“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikPlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#SağlıkYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıSadece ABD'nin değil dünyanın en yaşlı insanlarından biri olan Morrie Markoff, 110 yaşına kadar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını korumayı başardı. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Markoff'un sağlık sırlarını 83 yaşındaki kızı anlattı.
#Uzun ÖmürBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları DondurmaKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaIsıya, suya, yağa maruz kalmakla bozulmuyor... İçine girdiği her şeyi daha kullanışlı ve dayanıklı hale getiriyor. Bu nedenlerle tüm tehlikelerine rağmen kullanımı sürüyor. Peki kısaca PFAS olarak bilinen bu kimyasalları hayatımızdan çıkarmak için biz ne yapabiliriz? İşte 5 kritik soru ve uzmanların cevapları...
#PFASGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZSon yıllarda arttığı belirtilen dışardan yiyecek, içecek tüketimi ve ev, işyeri gibi noktalara sipariş durumlarında kullanılan kaplarındaki tehlikelere dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Özellikle çocuklar, gençler, hamile bayanlar daha risk altında. Plastik tabaklar kullanılıyor, plastikler maalesef yemeğe geçiyor, biz de afiyetle yiyoruz. En tehlikelisi PFAS adı verilen kalıcı kimyasallar. Vücudumuz kimyasalların, plastiklerin saldırısı altında ileriki yıllarda bize hastalık olarak geri dönecek” ifadelerini kullandı.
#YemekARİSTO’dan başlayarak bilim insanları ve düşünürler, yüzyıllar boyunca bu bilmeceyi çözmeye çabaladı.Yaşlanma ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Fitoterapist ve homeopat Doktor Serdar Özgüç, “yaşlanmayı yavaşlatma”yı anlattı.
#1Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 5 yıl önce başlatılan Sıfır Atık'ta bugün 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni gerçekleştirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, törende yaptığı konuşmada "Bugün Türkiye; 2053 yılına kadar tüm atıklarını dönüştüren bir ülke olmak için var gücüyle çalışmaktadır. Ülkemizin masmavi göllerini, akarsularını, denizlerini Sıfır Atık Mavi Seferberliğiyle temizliyoruz" dedi.
#Sıfır AtıkHayatın hemen her alanında plastiklerle beraberiz. Bu ürünlerin en sık kullanıldığı alanlardan biri de mutfak. Dondurma kutusunda saklanan sarmaların hayali ile yaşıyoruz. Artan yemekleri için kullanmakla kalmayıp, çocuklarımızın beslenmelerini dahi plastik kutulara koyup gönderiyoruz. Ama bu büyük bir hata. Neden mi? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkABD’nin New York kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Brigitte Macron Türkevi'nde bir araya geldi. Emine Erdoğan, “Sıfır Atık'ı tüm ülkelerde bir yaşam biçimi haline dönüştüreceğiz.” dedi.
#Emine ErdoğanSürdürülebilir yaşam ilkeleri doğrultusunda ekolojik denge bilincine sahip bireyler yetiştirmenin ilk adımı okul öncesi dönemden itibaren başlar. Bu dönem, doğa üzerinde bıraktığımız olumlu ya da olumsuz etkiler konusunda bilinçaltımızda farkındalık kazandığımız zaman dilimlerinden birisi. Okul öncesi dönemde doğanın yaşamımızdaki rolünün içselleştirilebilmesi için çocuklarımızın sorgulamasına, somut deneyimler yaşamasına, doğadaki canlı cansız etkileşimi keşfetmelerine fırsatlar sunulması gerekiyor. İşte bu süreçte ailelere büyük görevler düşüyor.
#Konuk YazarAsrın hastalığı olan kanseri önlemek mümkün mü? Kanserden korunmak için hayat tarzımızı nasıl değiştirmek gerekiyor? İklim kriziyle kanserin nasıl bir bağlantısı var? Uzun yıllardır konuyla ilgili çalışan ve kanser hakkında bir de kitap yazan Dr. Sevil Öz uyarıyor: “Bizi kanser yapan her şey küresel ısınmaya, küresel ısınmaya sebep olan her şey kansere neden oluyor!”
#Kanser HaftasıAlışverişe gittiğimizde en iyi ürünleri almaya, sebze ve meyveleri iyi yıkamaya, doğru pişirme teknikleriyle sağlıklı yaşamaya çalışıyoruz. Kendimizce mutfağımızdaki her detaya dikkat ediyoruz. Ancak bu kadar titiz davrandığımız halde maalesef ki farkında olmadan yaptığımız hatalar, sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim, evimizin kalbi olan mutfağımızda bazı şeyleri doğru yapamazsak, hastalıklara da davetiye çıkarmış oluyoruz. Peki, doğru mutfak malzemelerini kullanıyor muyuz? Kullandığımız plastik ürünler bize nasıl zarar veriyor? Kullandığımız tencere ve tavalar sağlığımızı nasıl bozuyor? Gelin, hep birlikte mutfağımızdaki tehlikelere birlikte bir göz gezdirelim.
#SağlıkSalgının başından beri bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için çeşitli yollar denedik. Biz de sıklıkla bu konuyu sayfalarımıza taşıdık. Uzmanlar “İyi beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve egzersiz yapmak şart” dedi. Pandemi sürecinde bağışıklığımızı nasıl güçlü tuttuğumuzu o haberlere bakarak hatırlayalım, kendimizi korumaya devam edelim…
#SalgınCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiHavalar soğudu; bir yandan pandemiyle savaşırken diğer yandan mevsimsel grip salgını başladı. Bu dönemde virüslerden korunmanın en kolay yoluysa iyi beslenmeden geçiyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için alışveriş listemizde olması gerekenleri iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya ve fonksiyonel tıp uzmanı Dr. Aytül Gencer anlatıyor.
#MeyvePekmez, yoğun kıvamlı ve lezzetli bir tada sahip olan bir yiyecektir. Pekmez, mutfak kültürümüzde önemli yere sahiptir. Pekmez, üzüm, dut, keçiboynuzu, andız gibi meyvelerin ezilerek ısı ile koyulaştırılması sonucunda elde edilir. Uygun koşullarda saklandığı zaman uzun süre bozulmadan lezzetini muhafaza eder. Pekmez bozulur mu tüm detayları ile derledik.
#Pekmez