil çay ve pancar suyuna detaylı bir bakış atacağız. Her bir içeceğin içeriğini, kök hücre yenilenmesine nasıl katkıda bulunduğunu, faydalarını ve potansiyel yan etkilerini inceleyeceğiz.
#Kök HücreKullandığımız bakım ürünlerini genellikle içeriğine hâkim olmadan satın alıyoruz. Oysa her cildin ihtiyacı farklı. Leke sorunumuz varsa, kırışıklıkları önlemek istiyorsak, sivilceler veya siyah noktalarla mücadele ediyorsak hepsinin çözümü başka. Cildimiz normal, karma veya yağlıysa tercihimiz hangi yağlar olmalı; hep duyduğumuz asitlerin acaba hangisini kullanmalı? Uzmanlar cilt sorunlarımıza göre tavsiyeler verdi.
#Hazan Aköz IşıkKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkEvde veya sinemada film izlerken keyifle tükettiğimiz patlamış mısırın sağlıklı atıştırmalıklardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Tabii yağsız ve tuzsuz yöntemlerle hazırlandığı takdirde! Peki, filmlerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır kilo aldırır mı? Diyette serbest mi? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda, hazırsanız başlayalım...
#MısırTutkularını emeklilik sonrasında girişime dönüştüren Ayda ve Uğur Kalelioğlu, bağcılık, şarap üretimi, restoran ve konaklamayı kapsayan iş modeliyle çalışmalarına devam ediyor. İngiltere’ye ihracat da yapan ikilinin gündeminde ise bu ülkeye bir restoran da açmak var. Ayda Kalelioğlu, “Gastronomi ihracatı da yapacağız” diyor.
#1Sağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkEn ilginç ve en büyüleyici doğal alanlardan biri olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası ve Söke arasında konumlanıyor. Önceki yazımda parkın koylarından, bitki ve canlılarından söz etmiştim, bu yazımda ise etrafındaki tarihi değerleri aktaracağım...
#1“Hep hayalimde başından sonuna kadar ilgilenebileceğim bir marka yaratmak vardı. Bu da bütüncül sağlığa hizmet edecek olan özel bir zeytinyağı markası olmalıydı. Hayallerime kavuştum. Hem de kızımın uğuruyla” diyen Defnelia’nın kurucusu Özden Gözlüklü Saka, yüksek polifenollü zeytinyağının insanların hayatındaki günlük rutinlerinden biri olmasını sağlamak için çalışıyor.
#1Bir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#Sağlık