Geçtiğimiz günlerde Çin’de ortaya çıkan gizemli pnömoni virüsü ile ilgili dünya genelinde bir panik oluştu. Pnömoni belirtileri ve etkileri de bu sebeple araştırılmaya başlandı. Covid-19 pandemisini tecrübe edinen milyonlar, ikinci bir pandemi korkusu yaşarken uzmanlardan pnömoni virüsü ile ilgili açıklama geldi. Çin ve Hindistan’ı etkileyen gizemli pnömoni virüsünün Hollanda ve Danimarka’da tespit edilmesinin ardından birçok ülkede endişe başladı. Peki, Pnömoni virüsü nedir, nasıl bulaşır, hangi ülkelerde var?
#Pnömoni VirüsüTıptaki adı pnömoni olan zatürre akciğer iltihaplanmasından meydana gelen bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve mikroplara bağlı oluşabilen zatürre (pnömoni) ile akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplı bir sıvı ile dolar. Peki zatürre nasıl bulaşır, ölümcül müdür? İşte çocuklarda ve yetişkinlerde zatürre belirtileri...
#ZatürreSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ''Pnömoni hastalığında erken tanı ve ilaçlar kullanmaktayız.' açıklaması ardından pek çok soru gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 100 kişiden 1-2’si pnömoniye yakalanıyor. Peki, pnömoni ne demek? Pnömoni belirtileri nelerdir?
#Pnömoni Nedir'Pnömoni nedir ve ne demek?' Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son dakika açıklamanın ardından gündeme geldi. Türkiye koronavirüs günlük tablosunu açıklayan Koca, vakaların pnömoniye dönme oranının azaldığını söyledi. Akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması durumu olan pnömoni virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonları oluşur. İşte, Koronavirüsle anılan pnömoninin tıptaki anlamıyla ilgili bilgiler.
#Pnömoni Ne DemekZatürre nedir, tıp dilinde pnömoni olarak adlandırdığımız akciğer iltihaplanmasıdır. Bakteri, virüs, gibi mikroplara bağlı oluşabilmektedir. Pnömoni, ya da yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre oldukça bulaşıcıdır. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.
#ZatürreCorona virüsüyle ilgili son durum değerlendirmelerini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hasta sayısıyla ilgili açıklama yaparken pnömoni ile ilgili bilgiler verdi. Bakan Koca'nın korona virüs ilişkisinde etkin olan pnömoni hastalığıyla ilgili açıklama yapması sonrası, pnömoni nedir? sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Vatandaşlar pnömoninin tıptaki anlamını sorguluyorlar. Peki, pnömoni ne demek? Tıpta pnömoni anlamı nedir? İşte, pnömoni ile ilgili merak edilen ayrıntılı bilgiler...
#Pnömoni NedirDünya Sağlık Örgütü'nün 2019 raporuna göre tüm dünyada ölüm sebepleri arasında 4. sırada, enfeksiyon kaynaklı ölümler içinde ise birinci sırada yer alan zatürre, ciddi bir hastalık olarak dikkatleri çekiyor. Peki, zatürre nedir? Zatürre belirtileri neler?
#Zatürre Nedir?Son zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkHavaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu açıldı. Ancak deniz tatili planı yaparken bazı sağlık risklerini göz ardı etmemek gerekiyor. ABD’de Güney Carolina’da yaşanan ve bir kişinin deniz kabuğuna basarak ‘vibrio’ bakterisiyle enfekte olduğu olay, bu risklerin ne kadar ciddi olabileceğini bir kez daha gösterdi. Peki deniz ve plajlarda hangi zararlı bakteriler yaşıyor? Bu bakterilerden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkBacağındaki ve kasığındaki batık kılları almaya çalışırken ölümcül bir enfeksiyona yakalanan ve günlerce komada kalan adamın yaşam mücadelesi kız kardeşi tarafından sosyal medya platformu TikTok'ta paylaşıldı.
#SepsisÇin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniPnömoni virüsü ile ilgili araştırmalar son günlerde dolaşan haberler sebebiyle artışa geçti. Geçtiğimiz günlerde Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Çin’i etkisi altına alan ve pandemi dönemini hatırlatan virüsün pnömoni virüsü olduğu ortaya çıktı. Virüsün, Çin’in ardından Avrupa’da iki ülkeye daha sıçradığı ifade edildi. Peki, Pnömoni virüsü nedir, belirtileri neler, hangi ülkelerde var? İşte merak edilenler…
#Pnömoni VirüsüProf. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40'ında ölüm meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaCovid-19 ile mücadelede zorlu düşman olarak görülen sitokin fırtınası, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılıyor. Covid-19 virüsü kapmış olan hastalarda ortaya çıkabilen sitokin fırtınası yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor. Peki, sitokin fırtınası nedir, kaçıncı gün ortaya çıkar? İşte sitokin fırtınası ile ilgili bilgiler...
#Sitokin FırtınasıTüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını ile birlikte aslında hep olan fakat yeni yeni tanıştığımız virüsler gündeme gelmeye başladı. Bu virüslerden bir de parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve solunum yollarını hedef alan, koronavirüs gibi bir RNA virüslerden olan Respiratuvar Sinsityal Virüstür (RSV). Köpeklerde ve insanlarda görülebilen parainfluenza nedir, belirtileri nelerdir? İşte parainfluenza ile ilgili detaylı bilgiler…
#ParainfluenzaTedavisi henüz bulunamamış olan ARDS, Koronavirüs nedeni ile oldukça artış göstermiştir. Pek çok insan ARDS’nin ne olduğunu tam olarak bilmemektedir. Peki, ARDS nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi sürecinde neler yapılabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ards Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Atelektazi, akciğerin bir kısmının ya da tamamının sönerek içinde bulunan havayı kaybetmesi ve kapanmasına denir. Bu durum, Çeşitli fizyolojik ya da anatomik durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Atelektazi nedir? Nedenleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Atelektazi Nedir? Nedenleri Nelerdir?Kuş gribi, Japonya'yı alarma geçirdi. Ülkenin Chiba bölgesinde görülen kuş gribinin insanlara bulaşma riski nedeniyle 410 bin tavuğun itlaf edileceği duyuruldu. Koronavirüs salgını devam ederken Japonya'dan gelen kuş gribi haberi endişeye neden oldu. Hasta hayvanların akıntıları ve temas yoluyla bulaşan kuş gribi yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösteriyor. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi hayati risk oluşturabiliyor. İşte, kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Kuş GribiNipah Virüsü gündemde yer alan konuların başında geliyor. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele verirken, Nipah Virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Asya Kıtası'nda yoğun olarak bulunan Nipah virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre NİV belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı bulunuyor. İşte, Nipah Virüsü ve Nipah Virüsü belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#NipahÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19