Geçtiğimiz günlerde Çin’de ortaya çıkan gizemli pnömoni virüsü ile ilgili dünya genelinde bir panik oluştu. Pnömoni belirtileri ve etkileri de bu sebeple araştırılmaya başlandı. Covid-19 pandemisini tecrübe edinen milyonlar, ikinci bir pandemi korkusu yaşarken uzmanlardan pnömoni virüsü ile ilgili açıklama geldi. Çin ve Hindistan’ı etkileyen gizemli pnömoni virüsünün Hollanda ve Danimarka’da tespit edilmesinin ardından birçok ülkede endişe başladı. Peki, Pnömoni virüsü nedir, nasıl bulaşır, hangi ülkelerde var?
#Pnömoni VirüsüPnömoni virüsü ile ilgili araştırmalar son günlerde dolaşan haberler sebebiyle artışa geçti. Geçtiğimiz günlerde Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Çin’i etkisi altına alan ve pandemi dönemini hatırlatan virüsün pnömoni virüsü olduğu ortaya çıktı. Virüsün, Çin’in ardından Avrupa’da iki ülkeye daha sıçradığı ifade edildi. Peki, Pnömoni virüsü nedir, belirtileri neler, hangi ülkelerde var? İşte merak edilenler…
#Pnömoni VirüsüÇin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaTüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını ile birlikte aslında hep olan fakat yeni yeni tanıştığımız virüsler gündeme gelmeye başladı. Bu virüslerden bir de parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve solunum yollarını hedef alan, koronavirüs gibi bir RNA virüslerden olan Respiratuvar Sinsityal Virüstür (RSV). Köpeklerde ve insanlarda görülebilen parainfluenza nedir, belirtileri nelerdir? İşte parainfluenza ile ilgili detaylı bilgiler…
#ParainfluenzaKuş gribi, Japonya'yı alarma geçirdi. Ülkenin Chiba bölgesinde görülen kuş gribinin insanlara bulaşma riski nedeniyle 410 bin tavuğun itlaf edileceği duyuruldu. Koronavirüs salgını devam ederken Japonya'dan gelen kuş gribi haberi endişeye neden oldu. Hasta hayvanların akıntıları ve temas yoluyla bulaşan kuş gribi yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösteriyor. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi hayati risk oluşturabiliyor. İşte, kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Kuş GribiNipah Virüsü gündemde yer alan konuların başında geliyor. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele verirken, Nipah Virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Asya Kıtası'nda yoğun olarak bulunan Nipah virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre NİV belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı bulunuyor. İşte, Nipah Virüsü ve Nipah Virüsü belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#NipahÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Nipah virüsü, tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele verirken gündeme geldi. Bilim insanlarına göre, yarasaların COVID-19, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü olmak üzere salgınları ortaya çıkaran çok sayıda virüsün kaynağı olduğu düşünüyor. İlk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında görülen nipah virüsünün insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Zoonotik bir virüs olan bu virüsle enfekte kişilerde, akut solunum yolu hastalığı görülebiliyor. İşte, nipah virüsü (NİV) belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılar.
#Nipah Virüsü NedirGöğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Selvi, akciğer sağlığını korumanın genel vücut sağlığı için her zaman çok önemli olduğunun altını çizerek, “Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, spordan kaçınmak, hava kirliliği gibi birçok nedenden akciğerlerimiz zarar görebiliyor. Ayrıca astım KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları hayatı olumsuz etkiliyor” dedi.
#AkciğerZorlu Covid-19 pandemisi sürecinde kış kapımızda ve mevsimsel grip sezonu başlıyor. Akıllarda birçok soru var. Mevsimsel grip nedir? Grip nasıl bulaşır? Grip belirtileri nelerdir? Grip hastalığının komplikasyonları nelerdir? Kimler risk grubunda? Grip hastalığı nasıl tedavi edilir? Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak işe yarar mı? Gripten nasıl korunabiliriz? Grip aşısı nedir? Kimlere grip aşısı yapılmalı? Grip aşısı ne kadar süre korur? Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız? Her sene grip aşısı yaptırmalı mıyız? gibi birçok sorunuzun cevabını yazımda bulabilirsiniz.
#GripCOVID-19 dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BursaSağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklaması... Sağlık Bakanı Koca bugün yapılan 24 bin 900 testten, 4 bin 117'sinin pozitif çıktığını, 87 hastanın hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 812'ye yükseldiğini duyurdu.
#Fahrettin KocaCOVID-19 çok hızlı bir şekilde akciğerlere iniyor ve ağır hasar yaratıyor. Hastada daha öksürük ve ateş belirtileri başlamadan akciğerde buzlu cam görüntüsü oluşmaya başlıyor. Ama vakaların yüzde 80’inden fazlasında hastalığın hafif bir ateş, halsizlik ya da boğazda kuruma gibi çok hafif belirtilerle seyrettiği görülüyor. Bu hastalar kendilerinden şüphe etmedikleri için hastaneye de gitmiyor.
#GazetehaberleriDünyada hızla yaygınlaşan corona virüsüyle ilgili son gelen bilgilere göre ölü sayısı 213’e ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere dünyada önlemler başlarken corona virüsü tedavisiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Şimdiye kadar tedavisi bulunmayan corona virüsü aşısıyla ilgili Pasteur Enstitüsü'nden bilim insanları, coronavirüsü tedavisinde kullanılması adına bir aşı geliştirmeye çalıştıklarını açıkladı. Peki corona virüsü nasıl yayılıyor? Corona virüsü aşısı ne zaman bulunacak? İşte, corona virüsü tedavisi var mı sorusunun yanıtını arayanlar için merak edilen bilgiler.
#Corona Virüsü Aşısı Var MıAvian İnfluenza (Kuş gribi, Tavuk Vebası, Bird Flu) insanlarda grip etkeni olarak gözlenen influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Peki Avian İnfluenza (Kuş Gribi) hastalığının belirtileri nelerdir?
#Kus GribiSıcak ve güneşli günler yavaş yavaş geride kalırken sonbaharın etkileri de kendini göstermeye başlıyor. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilendiğimiz şu günlerde kuşkusuz başrolü hastalıklar alıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Vardar, sıklıkla karşılaştığımız sonbahar enfeksiyonlarını ve korunma yollarını sizler için anlattı.
#Sonbahar EnfeksiyonlarıDondurucu soğuklar ve artan kar yağışlarıyla ateşli hastalıklar yeniden yaygınlaşmaya başlıyor. Gün içinde hastaneye aşı ve rutin kontrol için başvuran bebeklerin yanı sıra hasta çocukların oranı da soğuk havalarla birlikte artıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, çocuklarda en sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili şu bilgileri verdi.
#ÇocukKocaeli'nin Darıca İlçesi’ndeki Farabi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan, halk arasında ’Domuz gribi’ olarak bilinen H1N1 virüsü kaptığı belirtilen 53 yaşındaki Güler Akbaş isimli kadın öldü. Geçtiğimiz günlerde Sivas'ta da bir işadamı domuz gribinden ölmüştü.
#Domuz GribiRefik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, şu anda Türkiye`de görülen gribal enfeksiyonun "tamamen viral kaynaklı mevsimsel bir girip olduğunu ve keçi gribi olmadığını" belirterek, şu anda ilk sırada B tipi gribin, ikinci sırada H1N1`in ve üçüncü sırada H3N3`ün etkili olduğunu söyledi.