Plasebo aşı, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamaların ardından gündeme geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yaptığı açıklamada, “Plasebo kolunda olan 26 vakanın 6'sı ciddi vaka olarak tedavi edildi." dedi. Herhangi bir rahatsızlığın tedavi ediliyor hissi verilmesiyle geçmesine verilen isim olan Plasebo, hoşnutluk durumuna yol açabiliyor. İlk olarak ağrı alanındaki çalışmalarda ortaya çıkan Plasebo fenomeni ile günümüzde çalışmalar devam ediyor. İşte, plasebo aşısı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Plasebo Aşı NediPlasebo etkisi, uzun yıllardır tıp dünyasının yakından incelediği konular arasında yer alıyor. Plasebo etkisi olarak bilinen bu konu, tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Peki, plasebo etkisi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Plasebo NedirSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksHastalıklarla, rahatsızlıklarla mücadele ederken kişiyi bütüncül bir zihniyetle ele alan homeopatinin ülkemizde ve hatta yurt dışında hatırı sayılır ismi Levent Buda ile %100 İlham Veren Sohbetler’de bir araya geldik. Homeopati alanında ülkemizde öncü isim olan ve bir çok kişiyi homeopati ile tanıştıran Levent Buda, herkesin kendine has iyileşme koşulları olduğunu, sağlıklı kalmanın ve hastalıklarla baş etmenin yollarını anlattı. Sağlıklı günleriniz olsun!
#Sponsorlu İçerikKalp hastalıkları çağımızın en büyük yaralarından biri. Gencinden yaşlısına herkeste görülen ve ölüm oranları oldukça yüksek olan kalp hastalıklarıyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, hastalara da umut olacak nitelikte. Araştırmada, yılın hangi zamanı olursa olsun kalp krizi geçiren herkese grip aşısı yapılmasının bir sonraki ataklarda ölümü azaltacağı sonucuna varıldı. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#SağlıkCOVID-19 aşılarının hafif yan etkileri olduğu biliniyor. Ancak son araştırmalar, bu yan etkilerin insanların düşündüğü kadar yaygın olmayabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, hissedilen yan etkilerin çoğunun aşıların kendisinden değil, 'nosebo etkisinden' kaynaklanabileceğini söylüyor. İşte detaylar...
#PandemiKoronavirüs aşılarında yaşanan yan etkiler ile ilgili Harvard'dan ezber bozan bir iddia geldi. Uzmanlar aşıdan sonra görülen yan etkilerin 4'te 3'ünün Nosebo etkisi yani kişinin uygulanan tedavinin olumsuz bir etkisi olacağına kendisini inandırması olabileceği sonucuna ulaştı.
#Kovid AşısıGlutatyon, vücudun tarafından kendiliğinden üretilen bir antioksidandır. Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azaltılabilir. Seviyeleri de yaşla birlikte düşer. Peki, glutatyon eksikliği belirtileri nelerdir, hangi besinlerde bulunur? İşte glutatyonun faydaları...
#GlutatyonABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) bağlı danışma kurulu, BioNTech aşısının 5-11 yaş grubuna üçte bir doz olarak uygulanmasını tavsiye etti. Uygulama için FDA’nın onayı beklenirken Türkiye’de de Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, konuyu ilk toplantıda görüşeceklerini söyledi.
#Koronavirüs AşısıTwitter’da bir haftadır bir video dolanıyor. Videoda ilk görüşte hekim oldukları düşünülen beyaz önlüklü öğrenciler laboratuvarda Anzakların karşılama törenlerine benzer el, kol hareketleri ile ilaç hazırlıyorlar. Sonradan anlaşılıyor ki bu aslında bir Homeopati eğitimi. Türkiye’de 7 yıldır ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ kapsamında uygulanan bir yan tedavi homeopati. Üniversitelerdeyse sertifika programı ile öğrenci yetiştiriliyor. Zaten tartışmanın fitilini ateşleyen de bu. Alternatif tıp eğitiminin yeri üniversiteler mi? Tıbbın alternatifi olur mu?
#Alternatif TıpTürk edebiyatının önemli isimlerinden... Yazdıklarıyla okuyucunun gırtlağını düğümlüyor. O kadar gerçekçi anlatıyor ki hikâyesini yüzünüze bir tokat yemişsiniz hissi uyandırıyor, canınızı yakıyor, sizi düşünmeye itiyor. Buna rağmen o “Gerçeğin kendisinden daha şiddetli bir şey yazabilmem mümkün değil” diyor. Ciddi bir okur kitlesi olan Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra bu hafta yeni kitabı ‘Zamir’i çıkardı. Onunla buluştuk, edebiyatını, yeni kitabını ve hayatı konuştuk: “İnsanın etrafındaki en kalın duvar, başka insanlar.”
#EdebiyatKoronavirüs salgınıyla mücadelede aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, tıp dünyasının elini güçlendirecek tedavi edici ilaçlar için de güzel gelişmeler yaşanıyor. Merck firmasının hap şeklindeki ilacından sonra şimdi de AstraZeneca ‘AZD7442’ adlı 'antikor kokteyli'ni geliştirdi. Kokteyl ölüm ve hastalığa yakalanma riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Peki antikor kokteyli nasıl oluşuyor? Salgının seyrini değiştirebilir mi?
#KoronavirüsGüçlü bir antioksidan olan glutatyon, vücudun hastalıklardan korunması için ihtiyaç duyulan en önemli moleküllerden biridir. Bazı bitkilerde, hayvanlarda, mantar türlerinde ve bakterilerde bulunan glutatyon faydaları saymakla bitmiyor. Peki glutatyon nedir, hangi besinlerde bulunur? İşte, glutatyonun faydaları ve olası yan etkileri hakkında merak edilenler…
#GlutatyonTürkiye aşı üretiminde önemli bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı adayının adını ‘Turkovac’ olarak duyurdu. Turkovac’ın faz 3 çalışmaları da başladı. Bugüne kadarki 2 aşamayı büyük bir başarıyla geçen Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ilk kez Hürriyet’e konuştu: “Doktora sonrası ABD’de üç yıl koronavirüs üzerinde çalışmıştım. Pandemi çıkınca en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz diye düşündüm.”
#Aykut ÖzdarendeliMonoklonal antikorların adını ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüse yakalandığında uygulanan çoklu tedavi kokteylinde duymuştu. GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen ve monoklonal antikor içeren Kovid-19 ilacına acil kullanım onayı verildi.
#Monoklonal AntikorYerli aşıda Faz-2 çalışmalarını başarıyla tamamlayan Türkiye, aktif olarak kullanılan iki aşı dışında başka aşıların da kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Rusya'nın ürettiği Sputnik V aşısının acil kullanım onayını aldığını ve yakında ülkemizde de devreye gireceğini açıkladı. Bunun yanı sıra aşının Türkiye'de de üretimi yapılacak. Peki Sputnik V aşısının diğer aşılardan farkı nedir? Semptomatik vakalara ve ölümlere karşı yüzde kaç oranında koruma sağlıyor? Prof. Dr. İsmail Balık hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sputnik VTürkiye’de geliştirilen toplam 18 aşı Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde. Erciyes Üniversitesi sona yaklaşıyor, ODTÜ’de geliştirilen VLP aşısı da faz-1 çalışmalarına başladı. Diğerleri ön klinik çalışmalara devam ediyor. Genomedis Biyoteknoloji kurucusu Dr. Sevgi Salman Ünver yerli aşılar hakkında merak edilenleri anlattı: “Bazı tesisler aşı üretebilecek donanıma ulaştı.”
#Gazetehaberleriİlk defa 1785 yılında George Motherby tarafından modern tıp literatürüne giren plasebo, Latincede ‘memnun etmeliyim anlamına geliyor. Bu terimin anlamını merak eden vatandaşla da konuya dair bilgi almak için internette araştırma yapıyor. Peki, plasebo etkisi nedir?
#Plasebo Etkisi Nedir?Corona virüs ile birlikte gündeme gelen terimlerden biri de plasebo aşı oldu. Plasebo fenomeni ilk olarak ağrı alanındaki çalışmalarda ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde de halen ağrıda plasebo ile ilgili çalışmalar çoğunluktadır. Peki plasebo ne demek? Plasebo aşı etkisi hakkında bilgiler
#Plasebo Ne DemekOxford Üniversitesi, gelişim çağındaki çocukların vitamin, mineral ve omega-3 yağ asidi oranlarının, onların davranışlarındaki etkilerini araştırdı. Sonuçlar şaşırtıcı: Vitamin eksikliği olan çocukların daha sinirli ve saldırgan tavırlar sergilediği gözlendi. Araştırmayı ve sonuçlarını inceleyen uzman eczacı Ayşen Dinçer’le konuştuk.
#ÇOCUKPlasebo etkisi, herhangi bir rahatsızlığın tedavi ediliyor hissi verilmesiyle geçmesine verilen addır. Kişinin kendisine verilen maddenin ilaç olduğuna inanmasıyla birlikte iyileşme sürecine girmesi, plasebo etkisine önemli bir örnektir. İşte, plasebo etkisine dair geniş kapsamlı detaylar
#Plasebo Etkisi